Olvasói panasz

2024.09.13. 18:25

Szélmalomharcot vív Debrecen a Víztorony utcában

Debrecen egyik buszmegállójának környezetével kapcsolatban érkezett olvasói panasz szerkesztőségünkhöz. Elmondása szerint a Víztorony utca közterületein rendszeresen találkozni hajléktalanokkal és elhanyagolt, koszos utcabútorokkal. A debreceni polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk.

Bekecs Sándor

Elhanyagolt, koszos buszmegálló, vizeletszagú padok és közterületen alvó hajléktalanok. Rendszerint ezekkel találkozhat az, aki a nap bármely szakában a Víztorony utca egyik élelmiszerboltja előtti területen jár. Így írta le egyik olvasónk a Dobozi lakótelep és a Fényes udvar között lévő területet. Mint fogalmazott: szemmel láthatóan a környéket nem takarítja senki, pedig igény volna rá, ugyanis ez nemcsak visszataszító látvány, de fertőzésveszélyes is. A Dobozikert városrész lakossági megkereséseiről kérdeztük a debreceni polgármesteri hivatalt, válaszukban kifejtették, hozzájuk is érkeznek be panaszok a fentiekkel kapcsolatban.

víztorony utca, debrecen, dobozi lakótelep, fényes udvar, dobozi kert, debreceni polgármesteri hivatal
A Víztorony utca mindennapjainak problémáiról számolt be olvasónk
Forrás:  Czinege Melinda

Az utóbbi időszakban a Fényes udvar és a Dobozikert városrészből több lakossági panasz érkezett hivatalunkhoz a közterületeket, parkokat igénybe vevő, életvitelszerűen ott élő hajléktalanokkal kapcsolatban. A hivatal illetékes osztálya az utóbbi két évben több esetben kereste meg a Debreceni Rendőrkapitányságot és a Debreceni Közterület Felügyeletet, kérve közreműködésüket a szóban forgó lakótelepek ellenőrzésében és a hajléktalan személyek által a közösségi életet sértő magatartások visszaszorításában

 – írták válaszukban.

A debreceni polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a rendvédelmi szervek visszatérően ellenőrzik a Dobozikert, s azon belül a Víztorony utca területét, és szabálysértési feljelentéssel, illetőleg helyszíni bírság alkalmazásával intézkednek. Ezen felül a polgárőrök szintén folyamatosan gyalogos járőrszolgálatot látnak el többek között a Fényes udvar területén is – mind a nappali, mind az esti órákban – és szükség esetén intézkednek.

víztorony utca, debrecen, dobozi lakótelep, fényes udvar, dobozi kert, debreceni polgármesteri hivatal
Olvasónk elmondása szerint a Víztorony utca élelmiszerboltja előtti buszmegállópadok és azok környéke rendkívül elhanyagolt, koszos
Forrás: Czinege Melinda

Folyamatos a Víztorony utca takarítása, de ez sem elegendő

A debreceni polgármesteri hivatal a Víztorony utca közterületeinek kezeléséről elmondta, a köztisztasági és parkfenntartási tevékenységet végző vállalkozás ütemezett módon részt vesz a parkokat, közterületeket nem rendeltetésszerűen használók által okozott szennyeződések eltávolításában és a fertőtlenítésben.  

Folyamatos a hajléktalanok által kialakított fekhelyek felszámolása, a hulladékok elszállítása, azonban minden erőfeszítés ellenére a hajléktalanok által elhelyezett hulladékok keletkezése visszatérő jelenség a területen

– írta a debreceni polgármesteri hivatal.

Rendszeresen tart ellenőrzést a közterület-felügyelet, de nem minden esetben intézkedhet 

– A közterület-felügyelők járatterv alapján végeznek ellenőrzést a Víztorony utca környékén. Az olvasói megkeresésben jelzett problémát, szabálysértést elsősorban az ott rendszeresen tartózkodó hajléktalan személyek követik el – válaszolta megkeresésünkre a Debreceni Közterület Felügyelet.

A Víztorony utca környékén idén 29 esetben intézkedtek. Ezek jelentős része a „Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése” szabálysértés elkövetése miatt történt (18 esetben) valamint dohányzással összefüggő tilalmak megszegése miatt (8 esetben). 2 esetben a közterület szennyezése, 1 esetben pedig csendháborítás okán.

A közterület-felügyelők ezen szabálysértések, törvénysértés esetén – amennyiben annak feltételei fennállnak – helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy eljárást kezdeményezhetnek a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnél.  

Továbbá több esetben történt intézkedés közterületen életvitelszerűen tartózkodó személyek által hátrahagyott hulladék elszállíttatására vonatkozóan. Ilyenkor a hivatal zöldterületi osztályát értesítették. A Debreceni Közterület Felügyelet válaszában továbbá kifejtette, hogy a közterületen életvitelszerűen tartózkodás szabálysértés, amely akár elzárással is büntethető, azonban nekik nincs intézkedési lehetőségük az ilyen ügyekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában