Oktatás

2024.09.10. 16:00

Az országban egyedülálló képzés indul Debrecenben

Végzett operaénekesek kapnak segítséget a kiemelkedő színpadi jelenlét elsajátításához. A Zeneművészeti Kar új posztgraduális előadóművészeti képzése szeptemberben indul, a részletekről kedden sajtótájékoztatón számoltak be a Debreceni Egyetem Főépületében.

Kosztin Éva

Az operaénekesek színpadi képzését helyezik fókuszba (a képen Bódi Marianna színművész) Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Forrás: Napló-archív

– Ez a stratégia eltér attól, amit a Debreceni Egyetemtől (DE) eddig megszokhattunk, de be kellett látunk, hogy van egy feladat, amit eddig elhanyagoltunk: ez pedig a művészeti képzések biztosítása. Ezzel a posztgraduális előadóművészeti képzéssel egy komplex művészeti oktatási portfólió kialakításának az irányába indultunk el – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a keddi sajtótájékoztatón. Tőzsér József rektorhelyettes arról beszélt, hogy a művészet lényege, hogy szórakoztasson, érzelmeket közvetítsen, örömöt szerezzen. – Ehhez azonban a színpadra kell állni, és meg kell tanulni, hogyan. A képzés abban segíti az operaénekeseket, hogy magabiztosan tudjanak a közönség elé lépni és magával tudják ragadni a nézőket – tette hozzá.

posztgraduális képzés, operaénekes, posztgraduális előadóművészeti képzés, debreceni egyetem
Tőzsér József (b) és Szilvássy Zoltán a posztgraduális előadóművészeti képzés sajtótájékoztatóján
Forrás: Czinege Melinda

– Nagy élmény számunkra, hogy elkezdünk a posztgraduális képzések felé nyitni. A ma hozzánk bekerülő hallgatók mások, mint a 20 évvel ezelőttiek, több tanácsra van szükségük, és ez akkor sincsen másként, amikor végeznek. Azt láttuk, hogy kiváló énekesek végeznek operaszakon, akiknek szükségük van még egy kis támogatásra – osztotta meg tapasztalatait Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Karának dékánja. Mint elmondta, a felvételi folyamat alatt személyesen elbeszélgetett minden jelentkezővel, akiktől azt a visszajelzést kapta, nagy segítséget nyújthat számukra a képzés a pályakezdésben.

A posztgraduális előadóművészeti képzésben résztvevők egyedülálló lehetőséget kapnak

Mohos Nagy Éva professor emerita kifejtette, az 5 éves egyetemi képzés alatt nem tudnak a Zeneművészeti Kar operaszakán elegendő figyelmet fordítani a színpadi megjelenésre, ezt a hiányt szeretnék most pótolni. – Ez egy lépcső az oktatás és a professzionális fellépés között. Úgy építjük fel a tantárgyakat, hogy a hallgatók méltó sikereket érjenek el a zenés színpad több műfajában, operát és operettet egyaránt tudjanak énekelni. Óriási a szakadék akusztikusan a zene érthetősége és a próza között, így arra is nagy súlyt helyezünk, hogy tudjanak beszélni, valamint színészetet és színpadi mozgást is oktatunk – ismertette a részleteket Mohos Nagy Éva. Kifejtette, a vizsga gyakorlati, egy kamarazenekar kíséretével ifj. Johann Strauss A denevér című háromfelvonásos operettjét adják elő a DE területén, majd bemutatják a régió nagyobb központjaiban is. Hangsúlyozta, az országban egyedülállóan indul olyan művészeti posztgraduális képzés, ami eddig soha nem tapasztalt segítséget nyújt a vokális kultúra képviselőinek.

posztgraduális képzés, operaénekes, posztgraduális előadóművészeti képzés, debreceni egyetem
Mohos Nagy Éva ismertette a számonkérés részleteit
Forrás: Czinege Melinda

Tóth Ákos, a DE Zeneművészeti Kar innovációért, oktatási ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős kari igazgatója elmondta, Mohos Nagy Évával évekkel korábban megkezdték a posztgraduális képzés gondolati előkészítését, de sokáig keresték a legmegfelelőbb oktatási formát. – Ez egy mikrotanúsítványt adó részismeretei képzés, amely vertikálisan és horizontálisan is illeszkedik a felsőoktatási portfólióba. Később bármilyen felsőoktatási képzésbe beszámítható, aki pedig elvégzi, az reményeink szerint olyan képességeket sajátít el, amelyekkel megállja a helyét a világ legnagyobb színpadán is – fogalmazott.

posztgraduális képzés, operaénekes, posztgraduális előadóművészeti képzés, debreceni egyetem
Bács Zoltán (b) és Lakatos Péter
Forrás: Czinege Melinda

Bács Zoltán kancellár a közösségépítés jelentőségét hangsúlyozta, amelyben szerinte a kultúra is fontos szerepet játszik. – A kultúrát szeretjük, fogyasztjuk, de létezik egy szűkebb kör, amelyik felkészülten előadja, ehhez pedig képzés kell. Ez a posztgraduális képzés egy olyan befektetés, ami nem közvetlenül pénzügyileg térül meg, hanem többek között az egyetem presztízsében, és az előadásokon, amikor a nézők tapsolnak – adott hangot a vélekedésének. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, 10-15 fő létszámmal indul a képzés, amelynek a szeptember 13-án (hétfő) tartandó pótfelvételijére még várják a jelentkezéseket

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában