Ingyenes programok

3 órája

A hely, ahol ingyen vehetünk részt különböző tornákon – fotókkal, videóval

Hétfőn, kedden és csütörtökön 8-18 óráig várják az érdeklődőket, akik bőséggel választhatnak az ingyenes programkínálatból. Bár még csak egyéves a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ, óriási sikert jelent Debrecennek.

Balogh Efraim

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell – az egyéves Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban jártunk

Forrás: Molnár Péter

Első évfordulóját ünnepli a debreceni önkormányzat és a Debreceni Egyetem közös akciója. A Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ egyéves idén, az ünnepélyes alkalomból pedig Széles Diána alpolgármester és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója sajtótájékoztatón számoltak be a kezdeményezés átütő sikeréről, illetve betekintést nyertünk a központban éppen zajló programokba kedd délelőtt. 

egészségfejlesztési központ, daefi, mozdulj, debrecen!, ingyenes szűrővizsgálatok, haon
Széles Diána alpolgármester és Papp Csaba, a a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ első évfordulóját ünneplő sajtótájékoztatóján
Forrás:  Molnár Péter

881 programot rendeztek egy év alatt a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban 

A Mozdulj, Debrecen! egy nagy sikertörténet, több mint 120 ezren vettek eddig részt a programjainkon az elmúlt három évben. Noha a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ még csak egyéves, mégis 881 programot sikerült megvalósítani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szűrés például csak egy ezek közül, ami reggel 8-tól zárásig (hétfőn, kedden és csütörtökön 18 óráig) tart

 – hangsúlyozta Széles Diána. Mint kitért rá, fontosnak tartják az aktív korúaknak való segítségnyújtást is, így keddenként és csütörtökönként 16 óra után is várják a mozogni vágyókat, illetve a szűrések iránt érdeklődőket. Rávilágított, hogy hazánkban gyakran találkozni azzal a mentalitással, hogy 

az emberek akkor mennek el orvoshoz, amikor már nagy a baj, a DAEFI célja pedig ezt megelőzni úgy, hogy ingyenes mozgás lehetőségét és szintén ingyenes szűrővizsgálatokat biztosítanak. 

– Nagyon fontos a mozgásfejlesztés, várandósoktól kezdve egészen az idősek számára is vannak programjaink. Volt, aki babakocsival jött baba-mama tornára, és azt mondta, hogy minden gyerekkel járnak ide, mert itt szakszerű fejlesztést kapnak – emelte ki Széles Diána. A TSMT torna sikereiről is szót ejtett, amit elmondása szerint más város nem biztosít. Debrecenben 60 fővel kezdték el, mostanra, egy év távlatában már közel 500-nál tart a résztvevők száma

Azért is fontos a baba-mama torna, hogy amikor nem tudjuk hová tenni a gyermekünket, akkor csináljunk közös tornát. Van közös jóga, párhuzamos órákat is lehet látogatni, s míg a szülő mozog, addig a gyermek elmehet kutyaterápiára

– részletezte. – Van okos konyhánk is, melyen keresztül célunk megmutatni, hogy a gyors ételek helyett milyen egészséges, rostgazdag zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet táplálkozni – mutatott rá az alpolgármester. Azt is megtudtuk Széles Diánától, hogy 11 ezer 105 (városkártyával rendelkező) debreceni vett részt eddig a programokon.

egészségfejlesztési központ, daefi, mozdulj, debrecen!, ingyenes szűrővizsgálatok, haon
Okos konyhában jártunk, ahol megnéztük, milyen egészséges ételeket esznek a fiatalok
Forrás:  Molnár Péter

Ingyenes mozgás Debrecenben

Papp Csaba arról beszélt, hogy a kezdeményezés három alappilléren nyugszik:

  • szűrőprogramok (reggeltől délutánig),
  • egészségnevelés,
  • mozgás. 
     

Az igazgató úgy véli, a mozgásszegény életmód nagyon komoly problémákat okoz, és nem elég önmagában ezen változtatni, egészségesen is kell táplálkozni. Mint elmondta, a dietetikussal való egyeztetés jelentheti a megelőzést, és erre lehetőséget biztosítanak a debreceni lakosoknak. És hogy kinek érdemes ellátogatni a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központba?

Annak, akiben ott a kétely, mert próbál fogyni, de kínkeservesen megy… Megtanítjuk, hogyan lehet fogyni egészséges életmód mellett, ezt megtartani, és küzdeni a legnagyobb betegségek ellen (mint például a szív- és érrendszeri problémák)

 – hívta fel a figyelmet.

Papp Csaba a férfiproblémákra is rávilágított, miszerint PSA (vagyis a prosztataszűrés) hatalmas lehetőség, mindössze egy csepp vért kell adni hozzá. Mint elmondta, a daganat olyan betegség, ami 100 százalékos biztossággal gyógyítható, ha időben van kezelve.

Végezetül, kitért a rendkívül népszerű és ingyenes programokra: ilyen például a már említett TSMT torna, a lúdtalp felmérése, a senior örömtánc (melyen többszörös túljelentkezést tapasztaltak), a jóga, a lelki egészség (pszichológus segítségével), az okos konyha (egészséges táplálkozás), illetve az InBody testösszetétel mérés is. Stábunk testmozgást végző, okos konyhában egészségesen táplálkozó és kutyaterápián résztvevő gyerekeket látogatott meg a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központban kedd délelőtt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában