Programajánló

7 órája

Hétvégén a vásároké a főszerep Debrecenben – itt a többi ingyenes program is Hajdú-Biharban

Október második hétvégéjén is lesz hova menniük a hajdú-bihariaknak, ha szeretnének kimozdulni a napos, ám kissé hűvös időben. Mutatjuk, milyen ingyenes programok lesznek Debrecenben és Hajdú-Biharban.

Nagy Emese

Többek közt a népszerű debreceni régiségvásárt is megtartják ezen a hétvégén

Fotó: Napló-archív

Akik nem szeretnének otthon ülni október második hétvégéjén, azoknak lesz hova menniük, ugyanis bőven lesznek ingyenes programok Hajdú-Biharban. Debrecenben a vásárok hétvégéje elé nézünk; nem egy, nem is kettő, hanem három vásár várja a kikapcsolódni vágyókat, a megszokott vásári hangulatot életre keltve. Mint arról már korábban beszámoltunk az idén is elmarad a Mihály-napi vásár, helyette azonban I. Debreceni Sokadalom lesz október 12. és 13-án a Nagyerdei Stadion melletti északi rendezvénytéren. Az esemény főszervezője korábban beszámolt arról, hogy több mint 70 hazai kézműves és termelő mutatja be és árulja portékáit, illetve tíznél több vendéglátós lesz kitelepülve hazai és határon túli konyha ételeivel. Mutatványosok készülnek bemutatókkal, lesznek népi játékok gyerekek számára. Ezzel egyidőben, vasárnap lesz a sokak által kedvelt debreceni régiségvásár, amit már a jól megszokott helyszínen, a Nagyerdei Stadionnál tartanak meg. A két esemény nem fogja egymást zavarni, és a régiségvásárra bizonyára az árusok most is igazi kincseket hoznak majd. Mindemellett a Debreceni Kreatív Közösség október 12-én újra életre kelti a Batthyány utcát a VI. Batthyány kirakodóvásárral és gyerek bolhapiaccal.

Ingyenes programok várják a hajdú-bihariakat október második hétvégéjén
Ingyenes programok várják a hajdú-bihariakat október második hétvégéjén
Forrás:  Napló-archív

Ingyenes programok Hajdú-Biharban

A „kofFAIR” nevű kulturális vásárt is felkereshetik az érdeklődők, amit október 12-én és 13-án tartanak meg a Piac utca 57. szám alatt. A rendezvény lényege nem a megszokott vásári mintán alapul. Nem lesznek kínai bóvlik vagy vattacukorárus. Lesz viszont minőségi kézműves vásár, lesz kreatív dizájner bemutató és egész napos, igényes és széleskörű kikapcsolódási lehetőség – írták a szervezők.

 No, de tekintsünk kicsit túl a vásárokon! A hajdúböszörményi amatőr csillagász közösség idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját, ennek apropóján közös csillagnézésre invitálják az érdeklődőket a Bocskai térre október 12-én, szombaton. A 18 órától kezdődő eseményen többek között a Hold és a Szaturnusz távcsöves megfigyelése, holdfotózás, valamint lézeres csillagtúra is lesz. 

Az 1944. októberi kabai csaták 80. évfordulója alkalmából 4 és fél nap címmel nyílik kiállítás vasárnap a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház és Városi Könyvtárban. Azt megelőzően, 10 órától közös megemlékezést és koszorúzást tartanak a Szabadság téren, a második világháborús emlékműnél.

Családi nap, koncertek és futóverseny

Azoknak sem kell konditerembe menniük, akik kicsit mozogni szeretnének a hétvégén. 

Október 13-án rendezik meg a II. Jótékonysági futóversenyt Földesen, ahol három korcsoportban és négy különböző távon állhatnak rajthoz a résztvevők. Akik nem szeretnének futni, tiszteletkört tehetnek gyalog, babakocsival, vagy akár kutyát sétáltatva is. A futás mellett izgalmas kísérő programok, mint íjászat, néptánc és a Mosoly Járat várják az érdeklődőket. 

A rendezvény bevételét helyi rászoruló gyermekek ajándékozására fordítják a szervezők a karácsony közeledtével. Ha már ingyenes programok, akkor nem lehet kihagyni az immár 26. alkalommal megrendezendő Bihari Számadó Napokat, amit október 11-én és 12-én tartanak Berettyóújfaluban, a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban, illetve a mellette lévő kültéri helyszíneken. Ez a város és a térség egyik legkiemelkedőbb eseménye, ahol a vállalkozók bemutathatják a leendő üzleti partnereiknek és vásárlóiknak termékeiket, szolgáltatásaikat. 

Hajdúböszörmény csillagászat haon
Hajdúböszörményben az égbolt iránt érdeklődőket várják 
Fotó: Illusztráció: MW-archív

A kiállítók köre vállalkozók, pénzintézetek, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum több tagintézménye, a környező települések szociális szövetkezetei, egyesületek közül kerül ki, valamint a vármegyei kereskedelmi és iparkamara, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is színvonalas standdal képviselteti magát. Több mint 70 kiállító lesz, köztük határon túliak is.

 A Nagyerdő Hete keretében családi napot tartanak a debreceni Sziget-Kékben vasárnap, ahol egész napos bemutatók, gyermekfoglalkozások, természetismereti játékok és koncertek várják a vendégeket. Buliból sem lesz hiány a hétvégén, ugyanis a 112 éves Újirázon falunapot és búcsú vásárt tartanak szombaton délutántól. Ingyenes a rendezvény, ahol a Sub Bass Monster ad koncerten 17 óra 30 perctől, vasárnap pedig egész napos kirakodóvásár és szentmise egészíti ki a programot.

Debreceni derbi a Nagyerdei Stadionban
A debreceni derbi lesz a legnagyobb rangadó az NB III. Észak-keleti csoportjának 11. fordulójában, a kis Loki a DEAC-ot fogadja vasárnap 14 órától a Nagyerdei Stadionban. A vasárnapi találkozóra a belépés ingyenes, az A szektorok lesznek nyitva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában