Hát megadta!

2024.09.15. 07:49

Korda György mindent vitt, de Geszti is igazi főnyeremény volt a Zamat második napján – fotókkal, videókkal!

Szombat este a gasztronómia különlegességei mellett a koncerteké volt a főszerep. Ilyen volt a Zamat Fesztivál második napja.

Kosztin Éva

A Zamat Fesztivál második napján, szombaton sem köszöntött strandidő Debrecenre, de ez senkit nem állított meg abban, hogy egyen egy jót (vagy akár többet), és bulizás közben kiüsse a rendezvénysátor tetejét. A szervezőknek ugyan közbe kellett lépni, hogy az esőzés miatt továbbra is meg lehessen közelíteni a rendezvény bejáratát, a sáros, pocsolyákban úszó Nagyerdei parkban az ideiglenes termelői piacnál raklapokat helyeztek le, hogy azon egyensúlyozzanak be a látogatók. Újabb slágerek tehát valószínűleg nem születtek aznap este azzal a szöveggel, hogy „pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm”, de nem is volt rá szükség: a válogatott finomságok mellett olyan nevek szórakoztatták a nagyérdeműt, mint Geszti Péter, Korda György és Balázs Klári, Nótár Mary és Zoltán Erika.

Zamat fesztivál Debrecen Geszti Péter
Geszti Péter koncertje a debreceni Zamat fesztivál szombati napján
Forrás: Molnár Péter

Este fél nyolc körül érkeztem a helyszínre, s ott végig azt tapasztaltam, hogy mindennek a mérete pont jó: az asztaloknál rengetegen ültek, de mindig akadt annyi hely, amennyi kellett, és a színpad előtt is hiába voltak rengetegen, kényelmesen el lehetett férni anélkül, hogy taposták volna egymást az emberek. Mivel a Zamat mégiscsak egy gasztrofesztivál, eldöntöttem, hogy csak olyan ételeket és italokat fogyasztok, amelyeket egyébként nem nagyon szoktam, ezért az egyik pálinkás pultnál egy kajsziízű elixírrel kezdtem, amiért 1400 forintot fizettem.

Zamat fesztivál: ilyen volt Geszti Péter koncertje Debrecenben

Az itallal a kezemben aztán a színpad felé vettem az irányt, ahol Geszti Péter kezdte meg a műsorát. Az idén 60 éves szövegmondó kisiparos úgy robbant be szombat este, mintha űrhajóval érkezett volna, és rögtön a Rapülők, majd a Jazz+Az egy-egy megaslágerével indította. A csaknem másfél órás koncert alatt az elmúlt évtizedek nótáiból hozott egy válogatást és hozzá fáradhatatlan lendületet. 

Az egykori Friderikusz-show-kat idéző narancssárga-kék öltönyében hatalmas energiával táncolt és szövegelt egyszerre, de a közönséget sem kellett félteni: ugrálva csápolták és énekelték végig a bulit ők is. A koncertet két LGT-feldolgozással, a Ringasd el magad-dal, és a Nem adom fel-lel zárta, a zamatozók pedig kitörő tapsviharral köszönték meg a profi produkciót.

A Geszti koncert után volt egy kis időm szusszanni, úgyhogy beneveztem egy korsó meggyes sörre 1500 forintért és egy sertésragura vajas galuskával és csemegeuborkával 3490 forintért. Egy nagyon vidám társaság mellett találtam helyet, s ők azonnal fel is pattantak mellőlem, amint a Korda házaspár lépett a színpadra. Miután befejeztem a vacsorát, úgy döntöttem, hogy belenézek kicsit én is, milyen Gyuri bácsi és Klárika, még sosem láttam őket korábban, aztán ahogyan az nálam már csak lenni szokott, ott maradtam végig. 

Korda Gyuri betolta az all-int a Zamat fesztivál szombati napján

Azt nem írom, hogy a színpad előtt, mert akkora volt a tömeg, hogy csak egészen hátul tudtam megállni, de így legalább szemtanúja lehettem, hogyan lehet ilyen érett korban is kirúgni a rendezvénysátor falát. Korda György elegáns öltönyben, Klárika fényes, rozé gold kabátkában, és lila-fehér-rózsaszín ruhában őríjtette meg a publikum tagjait, ők pedig többször is ütemesen skandálták a fellépők nevét. Két Gyuri bácsi! – Gyuri bácsi! között pedig jöttek az olyan zenék, amelyekre egy emberként mozdult meg a Zamat. A lambadától kezdve a mambóig mindenre lehetett táncolni, és táncoltak is!

Miközben a bulizó tömeget néztem, arra gondoltam, hogy ahogyan Gesztit, Klárikáékat is be kellene építeni valami egészségprogramba, és egy pillanat alatt vége lenne a mozgásszegény életmódnak. Évek óta hiszem, hogy a zene fogja majd megmenteni a világot, és miután láttam, hogy a Mamma Maria alatt annyira önfeledten szórakozott mindenki, hogy valaki még az egyik mankóját (!) is rendszeresen a magasba tartotta a refrénnél, már tudtam, a Korda házaspár bármire képes. A közönség végül hangos ovációval búcsúztatta Gyuri bácsit és Klárikát, akik szerintem szombat este mindenkinek belopták magukat a szívébe, és minden bizonnyal a telefonok lépésszámlálójába is.

A Korda-koncert végén közel sem ült le a hangulat, és a látogatók létszáma sem csökkent, sőt, a kinti kisszínpadon a Hangfogó Band olyan rock and roll bulit csinált, hogy a dohányzórészleg egész területén és még azon is túl szinte kivétel nélkül mindenki táncolt. Olyan sokan voltak, hogy szabályosan manőverezni kellett a kijárat felé. Következett még ugyan Nótár Mary, akinek nemrégiben a téglási fellépéséről számoltunk be, valamint Zoltán Erika, a túl szexi lány, én azonban búcsút vettem a Zamat Fesztiváltól, és a raklapokon keresztül egyensúlyozva hazaindultam. 

A Zamat fesztivál szombat délelőtti kolbásztöltő versenyéről pedig itt számoltunk be:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában