„Kutya jó” piknik

2 órája

Négylábú, szőrös hódítók lepték el a Liget teret – fotókkal, videóval

Őszköszöntő családi napot és „Kutya jó” pikniket tartottak szombat délután a Csapókert szívében. Az állatok világnapja alkalmából színpadi műsorokkal, gyermekprogramokkal és adománygyűjtéssel is várták az érdeklődőket.

Bekecs Sándor

Aki nem követi aktívan a debreceni programokat, vagy elkerülte a figyelmét a Csapókert e hétvégi kínálata, az valószínűleg meglepődhetett, amikor a Liget tér környékén járt szombaton kora délután. Kicsik, nagyok és feltűnően sok négylábú kis kedvenc korzózott a standok, játékok között, a mobil színpadon pedig éppen a Csapókerti Pávakör énekelte a legszebb magyar népdalokat. Nem véletlen ez a találkozó, hiszen az állatok világnapja alkalmából őszköszöntő családi napot és „Kutya jó” piknik címmel adománygyűjtő akciót szerveztek a debreceni városrész szívében.

állatok világnapja, Debrecen, Liget tér, Csapókert, állatvédelem, állatmenhely
Az állatok világnapja alkalmából adománygyűjtést is szerveztek a Liget téren
Forrás: Czinege Melinda

A szervezők nem bízták a véletlenre, hiszen szinte minden korosztálynak készültek programmal: a színpadon több helyi művészeti csoport adott műsort, érdekes játékokkal készült a Természettár, volt ugrálóvár, gombfoci s kutyás bemutató is. Kitelepültek a debreceni állatvédő szervezetek is, és szívesen fogadtak minden felajánlást. 

A rendezvény kezdete után alig fél órával – látva az összegyűlt kutyatápos zsákokat – pedig megállapíthattuk: le a kalappal az állatbarát debreceniek előtt!

CM20241005_Őszköszöntő családi nap_Liget tér_HAON (30)
Aranka és Máté egy keverék kutyus és három cica büszke gazdái
Forrás: Czinege Melinda

A felelős állattartás alapja a figyelem és a gondoskodás

Az állatbarát szív hamar elcsábulhatott a Liget téren, hiszen a menhelyi négylábúak közül többel is megismerkedhettek a résztvevők. Kicsi-nagy, fekete, barna és tarka kutyusok élvezték a rivaldafényt, vagyis a gyerekek és felnőttek rajongását. Egy ilyen barátkozás közepette elegyedtünk szóba Arankával és fiával, Mátéval. Mint megtudtuk, 3 cica és egy keverék kutya büszke gazdái.  

Kertes házban lakunk, így mindennap tudunk játszani vele. A felelős állattartás szerintem azt jelenti, hogy foglalkozzunk a kutyánkkal, ne hagyjuk, hogy lesoványodjon, de arra is figyeljünk, hogy ne hízzon el 

– mondta Máté. Hozzátette, szívesen tanítja is négylábúját, amelyik már vezényszóra ül, de a labdát egyelőre inkább megtartja magának, viszont a postást elkönyvelte ősellenségének. Aranka pedig elmondta, tervezik, hogy hétvégente menhelyi kutyákat sétáltatnak.  

állatok világnapja, Debrecen, Liget tér, Csapókert, állatvédelem, állatmenhely
Folyamatosan érkeztek a felajánlások a Liget téri családi napon
Forrás: Czinege Melinda

Tápokkal, gyógyszerekkel és játékokkal is segíthetjük a debreceni menhelyeket

Csige Alexandrától, a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány elnökétől megtudtuk, telephelyükön 132 gazdikereső kutya és 20, szintén gazdára váró cica van. Jellemzően ebrendészeti telepekről, illetve gazdátlan kutyákat fogadnak be.

– Nálunk az örökbefogadás úgy működik, hogy a gazdijelölt kilátogat, majd, ha elhatározza, hogy örökbe szeretne fogadni, akkor még egy kéthetes „próbaidő” következik, hogy meggyőződhessünk, jó helyre kerül a kutya, s ezután véglegesedik az örökbefogadás – ismertette. Hozzátette, az örökbefogadást fontolgatók nyugodtan látogassanak ki a menhelyekre, nézzék meg a kutyákat, hiszen teljesen más élmény egy ott lévő négylábúval találkozni, mint például egy ebtenyészetben.  

Kérdésünkre továbbá elmondta, a debreceni állatmenhelyek szívesen fogadnak mindennemű élelmiszer-felajánlást, gyógykészítményeket, vitaminokat, illetve törülközőket, plédeket és kutyáknak, cicáknak való játékokat is. Az érdeklődők a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány és az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület képviselőivel is találkozhattak a Liget téren.

 

Az állatok világnapja volt a központi téma

– Az állatok világnapja alkalmából szeretnénk a figyelmet az állatmenhelyekre felhívni. Sajnos még mindig akad tennivalójuk az állatvédőknek, de remélem, néhány éven belül már a felelős állattartás lesz a fő irány, s tényleg csak azok vesznek magukhoz kutyát vagy macskát, akik tudják, hogy ez egy életre szól, nem bérletre – fogalmazott Szilágyi Edina, a Csapókert önkormányzati képviselője, a rendezvény fővédnöke.

állatok világnapja, Debrecen, Liget tér, Csapókert, állatvédelem, állatmenhely
Szilágyi Edina kiemelt feladatának tekinti az állatvédelmet és a felelős állattartás népszerűsítését
Forrás: Czinege Mlinda

Hangsúlyozta, az önkormányzat állatvédelmi referenseként kiemelt feladata minden lehetőséget megragadni arra, hogy felhívja a figyelmet az állatvédelem fontosságára. Elmondta, örül, hogy ilyen sokan kilátogattak a rendezvényre, amely nemcsak a Csapókertből, hanem Debrecen más pontjairól is vonzotta az érdeklődőket, adományozókat. – 

Jó látni, hogy nyitottak erre az emberek. Félórája kezdődött a családi nap, de szinte már megtelt a tér, és folyamatosan hozzák a felajánlásokat is

 – mutatott körbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában