Október 6.

2 órája

A békéért haltak meg az aradi vértanúk – fotókkal

E napon, 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát. Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából koszorúzták meg vasárnap délelőtt a debreceni Honvédtemető Haldokló oroszlán emlékművét.

Bekecs Sándor

Az aradi vértanúkra emlékeztek vasárnap délelőtt a debreceni Honvédtemetőben

Forrás: Czinege Melinda

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtábornokok emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a debreceni Honvédtemetőben vasárnap délelőtt. A köszöntőket követően az aradi vértanúk – Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József – emléke előtt tisztelegve helyezték el koszorúikat a város szervezeteinek, intézményeinek képviselői.

aradi vértanúk, aradi tizenhármak, Debrecen, 1848-49-es forradalom és szabadságharc
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, az aradi vértanúk megmutatták: a nemzet sikerének alapja a bátorság, a hűség és a hazaszeret
Forrás: Czinege Melinda

– Azért vagyunk ma itt, Debrecenben, a szabadság őrvárosában, hogy közösen emlékezzünk, és lerójuk tiszteletünket a bátor és dicső hősök előtt, akik életüket adták egy polgári, demokratikus és szabad Magyarországért – kezdte beszédét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Elmondta, történelmünk tragikusan sokszor avatta már golgotává a magyar földet, a nemzet fennmaradásáért sok mártírt követelt már szabadságunk kivívása. Erkölcsi kötelességünk emlékezni az aradi vértanúkra, mert csak így fejezhetjük ki irántuk érzett, soha el nem múló tiszteletünket.

Az aradi vértanúk megmutatták: a nemzet sikerének alapja a bátorság, a hűség és a hazaszeret

– Legyőzték a félelmeiket, mert meghunyászkodás helyett a cselekvést választották, mert egyéni érdekeik helyett az összetartozás és az egység erejében bíztak. Emlékezzünk rájuk, mert csak így őrizhetjük meg az utánunk következő generációknak példamutató cselekedeteiket és tetteiket, amelyek nélkül ma mi nem állhatnánk itt – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.  

Vargha Tamás elmondta, az aradi vértanúk megmutatták, hogy a bátorság, a hűség és a hazaszeretet jelenti a sikeres nemzet alapját. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egységbe kovácsolta a magyarokat: nemesek, polgárok és földművesek együtt harcoltak a magyar szabadságért, azokért az értékekért, amelyeket mi ma természetesnek veszünk. Hőseink fegyverrel és vérükkel vívták ki a szabadságot.  

– Székesfehérváriként különösen büszkeség és megtiszteltetés ma itt állni Nagysándor József személye, vagy az első világháborúban Doberdónál közösen harcoló fehérvári, debreceni és nagyváradi katonáink példája ugyanúgy egyesít minket, ahogy 1848-49 egyesítette a nemzetet – tette hozzá.

aradi vértanúk, aradi tizenhármak, Debrecen, 1848-49-es forradalom és szabadságharc
Kósa Lajos rámutatott, az aradi vértanúk mártírhalálukkal a békét nyerték meg a magyar nemzetnek
Forrás: Czinege Melinda

Történelmünk megtanította, a békét mindig meg tudjuk nyerni

– „Magyarország, becsüld meg halottaidat, mert élő vádlók ők.” Ezt a mondatot egy, a magyar szabadságharcban harcoló osztrák tiszt írta le – eredetileg németül – az aradi tizenhármak kezdőbetűinek felhasználásával. Németül, hiszen ő németként harcolt a magyar honvédségben, a magyar szabadságért – idézte Kósa Lajos országgyűlési képviselő. A honatya beszédében elmondta, a szabadságért harcoló nemzet katonái között nemcsak magyarok, németek, hanem más népek fiai is fegyvert fogtak hazánk függetlenségéért.  

Mi végre a sok áldozat? Megérte a küzdelem? Hiszen az nem volt esély arra, hogy az oroszokat az osztrákokkal egyesülve legyőzzük. Máig vita, hogy le kellett-e tenni, nem kellett volna letenni a fegyvert Világosnál. Az viszont kétségtelen, a fegyverletétellel 30 ezer magyar honvéd élete megmenekült

 – emelte ki Kósa Lajos. Elmondta, így sem volt felesleges erőfeszítés a szabadságharc, hiszen e nélkül nem lett volna Kiegyezés, s nem futott volna be a monarchia ideje alatt a Magyar Királyság példátlan fejlődést.  

– A békét megnyertük, hiszen a politikai fejlemények arra kényszerítették az örökösödési háború után az osztrák császárságot, hogy kiegyezzen a magyarokkal – tette hozzá.

aradi vértanúk, aradi tizenhármak, Debrecen, 1848-49-es forradalom és szabadságharc
Az aradi vértanúk előtt tisztelegve helyezték el az emlékezés koszorúit a debreceni Honvédtemetőben
Forrás: Czinege Melinda

Nem volt hiábavaló az aradi vértanúk hősiessége

A debreceni honatya véleménye szerint, ha végiggondoljuk a történelmünket, akkor megállapíthatjuk: a békét meg tudjuk nyerni. Mint kifejtette, számtalan küzdelmet folytattunk a szabadságunkért, melyeket látszólag elbuktunk, de az ezek után következő békéket megnyertük.  

Arra tanít minket a saját történelmünk, nekünk a békére van szükségünk, a békét mindig meg tudjuk nyerni. A háború nem jó nekünk. Ezért szilárdan kiállunk amellett a politika mellett, ami a békét akarja, tanulunk a hőseink erőfeszítéseiből, az ő áldozatuk nem volt hiábavaló

 – fogalmazott a honatya.

Az aradi vértanúk tiszteletére az alábbi szervezetek képviselői helyezték el emlékkoszorúikat:

  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Honvédelmi Minisztérium
  • Kulturális és Innovációs Minisztérium
  • Debrecen egyéni megválasztott országgyűlési képviselői
  • Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Debreceni Rendőrkapitányság
  • Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség
  • Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet
  • Magyar Honvédség
  • Debreceni Egyetem
  • Orosz Föderáció Főkonzulátusa
  • Fidesz Debrecen
  • Fidelitas Debrecen
  • Szent Efrém Görögkatolikus Iskola
  • KDNP Debrecen
  • Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
  • 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség
  • Nagy Imre Társaság hajdú-bihari szervezete és a Bocskai István Bajtársi Egyesület
  • Debreceni Karitatív Testület
  • Héra Egyesület
  • Mathias Corvinus Collegium Alapítvány debreceni képviselete
  • „Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítvány

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában