Önkormányzat

7 órája

Megalakult a hajdú-bihari közgyűlés, meglepő változás az alelnököknél – fotókkal

Huszonnégy tagot választottak be a június 9-i helyhatósági választásokon a vármegye testületébe. A hajdú-bihari közgyűlés október 8-i alakulóülésén újraválasztották Pajna Zoltán elnököt, továbbá döntés született az alelnöki pozícióval és a bizottságokkal kapcsolatban is.

Bekecs Sándor

Alakuló ülését tartotta október 8-án a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés

Forrás: Czinege Melinda

Alakuló ülését tartotta október 8-án Hajdú-Bihar Vármegye Közgyűlése Debrecenben. Mint ismert, június 9-én helyhatósági választásokat rendeztek Magyarországon, melynek rendkívüliségét az adta, hogy az akkor regnáló hajdú-bihari közgyűlés mandátuma majd csak október 1-vel járt le. A vármegye lélekszáma alapján rendelkezésre álló 24 mandátumból a Momentum Mozgalom 3-at, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt 15-öt, a Demokratikus Koalíció 2-őt, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 4-et szerzett meg.

hajdú-bihari közgyűlés, vármegyei közgyűlés, Debrecen, Pajna Zoltán, Navracsics Tibor
Megalakult a hajdú-bihari közgyűlés, a testület elnökévé ismét Pajna Zoltánt választották
Forrás: Czinege Melinda

Az megválasztott közgyűlési tagok eskütételét követően Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium minisztere köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott, rendkívüli cikluskezdet a mostani, hiszen a hajdú-bihari közgyűlés előző mandátumideje alatt olyan, addig példátlan válságokkal kellett megküzdeniük, mint a koronavírus-járvány vagy az orosz-ukrán háború okozta energiaválság, gazdasági nehézségek.

Új feladatok és célok a hajdú-bihari közgyűlés előtt

– Egy új ciklus kezdete mindig tele van reménnyel, bízunk abban, hogy olyan időszak kezdődik, amely a stabilitásról és a biztonságról szól – mondta Navracsics Tibor. Beszédében rámutatott, az elmúlt vármegyék hazánk történelmének több mint ezer éve alatt szerepüket, feladataikat, területüket tekintve folyamatos változáson mentek keresztül, de közben mindig megőrizték a magyar államiság folytonosságát. Mint fogalmazott, voltak olyan időszakok, amikor a vármegyék voltak azok, amelyek megőrizték az ország egységét, megvédték a magyar nyelvet, szokásokat és a magyar államiság hagyományait.

hajdú-bihari közgyűlés, vármegyei közgyűlés, Debrecen, Pajna Zoltán, Navracsics Tibor
Az alakuló ülés résztvevőit Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter köszöntötte
Forrás: Czinege Melinda

A területfejlesztési és közigazgatási miniszter emlékeztetett, a vármegyék szerepe az elmúlt 30-40 év alatt is sokat változott. Ma a területfejlesztés adja legfontosabb feladataikat, a térségi szemléletű fejlesztési politikában pedig még nagyobb feladat hárul rájuk abban, hogy összefogják a vármegye településeit. 

Ez az egyik célja a Versenyképes járások programnak is, amely 65 milliárd forintos keretösszeggel indul januárban, s melyből 4 milliárd forint jut Hajdú-Bihar vármegyébe

 – emelte ki.

Újraválasztották a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnökét

A hajdú-bihari közgyűlés alakuló ülését, mint korelnök, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere vezette le. Mint ismertette, a vármegyei közgyűlés határozatképes, mind a 24 tag jelen van, a továbbiakban a testület titkos szavazással választja meg elnökét, alelnökét. Előbbire egy javaslat érkezett: a Fidesz-KDNP-frakció nevében Kovács Miklós Pajna Zoltánt ajánlotta a vármegyei közgyűlés új tagjainak figyelmébe. Az előző ciklus vármegyei elnöke végül az új közgyűlés teljes támogatását megkapta.

hajdú-bihari közgyűlés, vármegyei közgyűlés, Debrecen, Pajna Zoltán, Navracsics Tibor
A következő öt évben is Pajna Zoltán (balra) vezeti a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlést
Forrás: Czinege Melinda

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés újrázó, zsinórban harmadjára megválasztott elnöke köszöntőjében kiemelte: az előző ciklus működését – a nehézségek ellenére – az innováció, a növekedés, a biztonság és az identitáserősítés jellemezte. Beszédében ismertette az elmúlt öt év legjelentősebb eredményeit.  

Célunk a gazdaságfejlesztés, a versenyképesség növelése, a vármegyeszékhely centrumszerepének emelése és a kapcsolatok erősítése. Hangsúlyt kell helyezzünk továbbra is az értékteremtő munkára, mindezek mellett pedig továbbadjuk elődeink örökségét

 – jelölte meg a célokat a hajdú-bihari közgyűlés régi-új elnöke.

A folytatásban a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnökét választották meg, mely pozícióra egy jelölés érkezett. A vármegyei közgyűlés egyöntetű támogatásával Bulcsu László a következő öt évben is az eddigi tisztségében vesz részt a testület munkájában, s így – az eddigi kettő helyett – egy alelnökkel működik a következő ciklusban a vármegyei közgyűlés. A testület továbbá elfogadta, hogy az új ciklusban is az eddigi bizottságok működjenek majd. A napirendi pontokat követően pedig bejelentették a Mi Hazánk és a Közösen Hajdú-Biharért frakciók megalakítását. 

hajdú-bihari közgyűlés, vármegyei közgyűlés, Debrecen, Pajna Zoltán, Navracsics Tibor
Bulcsu László (balra) egyedüli alelnöke lett a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlésnek
Forrás: Czinege Melinda

A hajdú-bihari közgyűlés a következő állandó bizottságokat hozta létre:

  • Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Bizottság – Ménes Andrea elnök
  • Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága – Kiss Attila elnök
  • Pénzügyi Bizottság – Nagy Zoltán elnök 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában