Önkormányzat

2 órája

Debrecen harcban áll a saját eredményei megvédéséért – fotókkal

Első rendes ülését tartotta Debrecen önkormányzatának frissen megalakult képviselőtestülete. A debreceni közgyűlés október 24-én több napirendi pontot is tárgyalt, de sor került a megalakult frakciók bemutatkozására is.

Bekecs Sándor

Debrecen biztonságos fejlődésének és a lakosság jólétének megteremtését tűzte ki célul a következő évekre a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója. Október 24-én tartotta soron következő ülését a cívisváros nemrég megalakult közgyűlése. A grémium összesen 13 napirendi pontot tárgyalt, de sor került a megalakult frakciók bemutatkozására is, melyből egy rövid diskurzus alakult ki többek között a Versenyképes Járások kormányzati programtervezettel kapcsolatban.  

debreceni közgyűlés, helyi iparűzési adó, debrecen, akkumulátorgyár
Első rendes ülését tartotta a nemrég megalakult debreceni közgyűlés
Forrás:  Molnár Péter

Az első napirendi pont tárgyalását követően – melynek keretében tették le esküjüket az állandó bizottságok és a Józsai Településrészi Önkormányzat nem képviselő tagjai – Papp Viktor, a Fidesz-KDNP-frakcióvezetője mutatta be a pártszövetség debreceni szervezetének programját. Beszédében köszönetet mondott valamennyi választópolgárnak, akik 26 éve töretlenül szavaznak bizalmat munkájuknak, s melynek eredményeként mind a 23 választókörzetben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek. 

Úgy gondolom, ez egy erős, legitim felhatalmazás. Szeretnénk továbbra is a városrészekben élőkkel személyes és aktív kapcsolatot fenntartani, kéréseiket, észrevételeiket a városvezetőség felé becsatornázni. Ebben a ciklusban is cél, hogy a lakosok igényei, érdekei alapján szülessenek koncepciók, költségvetések

 – hangsúlyozta. 

debreceni közgyűlés, helyi iparűzési adó, debrecen, akkumulátorgyár
Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezetője
Forrás:  Molnár Péter

Papp Viktor elmondta, a biztonság, a fejlődés és a jólét vezérgondolatok határozzák meg a jelen ciklus politikáját. Mint fogalmazott, erős és dinamikus gazdaságfejlesztés indult az elmúlt években, amelynek eredményeire építve a következő időszak fontos céljai többek között a kis- és középvállalkozások megerősítése, a lakhatási problémák megoldása, a Főnix Lakásprogram elindítása, a Környezeti Ellenőrző Rendszer kialakítása és üzemeltetése, valamint az olyan kezdeményezések folytatása, mint a Zöld Kódex intézkedései, vagy a Mozdulj, Debrecen! programjai. 

Szeretnénk a gazdaságfejlesztés eredményeit minél nagyobb arányban visszaforgatni a debreceniek életminőségének javítására

 – emelte ki. 

Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezetője
Gondola Zsolt, a Civil Fórum frakcióvezetője
Forrás: Molnár Péter

A debreceni közgyűlés összetétele jól tükrözi a debreceniek akaratát 

Gondola Zsolt, a Civil Fórum frakcióvezetője arról beszélt, hogy a leadott szavazatok többsége alapján az ő célkitűzéseiket támogatja a debreceni lakosság, tehát továbbra is fellépnek a kínai akkumulátorgyárak kialakítása ellen Debrecenben. Kiemelte, ideológiai és pártpolitikai befolyástól mentesen, az országos politikát kívül tartva szeretnék a debreceniek érdekét képviselni, ezért azokat az előterjesztéseket fogják támogatni, amelyek a város polgárait szolgálják. A frakcióvezető ezen kívül beszélt arról is, maga sem támogatja a Versenyképes Járások koncepcióját abban a tekintetben, hogy további helyi iparűzési adókat vonjon el a kormány a várostól. 

Úgy gondolom, óriási eredmény, hogy 1998-tól kezdődően valamennyi választáson a debreceniek bizalma alapján szereztem pozíciót ebben a testületben. Június 9-én 23 körzetben szereztük meg a többség szavazatát egy olyan öt esztendőt követően, amelyet nemcsak az akkumulátorgyárak körüli viták, hanem a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek is meghatároztak. Ez utóbbiak ellenére is kiemelkedően tudott fejlődni a város

 – reagált Papp László polgármester. Hozzátette, a helyi iparűzési adó kapcsán még harcban állnak a kormánnyal, hiszen az elmúlt 10 év gazdasági politikájának az eredményét jelenti az, hogy Debrecen három és félszeresére növelte ezen bevételeit. Mint fogalmazott, a szolidaritási hozzájárulás eleve egy komoly elvonás, az ezen felüliek pedig nem méltányosak a várossal szemben. 

debreceni közgyűlés, helyi iparűzési adó, debrecen, akkumulátorgyár
A debreceni városvezetőség harcban áll a gazdaságfejlesztés eredményeinek megvédéséért
Forrás: Molnár Péter

A folytatásban a debreceni közgyűlés tagjai megtárgyalták s elfogadták több rendelet módosítását, továbbá határoztak arról, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramhoz, melyre 20 millió forintos keretösszeget, a tavalyi dupláját állapítják meg a következő évi költségvetésben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában