Nemzetközi elismerés

4 órája

A Debreceni Egyetem szakembere elsőként került az európai tüdőgyógyászat élére

Horváth Ildikót, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinika igazgatóját választották meg az Európai Tüdőgyógyász Társaság főtitkárává, első magyar szakemberként a pozícióban.

Haon.hu

Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója lesz az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) következő főtitkára. A szervezet történetében magyar szakember még nem töltött be ilyen felsővezetői pozíciót. Horváth Ildikót a harminchatezer taggal rendelkező társaság legutóbbi kongresszusán választották meg – olvasható az unideb.hu-n.

Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója
Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója
Forrás: unideb.hu

– Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, és meg is hatott a bizalom, ez a kinevezés a hazai tüdőgyógyászat elismerését is jelenti.  A pozíció nagy kihívás számomra, és kiváló lehetőség arra, hogy a hazánkban és konkrétan a Debreceni Egyetemen folyó szakmai munkát még jobban bemutassuk, megismertessük az európai szakemberekkel – mondta el Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója a hirek.unideb.hu-nak. 

Az ERS a világ legnagyobb tüdőgyógyász társasága, százhatvannégy országból harminchatezer taggal. Horváth Ildikó az Európai Tüdőgyógyász Társaság  vezetésében a stratégiai tervek kialakításban és a következő évek szakmai munkájának közös alakításában vesz részt.

 Az egyik fő feladata a nemzeti tüdőgyógyász társaságokkal és a tagsággal való kapcsolatok erősítése, fejlesztés.

Bízom benne, hogy a nemzetközi társaságban rendelkezésre álló szakmai információk, új szakmai megközelítések közelebb kerülnek a mindennapi munkánkhoz, és a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának fiatal kollégái is korán bekapcsolódhatnak azokba a nemzetközi munkákba, amelyek kutatás-oktatás terén a legújabb szakmai eredmények továbbfejlesztését célozzák

– fejtette ki a Debreceni Egyetem egyetemi tanára. 

Horváth Ildikó hosszú ideje vesz részt az az Európai Tüdőgyógyász Társaság munkájában, húsz évig vezette a különböző szakmai területeket.  

– Ez idő alatt kialakítottuk az ERS oktatási kurzusainak rendszerét, az európai tüdőgyógyász képzés harmonizálására tananyagot állítottunk össze, kézikönyvet, vizsgát indítottunk, a krónikus légúti megbetegedések területén pedig olyan szakmai platformokat szerveztünk, amelyekben már több mint tizenöt éve folyik intenzív kutatómunka – tette hozzá a klinikaigazgató. 

Horváth Ildikót a szervezet főtitkárává szeptemberben Bécsben, az ERS éves kongresszusán választották meg, amelyen mintegy húszezren vettek részt.   Debreceni Egyetem szakembere egy évig választott főtitkárként végzi munkáját, ezalatt folyamatosan veszi át a feladatokat, majd a jövő évi ERS kongresszustól számítva három évig lesz az ERS főtitkára. 

Horváth Ildikó aktívan részt vesz a hazai és nemzetközi tudományos életben, a szakmai szervezetek tevékenységében. A Debreceni Egyetemen 2022. július 1-je óta vezeti a Tüdőgyógyászati Tanszéket, 2024 júniusától pedig a Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. Emellett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tudományos- és oktatási igazgatója, betöltötte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkári, illetve elnöki pozícióját, részt vett az Európai Bizottság  egészségügyi kutatásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének munkájában és magyar kapcsolattartója volt több éven keresztül a koordinált és integrált egészségügyi ellátással foglalkozó WHO munkacsoportnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában