Komoly a gond

3 órája

Feketedik a dió - mit tehetünk ellene?

Komoly problémával kell szembenéznie a kertes házban élőknek és a gazdáknak. Egy Amerikából érkező kártevőfaj, a dióburok-fúrólégy tönkreteszi a termést, így tulajdonképpen feketedik a dió. Szakértőt kérdeztünk, hogyan lehet ez ellen védekezni.

Balogh Efraim

Feketedik a dió, pusztítja egy Mexikóból jött kártevő

Forrás: Molnár Péter

Lesz még begjli kertből szedett, magyar dióból? Nagy kérdés, mert aki kertes házban él, és onnan szedi össze a népszerű karácsonyi sütemény alapvető hozzávalóját, az bizonyára tudja, hogy a diófa betegségei közé tartozik az is, amikor befeketedik a termés. Ennek oka egy Mexikó és környékéről érkező kártevő, a dióburok-fúrólégy, mely ellen kötelező védekezni annak, aki nem szeretné, hogy kertjét egy beteg fa „díszítse”. Erre Jakoda Béla, a pallagi Jakoda Faiskola Kft. ügyvezetője hívta fel a figyelmet a Haonnak adott interjújában, melyben további részleteket is megosztott.

feketedik a dió, dióburok-fúró légy, diófa betegségei, diófa permetezés, haon, debrecen
Cikkünkből az is kiderül, hogy bizony nem csak egy szem dió válik ehetetlenné a kártevő pusztítása miatt...
Forrás:  Molnár Péter

A diófa permetezése sokáig nem volt bevett szokás

A dióburok-fúrólégy a feketedés kiváltó oka, a gombák és a baktériumok már másodlagos kórokozók, amelyek az állati kártevő (mely lárvái a dió burkában fejlődnek ki) nélkül nem telepednének meg a dióban. Erről a fajról azt kell tudni, hogy az kb. európai uniós csatlakozás után terjedt el hazánkban, és legtöbbször csomagolóanyagokkal együtt érkeznek. Onnan jött, ahonnan a krumplibogár (tehát Mexikó környékéről – a szerk.), ebben van szerepe a klímaváltozásnak; a száraz idő miatt erős a rajzása

– fejtette ki Jakoda Béla.

Noha állítása szerint egy egyszerű permetezéssel megoldható lenne a kártevő elleni védekezés, viszont nehézséget okozhat a diófa magassága, ugyanis karban kell tartani a lombkoronaszintet. Úgy véli, a legjobb az volna, ha bio úton lehetne hatástalanítani a legyeket egy azokat elfogyasztó parazitával, de ilyen megoldás nincs jelenleg.

– Akik kártevőirtással foglalkoznak, azoknak megvan az engedélyük a növényvédőszeres permetezésre – mutatott rá az ügyvezető. Igen ám, csak eddig nem feltétlenül szoktak hozzá az emberek ahhoz, hogy a diófát permetszerrel is karban kell tartani, erről is beszélt Jakoda Béla:

Régen nagyapáink azt mondták, hogy a diót nem kell permetezni, és valóban, igazuk volt, mert nem károsította ennyi baktérium és gomba a termést. Most növényvédelem nélkül üzemi környezetben nem lehet diót termelni

– hangsúlyozta.

feketedik a dió, kártevő, dióburok-fúrólégy
Régen nem volt ennyi kártevő
Forrás: Molnár Péter

Akár a teljes termést is tönkreteheti a dióburok-fúrólégy – mi lehet a megoldás?

Az ügyvezető ráadásul még azt is elmondta, hogy meg kell tudni a dióburok-fúrólégy elleni védekezést annak, aki szeretné, hogy legyen otthon egészséges diója. Máskülönben akár 100 százalékig is teljesen tönkre tudja a termést. Ami viszont probléma, hogy megfelelő hatékonyságú növényvédőszerhez nagyon nehéz hozzájutni a kiskerteseknek, mert ami szabad forgalmú, meglátás szerint az nem hatékony…

És hogy mégis mi lehet a megoldás? Mint Jakoda Béla rámutatott, létezik egy úgynevezett feromoncsapda, amit ha kihelyezünk a fára, rászállnak a legyek. 

Házilag ez úgy néz ki, hogy venni kell 5-6 ilyen csapdát, és ezzel nagy mértékben lehet gyéríteni, majd miután sok egyed összegyűlt, utána érdemes permetezni.

Azt is megtudtuk, mitől függ a dióbél ára

Figyelni kell a rajzás időszakát, ami július és szeptember közé tehető, és ha már az elsőnél jól sülnek el a csapdák, az úgynevezett sárga színű ragacs és a permetszeres kezelés is, akkor már nem kell másodszor elvégezni – emelte ki.

Európa egyik legjobb fajtája van a kezünkben, ez a Milotai 10-es. Lehet importálnak amerikai (ami apróbb méretű), moldovai és ukrán diót is, viszont az a jellemző, hogy amelyik tájfajta beválik egy területen, azt kell termeszteni. Meg kell védenünk ezt a sajátunkat

 – osztotta meg portálunkkal Jakoda Béla.

Egyébként ha már valaki nézegeti, hogy mennyi most a dióbél ára akár egy debreceni piacon vagy boltban is, az ügyvezető elmondása szerint azt a német felvevőpiac határozza meg. Ha ott jól megy, akkor jó az ára, ha pedig inkább más kontinensekről, vagy Európa más országaiból vásárolnának, akkor itthon olcsó lesz… 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában