Utánajártunk!

2024.08.02. 07:00

Valóban ingyenes az ingyenes födémszigetelés?

A feltétel csupán annyi, hogy a padlás üres legyen, jól járható és ne legyen rajta hőszigetelés. Az elmúlt időszakban több cég is megjelent, amelyek ingyenes födémszigetelést kínálnak. Utánajártunk, valóban térítésmentes-e ez a lehetőség.

Bekecs Sándor

Az elmúlt napokban, hetekben egyre több helyen olvasható, hogy ingyenes födémszigetelés lehetőségét kínálnak különböző vállalkozások. Az ilyen hirdetések lényege, hogy az adott cég magánszemélyek lakóingatlanának padlásfödém hőszigetelését végzi el ingyenesen vagy minimális önerő ellenében. Az elvárás csak annyi, hogy a padlásfödém járható, üres és hőszigetelés nélküli legyen.  

ingyenes födémszigetelés, ingyenes lakossági födémszigetelés, hőszigetelés
Utánajártunk, miért térítésmentes az ingyenes födémszigetelés
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív 

Mint azt a kommentszekcióban többen is megjegyezték, a „mai világban már semmi sincs ingyen”, mi is szkeptikusan álltunk első olvasatra az ingyenes lakossági födémhőszigetelés lehetőségéhez. Hogy kételyeinket eloszlassuk, mérnöki kamarai tagsággal rendelkező energetikai szakemberhez fordultunk. Mint kiderült, a dolog mögött megvan a matek, illetve az a bizonyos jóllakott kecske és a megmaradt káposzta is.  

A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől egy új szakpolitikai intézkedés, az úgynevezett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR) bevezetése kezdődött meg. Ennek lényege, hogy a kötelezetteknek, azaz az energiakereskedőknek, szolgáltatóknak, értékesítőknek olyan programokat kell bevezetniük és olyan intézkedéseket kell végrehajtaniuk, amelyek a végfelhasználó (lakosság, egyéb vállalkozások) oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek

– magyarázta Mátyus Gábor kamarai tag.  

Mint kifejtette, minderre azért van szükség, hogy Magyarország 2030-ra a 2005-ös szintre csökkentse az energiafelhasználását. Ilyen beruházás például egy öreg, nem hatékonyan működő gépészeti rendszer vagy külső nyílászárók cseréje, illetve egy épület külső határolószerkezeteinek a hőszigetelése.

A lakosság biztosan nyertese az ingyenes födémszigetelés lehetőségének?  

Mátyus Gábor rámutatott, az energiafelhasználás csökkentése a szolgáltatók kötelezettsége, bár úgy is redukálást érhetnek el, ha a végső felhasználónak, tehát a lakosságnak lehetőségeket kínálnak az energiafogyasztásuk csökkentésére. Ilyen lehetőséget kínál például az ingyenes lakossági padlásfödém-hőszigetelés. 

– A kivitelező cég az elkészült munkát egy energetikai auditoron keresztül tanúsítja, majd az így meghatározott energiamennyiséget értékesíti – mint vagyoni értékű jogot – a szolgáltatóknak – ismertette. Tulajdonképpen egy win-win helyzet alakul ki, ahol a végső felhasználók, a lakosok járnak a legjobban, hiszen ingyenesen fejlesztik a házukat, ráadásul energiát is megtakarítanak. 

Azonban érdemes odafigyelni, mivel nem minden cég kínálja ingyen a padlásfödém hőszigetelését. Ebben az esetben a projekt lebonyolítására megkötött írásbeli szerződésben foglaltak a mérvadók. 

ingyenes födémszigetelés, ingyenes lakossági födémszigetelés, hőszigetelés
Az ingyenes födémszigetelés mellett városi és kormányzati forrásból más lehetőségek is a lakosság rendelkezésére állnak
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Miért a padlásfödémet hőszigetelik?  

A padlásfödém a legegyszerűbben, leggyorsabban hőszigetelhető határolószerkezet, egy nap alatt elvégezhető a kivitelezés. Nem véletlenül határozzák meg feltételként, hogy a padlás üres és jól járható legyen. Minél kevesebb munkával jár a kivitelezés, annál több hasznot tud generálni

– ismertette a Hajdú-Bihar vármegyei kamara tagja.  

Homlokzati hőszigeteléssel vagy nyílászárók cseréjével is elérhető energiamegtakarítás, de azok bekerülési költsége jóval magasabb, ebben a konstrukcióban ingyenesen adni már nem érné meg. 

Mennyit spórolhatunk meg a padlásfödém-hőszigeteléssel?  

– Lakossági gázfogyasztók esetén jelentős kiadást jelenthet, ha túllépik a meghatározott éves rezsicsökkentett gázfogyasztási limitet, az 1729 köbmétert (63 645 MJ/év). Ezen érték felett kifejezetten drága a gáz köbmétere – mondta Mátyus Gábor, majd folytatta: 

ha 25 centiméter vastag szálas hőszigetelő anyagot fektetnek le a padlásfödémre, az akár 25-30 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet. Nyilván ezt befolyásolja a külső környezeti hőmérséklet, az épületgépészeti rendszerek és azok üzemeltetése.

A szakember hangsúlyozta, ez nem az otthonfelújítási program része, s mivel egy kötelezettségvállalás teljesítésének lehetősége, ezért nem is pályázat. Azt viszont javasolja, aki az otthonfelújítási programra kíván pályázni, a biztonság kedvéért mindenképp egyeztessen a nem az otthonfelújítási pályázat keretében történő padlásfödém-hőszigeteléssel kapcsolatban a pályázat kiírójával vagy pályázatírójával. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában