Pilóta generációk

2024.09.03. 20:00

A felhők felett 300 méterrel érzi legjobban magát a hajdúszoboszlói Tar Csenge – fotókkal, videóval

Rengeteg területen próbálta ki magát, világbajnok lett, mégis küzd az álmáért a Debrecenben élő fiatal nő. Tar Csenge főállás és egyetem mellett készül megvalósítani legfőbb célját, légimentő helikopter pilóta szeretne lenni. A Hajdúszoboszlói Repülőtéren mesélt nekünk vágyairól, közben elvitt minket egy kör sétarepülésre a naplementében.

Balogh Efraim

Tar Csenge már pici kora óta repül, s bár annyi mindenben kipróbálta már magát, mégis az az álma, hogy légimentő helikopter pilóta legyen

Forrás: Czinege Melinda

Pszichológus, gépészmérnök, pilóta, légimentő, kempo-világbajnok, és még korántsem mondtunk el mindent… Ritka sokoldalú személyiséggel találkoztunk a Hajdúszoboszlói Repülőtéren egy hétfői, naplementébe torkolló délutánon. Olvasóink közül biztosan sokan látták már a Nyomás utána című filmet, amikor a két titkos ügynököt alakító Bud Spencernek és Terence Hillnek mondja a „Tigrisnek” becézett főnök, hogy „Nem lesz valakiből pilóta, sziklamászó, könnyűbúvár, mesterlövész, karatebajnok, ejtőernyős, (...) csak azért, mert szerencséje volt…” – na, hát ha ebből nem is mondhat el mindent magáról Tar Csenge, az biztos, hogy nem a puszta véletlennek köszönheti sikereit és céljai iránt való eltökéltségét – de ezt még később kifejtjük.

Tar Csenge, Hajdúszoboszlói Repülőtér, Haon, Debrecen
Tar Csenge bemelegítőkörre készült először
Forrás:  Czinege Melinda

Tar Csenge egy háromgenerációs pilótacsalád gyermeke

Hogy egy kicsit felocsúdjunk az intenzív infóáradatból, kezdjük a sztorit az elején. Rekkenő délutáni hőségben érkeztünk meg a Hajdúszoboszlói Repülőtérre. Körülnéztünk, mindenhol kisebb sétarepülőket találtunk, és azon gondolkoztunk, vajon melyik is lesz a miénk… 

Közben megérkeztek vendéglátóink is Jakab István és unokája, Tar Csenge személyében. Istvánról tudni kell, hogy ő a Hajdúszoboszlói Aero Club szakosztályvezetője, és hosszú évtizedekre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik. Neki köszönhető, hogy családja következő két generációjában is csörgedezik a pilóta-vér: lánya, Jakab Vanda és az ő gyermeke, a már említett Csenge egyaránt tudják, milyen repülőgépet vezetni – erről mindketten beszámoltak.

Találkozásunkkor Csenge munkából érkezett, s míg átöltözött, István és segítői kihúzták a hangárból azt az SF-25 C Falke névre keresztelt gépet, amivel később felszálltunk. A kétszemélyes repcsit alaposan átnézték, beszerelték a kerekeit, majd megvárták Csengét, hogy ő is ellenőrizze a járművet. Egyre többen érkeztek a helyszínre ez idő alatt, köztük a korábbi reptérigazgató, Halász Lajos is.

Majd széles mosollyal az arcán sétált felénk Csenge, aki alaposan megvizsgálta többek között, hogy van-e sérülés a szárnyon és gép bármely részén, rendben van-e a villogó, stabil-e a benzinsapka, illetve megfelelően működik-e a rádió. Először azt gondoltuk,  Csenge laptoppal érkezett, aztán szembesültünk vele, hogy abban a nagy táskában bizony jogosítvány, engedélyek, és egyéb más, hivatalos iratok vannak. Az előkészületek végeztével Csenge még csak egyedül foglalt helyet az utastérben, hogy menjen egy próbakört, és „belekóstoljon” a levegőbe. 

Tar Csenge, Hajdúszoboszlói Repülőtér, Haon, Debrecen
Tar Csenge tanítómesterével és nagypapájával, Jakab Istvánnal
Forrás:  Czinege Melinda

Siker siker hátán: legjobb elméleti teszt, kempo világbajnoki cím – és még nem ért véget az álmodozás

Halász Lajos, István régi barátja már a propellerek felpörgésénél törölgette a szemeit, és kissé elcsukló hangon vallotta be, hogy megkönnyezte a pillanatot… Közben István megadta az engedélyt a felszálláshoz, majd miután Csenge elindult, papája felém fordult – ekkor már sejtettem, hogy büszke nagyapaként fog mesélni unokája eredményeiről. Így is történt:

– Amit egyszer eldöntött, abban kegyetlenül céltudatos tud lenni. Amikor elméleti vizsgát tett anno a Légügynél, majd’ elájultam a 96 százalékos tesztjétől, itt ilyet korábban még senki sem ért el – mondta. Majd hozzátette, Csenge egyébként nagyon szerény, ezzel együtt pedig sokoldalú, annyi mindenben kipróbálta már magát… Aerobicozott, kempózott, utóbbiban ráadásul annyira sikeres volt, hogy 2019-ben világbajnoki címet szerzett.

A sztori ezen szakaszához érve lehet úgy gondolják jó néhányan, hogy a sportág csúcsára érhetett volna a fiatal hölgy, ő viszont inkább a felhők közé vágyott.

Kisvártatva megérkezett Csenge, miután megtette az úgynevezett „iskolakört” (ami bár nevéből adódóan egyszerűnek tűnik, István szerint mégis kb. 100-szor kell teljesíteni egy pilótának ahhoz, hogy utána rutinból menjen), következett a mi körünk, először fotóriporter kolléganőm, majd jómagam huppantunk be mosolygós pilótanőnk mellé. Kicsit döcögtünk a füvön gurulás közben, majd mikor a levegőbe emelkedtünk, hirtelen „megállt” az idő, és gyönyörű látvány tárult elénk. A naplementében csodálhattuk meg Hajdúszoboszlót és környékén fentről, s elhaladtunk a pilóták egyik kedvenc látványossága, az úgynevezett „Gatya-tó” (Látóképi víztározó) fölött is – ami egyébként tényleg egy hatalmas nadrágra hasonlít.

Tar Csenge, Hajdúszoboszlói Repülőtér, Haon, Debrecen
Az úgynevezett „Gatya-tó” fölött is jártunk (Látóképi víztározó)
Forrás:  Czinege Melinda

Míg a magasban kémleltük a tájat és beszélgettünk, elgondolkodtam, milyen szerencsés Csenge, hogy míg más autóba ül, és szó szerint „levezet” egy stresszes nap vagy pillanat után, addig ő repül egyet, hiszen egészen más életérzés a két állapot. Majd amikor ezt szóvá tettem neki, megjegyezte, van ebben igazság, 

viszont nagyon komoly koncentrációt igényel 10-20 perc is, szóval nem hétköznapi módon kapcsolja ki az embert – ugyanakkor még közelebb kerül a természethez.

Légirendészeti helikopter pilóta szeretne lenni

Órákat is eltöltöttem volna a magasban, viszont le kellett szállnunk, még mielőtt a horizont alá bukott volna a Nap. A kellemes, kora esti hűvösben mélyebben elmerültünk a témában, milyen tervei is vannak pontosan pilótaként Csengének.

Először körülbelül másfél évesen repültem utasként, nekem úgy meséltek a történeteket, hogy egész nap sírtam, ahogy mindenki más ment repülni, majd ahogy anya beadta a derekát és beültettek a gépbe, rögtön minden rendben volt

 – emlékezett vissza. 

Majd megosztott egy számára nagyon kedves emléket is: amikor először rendezték meg a Hajdúszoboszlói Thermal Kupát, akkor ő még kisbabaként vett részt rajta. Aztán telt-múlt az idő, megszerezte a szakszolgálati engedélyét, és e jeles alkalomból Halász Lajos még az előbb említett versenyről adott át Csengének egy érmet – akkor tudatosult a fiatal hölgyben, hogy több mint 20 év telt el az első Thermal Kupa óta... Az érmet egyébként mindig magánál hordja Csenge.

És hogy mi Csenge álma? Jelentkezni a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának helikopterpilóta képzésére, majd évek múltán a légimentőkhöz, illetve tenger és óceán fölött repülni.

 Noha, bevallása szerint munkája és levelező tanulmányai mellett nagyon nehéz jól menedzselni az idejét, mégis úgy gondolja, mindent meg kell tenni céljáért. Ezért edz, ezért gyakorol, s bár még csak néhány éve repül egyedül komolyabban, a körülötte lévő, tapasztalt pilóták elismerik.

– Próbálok mindig valami újat tanulni, és ha valaki mond olyat, amiből úgy érzem, hogy értékes gondolatokat mond, jegyzetelek. Volt már rá példa, hogy egy fél oldalt írtam, annyira magával ragadott, amit hallottam – világított rá.

Tar Csenge nem csak tudást szerez, tőle is tanulnak

Ugyan Csenge nagy erőkkel tanul, mégis vannak, akiket ő inspirál, és ezt el is mesélte:

Volt egy vendégünk, akivel együtt repültünk iskolaköröket. Odajött hozzám, és mondta, hogy még nem igazán megy neki a rádiózás. Kérdezte, hogy az iskolakörök teljesítése közben mit kell mondani, én pedig összeraktam neki egy kis ábrát. Aztán a következő alkalommal, amikor kijöttem a reptérre, és ő is kint volt, a saját szavaimat hallottam tőle vissza, én meg ott vigyorogtam, olyan jólesett…

– osztotta meg elpirulva.

Nem egyszerű út, amin Csenge elindult, ez bizonyára kiderült, és ha nem is tesz fel mindent egy lapra (mint bevallotta), azért tudja, hogy küzdőszelleme talán egy kicsi szerencsével szó szerint a magasba repítheti. A három alábbi pontban pedig rendíthetetlen, melyek bizonyára segítségére lesznek a továbbiakban is:

  • pontos, alapos szemlélet
  • egészséges önbizalom
  • türelem, meg kell várni, míg eljön mindennek az ideje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában