Interjú

2024.09.16. 12:38

Geszti Péter: „Értékelned kell, ha sikerül valami, és iszonyú sokat dolgozni, hogy meg tudj újulni” – interjú

Az előző hétvégén lezajlott Zamat Fesztivál egyik legnagyobb sztárjával beszélgettünk. Geszti Péter a Haonnak adott interjújában mesélt sokoldalúságának előnyeiről, beszélt nehézségeiről is, illetve nem mentünk el amellett sem, hogy miért illik rá a lajhár-szerep.

Balogh Efraim

Geszti Péter hatalmas bulit csinált a hétvégi Zamat Fesztiválon

Fotó: Molnár Péter

Szeptember 13. és 15. között zajlott a Zamat Fesztivál Debrecenben. A zord idő ellenére sem lehetett panasz a látogatottságra, ennek pedig az egyik oka többek között Geszti Péter csaknem másfél órás koncertje volt. Még mielőtt színpadra lépett volna a közkedvelt előadó, elcsíptük egy interjú erejéig, melyben mesélt arról, hogy melyik szerepkörében érzi magát legjobban a sok közül. Karrierje legnagyobb nehézségéről is szót ejtett, és az is kiderült, hogy van-e hasonlóság közte és az általa szinkronizált Jégkorszak-mesehős, Sid, a lajhár között.

Geszti Péter Debrecen Haon
Geszti Péter koncertje a Zamat fesztiválon
Fotó: Molnár Péter

A rendkívül sokoldalú Geszti Péter Debrecenben járt; mesélt kedvenc tevékenységéről és nehézségeiről is

Valószínűleg nincs olyan generáció Magyarországon, mely számára ismeretlen lenne Geszti Péter neve. Ennek többek között az is egyik oka, hogy rengeteg területen kipróbálta magát, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül: dalszerzésben, frontemberként, mentori szerepben, műsorvezetőként, film és színdarab rendezésében, illetve szinkronszínészként is tevékenykedett már. Ezért merült fel a kérdés találkozásunkkor, hogy szerinte vajon melyik tevékenység illik hozzá legjobban.

Szeretek játszani, mert az élet ugyan rövid, de nagyon keskeny tud lenni. Azt szeretem, ha megmarad az öröm mindenben, amit az ember csinál. A zene ebben nekem hihetetlenül tág teret adott, a mai napig igazán szabadnak érzem magam, hiszen meg tudom teremteni a saját világomat, amelyben, adódjon bármilyen helyzet, mindig el lehet bújni 

– fogalmazott Geszti Péter.

Noha mint bevallotta, dalt írni és koncertezni szeret legjobban, mégis úgy véli, hogy szerencsés több területen is dolgozni, mert így sokkal egyszerűbb megújulni, és míg valamelyiket picit pihentetni kell, addig a másikra lehet koncentrálni. Ez persze nem olyan egyszerű, és buktatókkal jár.

– Sok olyan projektem volt, amelynek azért mertem nekivágni, mert nem tudtam, hogy milyen nehéz lesz. Kétségtelen, hogy nem szoktam sokáig gyönyörködni abban, amit létrehozok, akár sikerül, akár nem. Szeretek kicsit továbbmenni, ezért annyira nem vagyok hűséges típus az általam megalkotott projektekhez. 

Iszonyatos nehézségekkel járt például a Nemzeti Vágta, aminek egyáltalán semmi köze nem volt a zenéhez. Életem legnagyobb tanulási folyamata volt már bőven 50 fölött is, és hogy sikerült, az extra erőfeszítéseknek, akarásnak és hitnek köszönhető

 – részletezte.

Mi a minőségi zene Geszti Péter szerint?

Bizonyára nagyon sokan egyetértenek azzal (és ehhez nem kell „vájt fülűnek” lenni), hogy a hazai zeneipar elitjét képviseli Geszti Péter. Na de vajon ő mit tart minőségi zenének? Erről is beszélgettünk, és szerinte akkor jó egy alkotás, ha eléri a kívánt célját, műfajtól függetlenül. A lényeg, hogy képes legyen kifejezni intellektuálisan és spirituálisan, amiért létrejött, tehát az kell, hogy rezonálni tudjanak rá az emberek.

Geszti Péter Debrecen haon
Geszti Péter koncert a Zamat fesztiválon
Fotó: Molnár Péter

– És az is fontos, hogy hiteles legyen az előadó. Máskülönben, ha érezzük mögötte az álságot és a mímeltséget, nem fog megérinteni. Egy zenével is sikeres lehet valaki, az viszont hosszú távon derül ki inkább, hogy van-e benned annyi mondanivaló, amit jól tudsz artikulálni, ez ma nagyon nehéz… – mondta Geszti Péter, majd kiemelte, hogy a trendek bár változhatnak, az alapvető dolgok nem.

 Tehetség, kitartás, fókuszáltság, szorgalom és azt kell mondjam nagypapásan, hogy alázat… Amikor megérted, hogy a dolgok miért lettek sikeresek veled, általad, körülötted, mi a te szereped, mi az, ami a rajtad kívülálló emberek tehetségéből vagy a korszellemből fakad, mi az, ami mázli, akkor rájössz, hogy tudsz rémült arcú mazsola lenni.

Nagyon kell értékelni, ha egyszer valami sikerül, és iszonyú sokat kell dolgozni (de nem összeszorított, vicsorgó szívvel és szájjal, hanem könnyedén, lazán) ahhoz, hogy újra összejöjjön. Ha az is sikerült, akkor pedig azért, hogy észrevedd, hogyan kell megújulni, és ez nagyon nehéz – foglalta össze Geszti Péter.

Geszti Péter a közkedvelt lajhár szerepében – miért testhezálló Sid karaktere? 

Ha már említettük a népszerű Jégkorszak című mesefilmet, nem mehettünk el amellett, hogy milyen volt a vicces hangú karakter, Sid, a lajhár „bőrébe bújni”. Erre azt mondta Péter, hogy nagyon nevetett, amikor megkeresték ezzel az ötlettel. Noha sok fajta fába belevágta már azt a bizonyos fejszét, mégis van egy talán kevésbé ismert oldala is:

Én belül egy iszonyatosan lusta csávó vagyok, mert ami engem nem érdekel, azzal kapcsolatban csak lajhár-szerepben tudok működni. Ez a karakter engem telibe talált… Nagyon szeretem ezt csinálni, és ha lesz még rá alkalom, nagyon szívesen csinálom

 – mondta Geszti Péter, nagy mosollyal az arcán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában