Harminc éve számolják

2 órája

135 ezernél is több daru a Hortobágyon

Az e heti szinkronszámlálás alapján az őszi vonuláskor a Hortobágy térségében tartózkodó darvak száma meghaladta a 135 ezer madarat – adta hírül a namzeti park igazgatósága.

Haon.hu

Szeptember végéhez közeledve a skandináv-balti térségben az időjárás változékonyabbá vált, amely maga után vonta a faj vonulási mozgalmának látványos erősödését hazánkban – tudatta a közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, a 2024. október 3-án tartott szinkronszámláláskor a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai már több mint 135 000 madarat számoltak a faj által használt éjszakázóhelyeken️.

A korábbi évek trendjébe illeszkedik ez az időzítés a faj részéről – teszik hozzá a bejegyzésben. A tapasztalatok alapján a vonulási csúcs október következő 1-2 hetében várható – állapítják meg a park munkatársai, jelezve egyúttal: a további hetek felmérései által fognak pontos választ kapni arra, hogy 2024-ben miként alakul a daru őszi vonulási mozgalma a HNPI területén.

Megemlítik azt is, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a régió tapasztalt madármegfigyelői immár 1994 óta végzik folyamatosan az őszi Hortobágyon átvonuló darvak mennyiségének lehető legpontosabb becslését. A 30 éve heti rendszerességgel, egységesen gyűjtött adathalmaz európai viszonylatban is egyedülállónak tekinthető – mutatnak rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában