Gyönyörű volt a látvány

2024.08.17. 12:26

Böszörményi Ballon Fieszta: naplementében utaztunk Magyarország egyetlen női ballonpilótájával – fotókkal, videóval

Elképesztő panoráma, gyönyörű naplemente, páratlan életérzés… Talán így tudnánk a legjobban jellemezni, milyen hőlégballonnal a magasba emelkedni. A hajdúböszörményi Ballon Fieszta apropóján jártunk több száz méterrel a hajdúsági tengerszint felett, méghozzá egy többszörös Európa Kupa- és világbajnoki dobogós női pilótával, Becz Ritával.

Balogh Efraim

Talán túl sokszor gondoljuk azt, hogy az Alföld unalmas, kietlen, még ha csak egy magasabb emelkedő lenne valamelyik kukoricaföld helyén, mennyivel jobban tudnánk gyönyörködni a hajdú-bihari domborzatban. Bizonyára ismerősen hangozhat a Böszörményi Ballon Club szervezésében évről évre megvalósuló Ballon Fieszta. Annyit az elején elárulunk, hogy fentről más a táj, egészen elképesztő panoráma tárult a Haon stábja elé, amikor a város fölé emelkedtünk – ezt majd a képeken és a videóban látni fogjátok. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy sokszoros Európa Kupa- és világbajnoki dobogós, hazánk egyedüli női pilótájával emelkedhettünk a magasba, Becz Rita személyében. De kezdjük a sztorit az elején, merthogy nem spontán találkozó volt ez…

Becz Ritával repülhettünk együtt a böszörményi Ballon Fieszta alkalmából
Becz Ritával repülhettünk együtt a böszörményi Ballon Fieszta alkalmából
Forrás: Czinege Melinda

Ballon Fieszta Hajdúböszörményben: többszörös Európa Kupa- és világbajnoki dobogós pilóta tette tiszteletét

Hallottatok már hőlégballonversenyről? Nem mernénk fogadni, hogy a többség gondolta volna, mivel meglehetősen rétegsportágról van szó, meg hát, többnyire, ha az égre nézünk, és ballonokat látunk, biztosan nem arra gondolunk, hogy ádáz küzdelem folyik az előzésekért – no meg vízszintesen vagy fölfele előznének szerintetek?

Viccet félretéve, tényleg léteznek versenyek, mi az, hogy, Magyarországon május végén rendezték meg a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságot, melynek Kaposvár adott otthont. Ugyan nem verseny céljából érkezett 12 ballon a hajdúböszörményi Fürdőkertbe, viszont ellátogatott Sopronból egy olyan csapat is, amely egyértelműen a világ élvonalába tartozik, élén a pilótával, Becz Ritával. Ritáról tudni kell, hogy 1994 óta irányíthat hivatalosan hőlégballont, 2003-tól pedig oktathat is. Több mint 20 éve versenyez, és már meghaladta a 900 levegőben töltött órát is – csak hogy még meghökkentőbb legyen az adat, ez körülbelül olyan, mintha 450 alkalommal ült volna repülőre Debrecen-London vonalon.

CM20240817_ IX. Böszörményi Hőlégballon Fieszta_HAON (7)
900-nál is több levegőben töltött órája van már Becz Ritának
Forrás: Czinege Melinda

De hogyan lehet egyáltalán valaki hőlégballon-pilóta? Miközben arra vártunk, hogy vajon útnak indulhat-e a tucatnyi ballon az ég felé (a brutális hőség miatt nem volt biztos), Rita kifejtette, mi az útja az előbb feltett kérdésnek. Először szakszolgálati engedélyt kell megszerezni, majd elméleti és gyakorlati kiképzésen is át kell esni, majd el kell kezdeni kisebb ballonokban tapasztalatot gyűjteni, akár úgy, mint például az autók esetében, versenyzőpilóták mellé szegődni, rutint szerezni, és nem árt, ha jól megy a térképolvasás is.

Bár ez meglehetősen hosszú tanulófolyamatnak tűnik, a rutinos pilóta szerint sokkal inkább anyagiak kérdése, milyen gyorsan tud haladni valaki. És mi történik akkor, ha tériszonyosak vagyunk? Aggodalomra semmi ok, még Rita is küzd vele egy kicsit saját bevallása szerint, és így is megjárt már számtalan versenyt.

hajdúböszörmény ballon fieszta
Felszállásra készülve
Forrás: Czinege Melinda

Hogyan zajlik egy hőlégballonverseny?

Ha már itt tartunk, ne menjünk el az eredményei mellett sem a teljesség igénye nélkül: többszörös Közép-Európa Kupa-bronzérmes, de állt már a dobogó legfelső fokán is 2019-ben női kategóriában (elmondása szerint egyébként gyakran vegyes szokott lenni a mezőny), az ausztráliai vb-n 11. lett, de egy hajszálon múlt csak a 4. hely egy rossz döntés miatt, illetve legutóbb, két hete 2. helyezést ért el a franciaországi Európa Kupán a nők között, összetettben pedig a 16. helyet csípte meg.

Egy verseny egyébként úgy szokott zajlani, hogy a szervezők feladatokat adnak meg a mezőny tagjainak, akiknek teljesíteniük kell azokat. Ez nem feltétlen egy repülést jelent, legutóbb például hat alkalommal kellett felszállnia Ritának. Úgy véli, közben nagyon észnél kell lenni, mert simán megtörténhet, hogy az előrejelzésekhez képest változik az időjárás, ami a ballonosok talán legnagyobb ellensége is lehet.

Pláne, hogy a hőlégballont nem nagyon lehet irányítani, kvázi csak azt lehet befolyásolni, hogy milyen magasságba emelkedjenek, még annyi kormány sincs, mint egy hajón. Viszont Rita nem ezt tartja pilótaként a legnagyobb kihívásnak.

Felszállás: elképesztő panoráma tárult elénk a hőlégballonból

Habár egy kupa vagy vb mezőnyében nem egyedül vagyok, mégis úgy gondolom, hogy magammal versenyzek elsősorban. Magammal szeretnék elégedett lenni, teljesen függetlenül a helyezésemtől. Nem azt várom, hogy első legyek, a lényeg, hogy azt érezzem, mindent megtettem, és nem rajtam múlt

– világított rá. Elég sűrű Rita menetrendje: nemrég jöttek haza a stábbal Franciaországból, jelenleg zajlik a Ballon Fieszta, hónap végén pedig irány Lengyelország.

Ballonparádé az égen Hajdúböszörménynél
Forrás: Czinege Melinda
Ballonparádé az égen Hajdúböszörménynél
Forrás: Forrás: Czinege Melinda

Miközben alaposan körbejártuk Rita karrierjét és a hőlégballonozás hátterét, jelezték a szervezők, hogy lehet készülődni, fújják fel a csapatok a járműveket, és lassan-lassan emelkedjünk a magasba. Hát, bevallom, a ballon felfűtésekor vidékiként végig az járt a fejemben, mintha disznót perzseltünk volna, és kis híján meggyújtották a hajamat a lángok videózás közben. Gyorsan szétnéztünk még a Fürdőkertben, és színesebbnél színesebb csodákat láttunk magunk körül. Aztán siettünk is vissza a Beauty Balloon Clubhoz, mert nagyon hamar végeztek az előkészületekkel, behuppantunk a kosárba, majd az izgalomtól amúgy is heves pulzusunk a tengerszint feletti magassággal együtt emelkedett.

Talán soha nem gondoltuk volna, hogy naplementében csodálhatjuk meg hajdúböszörményi légtérből a Nagyerdőt (na jó, kissé azért hunyorogva), vagy hogy gyönyörködni fogunk a 35-ös főút menti szántóföldekben. Nagyjából 20-30 percig élveztük a gyönyörű panorámát, a stáb másik fele pedig autóval jött utánunk.

Földet kellett érnünk még azelőtt, hogy az iszonyatos hőséget árasztó, „pihenni” készülő égitest a horizont alá bújt volna. Így hát Rita és férje, József belőtték a koordinátákat, megcélozták az egyik mezőgazdasági területet, majd kérték, hogy kapaszkodjunk, és kezdetét vette a landolás folyamata.

Felejthetetlen élményt szerzett a csapat
Felejthetetlen élményt szerzett a csapat
Forrás: Czinege Melinda

Aki először repül hőlégballonnal, részt kell vennie a beavatáson

Minden simán ment, aztán kissé meglepődtünk, amikor közölték, hogy ilyenkor fel szokott borulni a kosár (egyébként nem is értjük, erre hogy nem gondoltunk), szóval majd fekvő pozícióban fogunk leparkolni. Így is történt, aztán persze ment a matekozás, hogy a négy összeragadt ember és a kamerák hogyan kászálódjanak ki a ballonból. Be kell valljam, nem hittem volna, hogy ennyire mélyen le fogom tüdőzni a szántóföld illatát, de a kényszer nagy úr, valakinek ki kellett szállni először.

Teljesen váratlanul ért minket, viszont annál kellemesebb meglepetést okozott a rituálé, ami az első alkalommal ballonozók avatását illeti. Ilyenkor ugyanis a már összecsomagolt járműből ki kell engedni a levegőt, ehhez pedig rá kell ülni (ezt is láthatjátok). Viszont nekünk hasast kellett ugranunk, melyet pacsizás követett (igen, olyan), majd a bázisra visszatérve kicsit a lovaggá ütéshez hasonló „szertartáson” vettünk részt, amit pezsgőzés zárt.

Minden túlzás nélkül életre szóló élményt tud nyújtani a ballonozás, de most már beszéljenek a képek inkább, melyek talán minden szónál többek mondanak…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában