Elindult a banzáj

18 órája

yoUDay: Bedörrent az ország legdögösebb évnyitója, lánykérés hatotta meg a résztvevőket – fotókkal, videóval

Hatalmas show-műsorral nyitja a tanévet a Debreceni Egyetem. Szerda este kezdetét vette a yoUDay a Nagyerdei Stadionban.

Kosztin Éva

Látványos táncokkal is készültek

Forrás: Kiss Annamarie

A Haon stábja az esemény előtt bő egy órával érkezett a Nagyerdei Stadionba a színfalak mögé. Végh Veronika, a show színpadi rendezője érdeklődésünkre elmondta, a táncosokkal az utolsó simításokat végzik a yoUDay kezdete előtt. – A zászlós felvonulás a műsor legrövidebb, mégis legnehezebb eleme, ugyanis az egyetemet teljes egészében kell megeleveníteni. 130 zászlónak kell egyszerre mozognia, ezek képviselik azokat az országokat, amelyek állampolgárai az intézményben tanulnak. Emlékeztetett, a műsor 3 részből áll: az elő-show alatt megvárják, míg mindenki elfoglalja a helyét, főműsoridőben érkeznek a sztárfellépők, akikkel a különböző egyetemi csoportok is megmutatják magukat, majd egy lézershow-t követően indul a gigaparty a világhírű DJ Topic-kal. – Ez egy nagy örömünnep, ahol egyszerre van jelen a tudomány, a művészet és a közösség: szerintem ilyen a mennyország – adott hangot a vélekedésének Végh Veronika.

Hatalmas tömeg előtt rajtolt el a yoUDay
Hatalmas tömeg előtt rajtolt el a yoUDay
Forrás: Kiss Annamarie

A yoUDay Debrecen legnagyobb egyetemista bulija

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a szerdai show előtt arról beszélt, hogy a yoUDay az egyetemi összetartozás csúcsa. Rámutatott, a rendezvény nemcsak egyetemistáknak szól, hanem az egész egyetemi polgárságnak, a dolgozóknak, az együttműködő cégeknek is

Ilyenkor felbolydul az egész város, mintegy 1500 középiskolásnak is lehetővé tettük a bejutást, és a nem egyetemi hallgató lakosság is több szektort megtölt

– osztotta meg. Hozzáfűzte, ez a nem hivatalos évnyitó ünnepség nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló, amire a szervezők és a résztvevők egyaránt büszkék.

– Egész évben sok kisebb-nagyobb bulit rendeznek az egyetemen, de úgy éreztük, szükség van egy nem hivatalos tanévnyitó bulira is. 18-25 éves fiatalokról van szó, akik a tanulás mellett szórakoznak is, és ha már van egy ilyen szuper stadionunk, amit közösen tart fent az önkormányzat, a DVSC és az egyetem, úgy gondoltuk, remek lehetőséget adhat, hogy a DE közel 50 ezres polgársága itt találkozzon. Itt születik egy olyan közös élmény, amiről bárkivel tudunk beszélni – fogalmazta meg.

Bács Zoltán azt is kifejtette, 2015 végén fogalmazódott meg a yoUDay alapgondolata, azóta ezrek alakították az eseményt a mai formájára. – Évről évre mindig van benne valami újdonság. Az elsőnél még arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e egyáltalán igény egy ilyen eseményre. 

Akkoriban még az elrendezés is más volt, a Nagyerdei Stadion közepén adták elő a produkciókat. Ma már nem kell azon gondolkoznunk, vajon eljönnek-e az emberek, hanem arra koncentrálunk, hogy minél jobb programokat szervezzünk, amelyekben az egyetemhez köthető művészeti csoportok is részt vehetnek

– mondta.

Nagy siker a yoUDay

A jegyértékesítésről megtudtuk, délután 5 óra körül már 18 ezernél több tikett kelt el, a szervezők úgy vélik, a várakozásoknak megfelelően elérik majd a 20 ezret is.

A még világosban gyülekező embertömeget látva nekünk sem támadt sok kétségünk, hogy a yoUDay 2024-ben is több tízezer embert vonz a stadionba. A küzdőtéren hatalmas, spontán vonatozás alakult ki, és talán egészen Kanizsáig eljutottak volna (feltéve persze, hogy elöl ült a masiniszta!), ha nem jönnek a köszöntők. – „Van valami a levegőben” – Bács Zoltán kancellár és Szilvássy Zoltán rektor a Halott Pénz filozófiáját vallva lépett színpadra, ahol a Valaki mondja meg című dallal indították be a bulit.

Háromnegyed nyolckor aztán kihunytak a fények, és elkezdődött a visszaszámlálás, hogy bedurranjon az ország legdögösebb évnyitója az egyetem hallgatóit képviselő 130 zászló felvonultatásával.

Lánykérés is volt az este során

Király Viktor és Linda épp a szerelemről énekeltek, majd Gábor Betti és Burai Árpi váratlanul bejelentették, hogy valami olyan készül, ami eddig még soha nem volt a yoUDay történetében: bizony, valaki meg fogja kérni a párja kezét. Hirtelen csend lett az addig hangorkántól zengő Nagyerdei Standionban, a romantikus pillanatot pedig a River flows in you című dal kísérte. A hölgy természetesen igent mondott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában