Tudomány

2 órája

Az alvilágban is jártunk a Kutatók Éjszakáján – fotókkal!

A Debreceni Egyetem közel 200 programot kínált minden korosztály számára az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig. Pénteken az intézmény főépületében néztünk bele, hogy milyen volt a Kutatók Éjszakája 2024-ben.

Kosztin Éva

Idén szeptember 27-én, pénteken rendezték meg Debrecenben a Kutatók Éjszakája nevű országos rendezvényt. Mint az esemény sajtótájékoztatóján is elhangzott, a Debreceni Egyetem (DE) több épületében csaknem 200 programot szerveztek számtalan témakörben: az Alföld inváziós gyomnövényeitől kezdve a szuperszámítógépeken át a légi közlekedés meteorológiai vonatkozásaiig szinte bármiről szerezhettek új információkat az érdeklődők.

Kutatók Éjszakája Debrecenben: izgalmas kísérletek, tudományos fejtörők és rengeteg izgalmas ketyere várta a gyerekeket
Kutatók Éjszakája Debrecenben: izgalmas kísérletek, tudományos fejtörők és rengeteg izgalmas ketyere várta a gyerekeket
Forrás: Kiss Annamarie

Amikor a Haon stábja pénteken késő délután megérkezett a DE főépületébe, az aulában gyerekek végeztek kísérleteket: többek között készítettek száraz jeget, és azt is elsajátíthatták, hogyan lehet úgy beleszúrni egy hurkapálcikát egy léggömbbe, hogy ne durranjon ki. Eközben az egyetemi könyvesboltnál a mesterséges intelligenciával lehetett ismerkedni, külön kis asztaloknál tartottak foglalkozást a csivitelő csapatoknak az AI tanulási módszereiről, a képalkotásról, és arról is ötleteltek, milyen lesz a jövő iskolája.

Kutatók Éjszakája Debrecenben: a jövő iskolája is fókuszba került
Kutatók Éjszakája Debrecenben: a jövő iskolája is fókuszba került
Forrás: Kiss Annamarie

Kalandunkat a főépület harmadik emeletén folytattuk, ahol a Sóstói Múzeumfalu muzeológiai népszerűsítő programja zajlott éppen: népviseletbe öltözött lányok avatták be az érdeklődőket a csipkeverés rejtelmeibe. Egy emelettel lejjebb igazi gyerekparadicsomra bukkantunk, ahol nemcsak legózni és kifestőzni lehetett, hanem arcfestés és csillámtetoválás is várta a legfiatalabb korosztályt. Szintén a második emeleten tartotta a Filozófiai Intézet az Irány az Olümposz! elnevezésű kincskereső programját. Görög viseletbe öltözött képviselő fogadta a kíváncsi tömeget, és mindenki kezébe egy sejtelmes papírtekercset adott. 

A tekercsen lévő utasítás alapján jelképeket kellett keresni egy szabadulószoba jellegű teremben, amelyiknek a második szintje nem más volt, mint az alvilág. Az alvilág termében egy feketével lefátyolozott arcú nő fogadta misztikus félhomályban az oda merészkedőket, előtte az asztalán koponya, mécsesek, varázsgömb és tarot kártyák sorakoztak. Nekünk megkegyelmeztek, sőt, még a villanyt is felkapcsolhattuk, hogy fényképet készítsünk, és robogtunk le tovább az első emeletre. A Germanisztikai Intézet Áltudomány, álhír – nyelvész szemmel előadására szerettünk volna benézni, de mivel addigra már bőven elmerültek a témában, csak egy fotó erejéig kukkantottunk be.

A DE főépületének eddigre minden szintjén csapatok vonultak a következő állomásuk színhelyét keresve, az aula pedig továbbra is a kísérletező gyerekektől volt hangos. Mivel (még) nem tudunk sem teleportálni, sem egyszerre több helyen jelen lenni, számunkra a 2024-es Kutatók Éjszakája véget ért. Akik pedig még tudtak maradni akár itt, akár másik helyszínen, azokra többek között várt a továbbiakban távcsöves csillagnézés, anatómiai körséta, IT játszótér, de akár azt is megtudhattuk, hogyan gyűjthetünk hatékonyan ízeltlábúakat, mik a klímaváltozás jelei az Antarktiszon, vagy hogy mik a japán krimi és a nyugati filozófia kapcsolódási pontjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában