Van nálad töltő?

2024.09.14. 16:18

A Zamaton még a kerítés is kolbászból van – a VÁGOD! pároskolbász-töltő versenyen jártunk – fotókkal, videóval

Idén is megrendezték a Zamat Fesztivál népszerű eseményét. A kolbásztöltő versenyen közel 50 csapat indult.

Kosztin Éva

A "több nap, mint kolbász" kifejezés egyáltalán nem jellemző a Zamat Fesztiválra

Forrás: Molnár Péter

Szombat reggel 9-kor már a Klinikához is elhallatszott a zene, ami a Nagyerdei Stadion mellett felállított rendezvénysátorból szólt: éppen a TNT együttes tudakolta Bolond, aki sír című számában, hogy mi a bűnük, és miért van az, hogy úgy haragszanak rájuk. Amint kicsivel később beléptem a 13. Zamat Fesztivál területére, erőteljes mulatósra váltott a stílus, már ebből is sejteni lehetett, hogy rendben elindult egy órával korábban a VÁGOD! elnevezésű pároskolbász-töltő verseny. Mint a szervezők a helyszínen elmondták, közel 50 csapat nevezett be a megmérettetésre: oktatási intézmények, cégek és privát csapatok is kötényt és kést ragadtak, hogy összemérjék tudásukat a piros-fehér kockás terítőkkel letakart sörpadokon. A Haon stábja csapott egy kört, és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük a kolbásztöltő verseny lelkes indulóit.

kolbásztöltő verseny, zamat
Félszáz csapat nevezett a kolbásztöltő versenyre
Forrás:  Molnár Péter

A Metal Boys idén már harmadjára indult el a pároskolbász-töltő versenyen, érdeklődtünk, milyen sikerei voltak a csapatnak eddig. – Berúgtunk! – jött a rövid válasz. Hozzátették, bevált technikájuk a barackpálinka fogyasztása, először be is jutottak az első tíz helyezett közé. Tavaly azonban eltaktikázták magukat, túl sokan jöttek, nem tudtak hatékonyan dolgozni egyszerre heten. Azt hiszem, erre mondják, hogy sok bába között elvész a kolbásztöltő.

A Debreceni Egyetemet képviselte a Pupákok nevű csapat, tagjai között egy oktatóval, valamint két jogász-, két bölcsész-, és egy növényorvos hallgatóval. – Gyerekkori tapasztalatunk van kolbásztöltésből, most feltámadunk újra, kipróbáljuk, mit tudunk. Én főleg jó szóval támogatom a többieket, küldöm az energiát, aztán meglátjuk, mi lesz a végén – nyilatkozta a csapat PR-felelőse.

kolbásztöltő verseny, debrecen, zamat
Munka közben a Pupákok
Forrás:  Molnár Péter

Jóval kevésbé volt tapasztalat az a két fiatalember, akik megfeszített koncentrációval vagdosták a szalonnát pár asztallal arrébb, miközben a társaik húst szeleteltek. – Semmi gyakorlat nincs mögöttünk, eddig még csak nézőként vettünk részt kolbásztöltő versenyen. Most itt tartjuk az egyikőnk legénybúcsúját, és az volt a legény kérése, hogy nevezzünk be ide – avatott be az Utolsó kolbászolás egyik tagja, aki szerint szigorúan csak védőitalt isznak a munkálatok közben.

A női mezőny is erős volt a kolbásztöltő versenyen

Akár csak a 90-es évek popzenéjében, a pároskolbász-töltő versenyen a fiúcsapatok mellett több lánycsapattal is találkoztunk. A Tisztalelkű angyalok elmondták, két éve már indultak a rendezvényen, ahol továbbjutottak, sőt, azóta az esemény reklámarcaivá is váltak, a fotójukkal találkozhattunk a villamosok oldalán. – Sokat készültünk, összeállítottuk a dekorációt, sütöttünk pogácsát, főzettünk pálinkát, igazi csapatmunka volt – mondták. Megjegyezték, a mellettük lévő asztalnál malacos egyenpólóban dolgozó férfiak a férjeik, akik Konda néven indultak, és a hölgyek elsődleges célja, hogy őket legyőzzék.

kolbásztöltő verseny, debrecen, zamat
A Csakcsajok csapata a kifinomult eleganciát képviselte
Forrás:  Molnár Péter

Szintén kizárólag női tagokból állt a közelben tüsténkedő Csakcsajok is. – Ha már van debreceni páros, akkor mi vagyunk a legjobb debreceni ötös, ugyanis mind tősgyökeres debreceniek vagyunk – tudatták a kiemelkedően szépen dekorált asztaluknál, amelynek közepén egy óriási gyümölcsöstál is helyet kapott. – Szerettünk volna egy elegánsabb, őszi hangulatot megjeleníteni. Van közöttünk dekoratőr, de igazából a jó ízlésért mindenki felel – mondták. A Csakcsajok az italozást is prémium szintre emelte, a barackpálinka és az irsai mellett jégbe hűtött proseccóval is fel voltak szerelkezve.

Profi és kaotikus próbálkozások

A Kismesterek csapatról már messziről látszott a profizmus, mindenki szakszerűen tetőtől talpig hófehérben szeletelt. Mint megtudtuk, nem véletlen a kifogástalan munkaruha választás, ugyanis a Debreceni SZC Irinyi János Technikum hentes tanulói és oktatójuk szorgoskodtak a hús mellett. – 5 tanulóval jöttünk, akik tapasztaltak, bár ezen a versenyen még nem voltunk. Önkéntes alapon jöttek, nagy örömmel készültek srácok – ismertette a mester.

kolbásztöltő verseny, zamat, debrecen
Az irinyisek csapata
Forrás:  Molnár Péter

A Zsolcai huligánok Alsózsolcáról és Felsőzsolcáról jöttek a Nagyerdőbe. Másodjára jelentkeztek, az első próbálkozásukat kaotikusként jellemezték. – Nem lett elég időnk felvágni a húst, olyan nagyok lettek a darabok, hogy azt mondták, olyan, mintha a gulyást akarnánk beletölteni a bélbe – idézték fel. Hagytuk is őket dolgozni tovább, nehogy a végén egészben kerüljön a disznó a kolbászba, majd miközben Nótár Mary Szoszi van című slágerére már a töltéshez készülődtek a csapatok, elbúcsúztunk a Zamat 2024-es pároskolbász-töltő versenyétől. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában