Változások

2 órája

Ennyi volt az ingyenes lakossági födémszigetelés?

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal napokban megjelent rendelete szigorított az elmúlt hónapok népszerű energetikai fejlesztési lehetőségén. Utánajártunk, hogy az ingyenes lakossági födémszigetelés programja milyen feltételekkel működhet tovább.

Bekecs Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre több helyen olvasható, hogy ingyenes lakossági födémszigetelés lehetőségét kínálják különböző vállalkozások. Az ilyen hirdetések lényege, hogy az adott cég magánszemélyek lakóingatlanának padlásfödém hőszigetelését végzi el ingyenesen vagy minimális önerő ellenében. Az elvárás csak annyi, hogy a padlásfödém járható, üres és hőszigetelés nélküli legyen. A napokban azonban a Magyar Közlönyben megjelent új energiahivatali rendelet szigorított az ilyen akciók alapját adó feltételeken. Nem lesz többé ingyenes lakossági födémszigetelés? –ennek jártunk utána.

ingyenes lakossági födémszigetelés, hajdú-bihar, padlásfödém-hőszigetelés
Szigorított a hivatal, veszélyben az ingyenes lakossági födémszigetelés?
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Mitől ingyenes lakossági födémszigetelés?

Az ingyenesség alapját az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) 2021-es bevezetése adta. Ezen szakpolitikai intézkedésnek a lényege, hogy a kötelezetteknek, azaz az energiakereskedőknek, szolgáltatóknak, értékesítőknek olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó (lakosság, egyéb vállalkozások) oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek.

Az energiafelhasználás csökkentése a szolgáltatók kötelezettsége, bár úgy is redukálást érhetnek el, ha a végső felhasználónak, tehát a lakosságnak lehetőségeket kínálnak az energiafogyasztásuk csökkentésére. Ilyen lehetőséget kínált például az ingyenes lakossági födémszigetelés.  

A kivitelező cég az elkészült munkát egy energetikai auditoron keresztül tanúsítja, majd az így meghatározott energiamennyiséget értékesíti – mint vagyoni értékű jogot – a szolgáltatóknak. A lakosok ezáltal pedig ingyen fejleszthetik házaikat.

Változások az ingyenes lakossági födémszigetelés-programban

Hajdú-Bihar vármegyében többek között a Lenerg Energiaügynökség kínált eddig ingyenes lakossági födémszigetelést. Vámosi Gábor ügyvezető a Haon megkeresésére elmondta, egy online regisztrációs rendszert alakítottak ki, amelyen keresztül eddig 2200-2300-an jelentkeztek erre a lehetőségre, az elmúlt hónapokban pedig 1300 ingatlant padlásfödém-hőszigetelését végezték el.

Az elmúlt hónapokban tömegesen elterjedtek a kivitelezők, akik ingyenes lakossági födémszigetelést kínáltak, azonban nem az elvárt minőséggel végezték el a munkát. Úgy gondolom, ez a módosítás tisztítja a piacot, s csak olyan cégek maradnak ebben a programban, akik valóban figyelnek a minőségre, s olyan műszaki tartalommal készülnek a beruházások, amellyel minél nagyobb energiamegtakarítást érhet el az ingatlan tulajdonosa

 – hangsúlyozta Vámosi Gábor.

ingyenes lakossági födémszigetelés, hajdú-bihar, padlásfödém-hőszigetelés
Az ingyenes lakossági födémszigetelés mellett városi és kormányzati forrásból más lehetőségek is a lakosság rendelkezésére állnak
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Maradhat-e ingyenes a lakossági padlásfödém-hőszigetelés?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete több szigorítást vezetett be, mint például:

  • módosult a végső energiamegtakarítás számítási módszere,
  • a korábbi 25 cm-es üveggyapot-vastagság helyett minimum 30 cm lesz az elvárás,
  • új elem, hogy kétrétegű fóliát kell leteríteni: a szigetelés alatt egy párazáró fóliát, majd a szigetelés felett egy porosodást gátló páraáteresztő fóliát kötelező elhelyezni,
  • kötelezően minden tizedik épületet energetikai szempontból a hitelesítő szervezetnek helyszíni szemlével is le kell ellenőriznie.

– Szerencsére mi olyan hatékonysággal működünk, hogy az ingyenességet tovább tudjuk tartani. Az ingatlantulajdonosok számára pedig még jobb minőséget garantál a változtatás, a kötelező helyszíni szemle pedig még nagyobb biztonságot jelent, hiszen a műszaki felelősségünk emelkedett – összegezte Vámosi Gábor.   

Arról, hogy mennyit spórolhatunk, ha szigeteltetjük a padlásfödémet, korábban itt írtunk:

Ajánljuk még:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában