Közlekedés

2 órája

Nem tett jót ennek a keskeny debreceni utcának az autópálya-felhajtó lezárása

Körülbelül két hete zajlanak a munkálatok az M35-ös autópálya hajdú-bihari szakaszán. A 4-es főút felőli autópálya-felhajtó lezárásával megnövekedett a debreceni Határ út kamionforgalma. Utánajártunk, mit tapasztalnak az ott élők, illetve mikorra várható az utcát érintő útfelújítás.

Bekecs Sándor

Körülbelül két hete zárták le a 4-es főút M35-ös autópálya Budapest felé vezető ágának egyik debreceni felhajtóját. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) tájékoztatása szerint erre az ott zajló útfelújítás miatt volt szükség. Egyik olvasónk szerint mindez a debreceni Határ út kamionforgalmának növekedésével járt, ezért a napokban felkerestük a Külső-Szoboszlói és a Kishegyes utat összekötő útszakaszt.

debreceni határ út, autópálya-felhajtó, 4-es főút, m35-ös autópálya
Szinte egymást érik a teherautók, kamionok a debreceni Határ úton
Forrás:  Molnár Péter

 A 4-es főút felől érkeztünk, a körforgalmat elhagyva pedig egy keskeny, szebb napokat látott aszfaltúton vezetett utunk. A Határ út ezen része ritkábban lakott, jellemzően termőföldek, gazdasági épületek övezik. Beljebb érve viszont egyre sűrűbben látni lakóházakat, az út továbbra is keskeny (főleg az ott tapasztalható kamion- és teherautóforgalomhoz képest), ráadásul járdát elvétve, kerékpárutat pedig abszolút nem látni. 

Mindennapos történet lehet, hogy a kerékpárost egy több tonnás kamion előz.

debreceni határ út, autópálya-felhajtó, 4-es főút, m35-ös autópálya
Olvasónk jelezte, megnövekedett a kamionforgalom a debreceni Határ úton, miután lezárták az egyik közeli autópálya-felhajtót
Forrás: Molnár Péter

Innen is megközelíthető a debreceni Határ úti Ipari Park, amelyben többek között a Schaeffler Debrecen, a Richter Gedeon vagy az Inter Tanker üzemei, gyárai találhatóak. Az ott lakókat kérdezve, megtudtuk, hozzászoktak már az évek alatt a nagyjárművek jelenlétéhez, viszont az autópálya-felhajtó lezárásával érezhetően nagyobb lett a kamionforgalom a Határ úton. 

– Az egyik szélesebb táblát el is kellett fordítani, hogy elférjenek – mutatta az egyik lakó. Hozzátette, ablakot csak a késő délutáni, esti órákban tud nyitni, mert a nagy forgalom rengeteg porral jár. 

Az egyik szomszédos házban élő pedig elmondta, szívesen vennék, ha – például szórólapon – kapnának tájékoztatást az olyan eseményekről, mint az utca felújítása vagy az autópálya-felhajtó lezárása. 

debreceni határ út, autópálya-felhajtó, 4-es főút, m35-ös autópálya
Az ott élők megszokták az ipari park forgalmát, de az autópálya-felhajtó lezárása érezhető változást hozott az amúgy sem széles útszakaszon
Forrás: Molnár Péter

Szélesítik a debreceni Határ út egy részét

Arra is kíváncsiak voltunk, mikor újulhat meg a Határ út. A debreceni polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint jelenleg a szennyvízvezeték rekonstrukciója zajlik, a munkálatok előreláthatólag november 1-én fejeződnek be. Ezt követi a nagyfelületű aszfaltozás és helyreállítás első üteme a Varjútövis utcáig. Az útfelújítás első szakasza várhatóan még az idén befejeződik.  

A Határ út eleje a Kishegyesi út felől kisebb mértékben lesz szélesítve, egészen az ipari park bejáratig. Az érintett szakasz munkálatai várhatóan 2024 IV. negyedévében kezdődnek meg és 2025 II. negyedévében fejeződnek be

 – írta a Haon megkeresésére a debreceni polgármesteri hivatal. Erre feltétlen szükség lesz – jegyezte meg egy másik ottlakó – ugyanis, mint mutatta, rendszeresen kijárják a kamionok az út mellett lévő kavicsos részt.  

debreceni határ út, autópálya-felhajtó, 4-es főút, m35-ös autópálya
Várhatóan még egy hétig nem lehet felhajtani az M35-ös autópálya M3-as felé vezető szakaszára a Külső-Szoboszlói út felől
Forrás: Molnár Péter

Mikor nyitják meg a 4-es főútnál az autópálya-felhajtót?

Az M35 autópálya 4-es főúti csomópontjával kapcsolatban az MKIF-et kerestük. A gyorsforgalmi út üzemeltetését, fenntartását, fejlesztését végző társaságtól megtudtuk, az autópálya-felhajtót várhatóan október 8-án nyitják meg újra, ám ez függhet az időjárástól. 

A lezárt bal pályán (a főváros irányába), a következő munkák zajlanak:  

  • 41+200 – 43+605 km szelvény között a főpálya aszfaltburkolatának felújítása történik,
  • 4-es főút felől a Budapest-Nyíregyháza irányba a felhajtó ág és a gyorsító sáv is megújul,
  • a leálló sávon a felső kopóréteget újítják meg,
  • A felújított szakaszon az útburkolati jeleket újrafestik,
  • továbbá lesz padkarendezés és a szalagkorlátokat is rendbe teszik ezen a szakaszon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában