Kiállítás, vásár

2 órája

Hatalmas felhozatallal indult el Berettyóújfaluban a Bihari Számadó Napok – fotókkal, videóval

Megnyitotta kapuit Berettyóújfalu és környéke egyik legnagyobb rendezvénye. A XXVI. Bihari Számadó Napok 2024-ben is helyi termékekkel, rengeteg érdeklődővel, ünnepélyes díjátadóval indult.

Balogh Efraim

Megnyitotta kapuit a Bihari Számadó Napok

Forrás: Kiss Annamarie

A gasztronómia, a marketing és a kézművesség csodáit, illetve az illatok széles spektrumát is megtekintheti (és tesztelheti) a közönség berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Pénteken megnyílt ugyanis a Bihari Számadó Napok 2024-es rendezvénye, mely fennállása óta már a 26., és ami a bihari térségben élő vállalkozók látványos seregszemléjévé nőtte ki magát. A szervezők október 11. és 12-én várják az érdeklődőket.

bihari számadó napok 2024, berettyóújfalu, haon, debrecen
Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Bihari Számadó Napok. A képen balról: Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Demian Zsolt, Margitta polgármestere, Győrfi Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnöke, Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnöke, Halász János országgyűlési képviselő, Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke, Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás:  Kiss Annamarie

Bihari Számadó Napok 2024: hatalmas fejlődés mérhető a bihari térségben

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Bihari Számadó Napok. Első körben Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket. – Talán ilyen nyüzsgés még nem is volt eddig, figyelembe véve a kiállítókat és az érdeklődőket – mondta. Majd hozzátette, ebből arra következtet, hogy a 

nehéz gazdasági körülmények ellenére is optimisták az emberek, szeretik a közösséget és a gasztronómiát is.

Úgy véli, fontos, hogy megbecsüljük a biztonságot, mivel például sem Brüsszel, sem Németország (utóbbi esetben állítása szerint naponta átlagosan 43 késeléses merénylet történik) nincs ilyen érték birtokában.

Győrfi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnöke arról beszélt, miért lényeges a multinacionális cégek szerepe például Debrecenben. 

Rávilágított, hogy a térség felemelkedése múlik ezen, illetve a kis- és középvállalkozásoké is. Hangsúlyozta, a vezetők célja hidat képezni a kkv-szektor és a multicégek között, és segítséget biztosítani a kkv-knak, ehhez pedig rendelkezésre áll majd egy 300 milliárd forintos forrás is az idei kormányprogramnak köszönhetően.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnöke szerint a bihari térség hatalmasat fejlődött az elmúlt húsz évben, hiába tartották sokan eddig az Alföld „lesajnált” területének.

– A magyar vidék élni akar. Berettyóújfalu is hatalmas fejlődés ment keresztül, ez a kis település bárhol megállná a helyét Európában – hangsúlyozta.

bihar számadó napok 2024, berettyóújfalu, haon, debrecen
Szólláth Tibor szerint Berettyóújfalu bárhol megállná a helyét Európában
Forrás:  Kiss Annamarie

Határon túliakat is inspirál a Bihari Számadó Napok

Felszólalt Demian Zsolt, Margitta polgármestere is, aki a település kiemelkedő fazekasmesterségéről beszélt, illetve az ottani föld kiváló agyagtartalmát méltatta; mint határon túlról érkezett vendégek, ők is képviseltetik magukat egy standdal a Bihari Számadó Napokon. A gasztronómiában is jeleskednek, stábunk nagyszerű csülökzsíros, paprikával fűszerezett kenyeret kóstolt náluk. Arról is tájékoztatott, hogy Margittán valószínűleg jövőre hasonló rendezvényt indítanak útjára a Bihari Számadó Napok által inspirálódva.

26 év már egy emberöltő… Ez a kiállítás a hagyomány tiszteletét és a megújulást is magában hordozza, és jó látni, hogy szakképzési centrumok, fiatalok, mikro- és kisvállalkozások, illetve civil szervezetek is érdeklődnek többek között

 – mondta Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

A megnyitón többeket díjaztak, összesen négy kategóriában, és hát valljuk be, amikor körülnéztünk, elképedtünk, mekkora méz-, sajt-, szörp- és lekvárkínálatot nyújt a rendezvény, nem megfeledkezve a nem gasztronómiai, de kreatív területekről sem. A Vásárdíjat és a Termékdíjat például két olyan vállalkozás nyerte, amelyek a technológia és az illatok világát képviselik.

bihar számadó napok 2024, berettyóújfalu, haon, debrecen
Muraközi István úgy véli, a kiállítás a hagyományokat és a megújulást is magába foglalja
Forrás:  Kiss Annamarie

Extrém, kreatív kínálattal találkoztunk a Bihari Számadó Napokon 

Elek Róbert, a Red Kreatív Kft. ügyvezetője gyerekkora óta rajzol, soha semmi más nem érdekelte elmondása szerint. Dolgozott már marketingvezetőként, foglalkozott termékfejlesztéssel is, majd 2019-ben megalapította saját cégét.

Ez a kreatív hobbi, amivel foglalkozunk (többek között hímzünk, rajongói termékeket, kupákat gyártunk, lézeresen gravírozunk stb.) segít azon, hogy túllendüljünk a nehézségeken, mert azok mindig jönnek. Mi viszont mindig fejlesztünk valamit, most például az iparművészetbe is belecsöppentünk nemrég

 – nyilatkozta.

Madar Ferenc illatstúdiójánál is eltöltöttünk egy kis időt, az illatgyertyák különböző változatait vizsgáltuk, akadt belőlük jónéhány. Egészen extrém darabokat is találtunk, gondolva például a Frida Kahlo, egykori mexikói festőművész és a Reszkessetek, betörők! Kevinje által inspirált illatokra.

Növényi viaszból készülnek a termékek, elsősorban repcéből és méhviaszból. Mindig valamilyen életérzés alapján gyűjtjük az inspirációt, próbálunk tematikákat is követni, mint például most a közelgő halloween, de netflixes sorozat is van, hogy ihletet ad

 – mondta Madar Ferenc.

Mint említettük, a hagyományokhoz híven átadták a Bihari Számadó Napok díjait. A Nyíri István-díj Daróczi Lajost illette meg, aki 1994 óta vezeti vállalkozását, mely mézkészítmények előállításával foglalkozik, a Bihar Kincse védjegy használatára jogosult egyedi technológiáját ma már szabadalom védi. Többek között azt is megtudtuk, hogy hosszú évek óta segíti Berettyóújfalu és a járás vállalkozásait. Kiosztották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját is, amelyet a Szörpös Ház képviseletében Korán Ibolya vett át.

A Vásárdíj-helyezések az alábbiak szerint alakultak:

  1. Red Kreatív Kft.
  2. BSZC Bessenyei György Technikum
  3. Nagyrábé önkormányzata

A Termékdíj-helyezések az alábbiak:

  1. Premier Illat Stúdió
  2. Gorján Tímea (őstermelő, mézkészítményekkel érkezett a rendezvényre)
  3. Farkas Richárd (szörp- és lekvárkészítményekkel jelentkezett)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában