Félelem és reszketés

2 órája

Túszdráma egy debreceni szórakozóhelyen: 15 embert tartott fogva a fegyveres elkövető

Három lövés is eldördült az éjszaka, amikor 5 órán át egy ismert vállalkozó rettegésben tartotta a kaszinó vendégeit és alkalmazottait. Idén 30 éve történt a túszdráma az Aranybika kaszinójában, az évforduló alkalmából visszatekintünk az eseményekre.

Kosztin Éva

Lövések is dörrentek három évtizede a kaszinóban

Forrás: Napló-archív

Drámai órák az Aranybika kaszinójában – ezzel a címmel írt a korabeli Hajdú-bihari Napló az 1994. október 15-ről október 16-ra virradó éjjelről, amikor 15 embert tartott fogva egy fegyveres elkövető. A lapban az akcióban részt vevő rendőrök idézték fel a Magyarországon példa nélkülinek minősített debreceni túszdráma részleteit. Bánfi Ferenc közbiztonsági főkapitány-helyettes elmondta, a rendkívüli esemény 1 óra 32 perckor kezdődött. 

aranybika, túszdráma
A túszdráma az Aranybika kaszinójában történt, a felvétel az eset másnapján készült
Forrás:  Napló-archív

A kaszinóból érkezett bejelentés a debreceni rendőrkapitányságra, hogy egy ott szórakozó férfi pisztollyal a mennyezetbe lőtt és túszokat ejtett. Három perc múlva a rendőrség lezárta a kaszinó ki- és bejáratait, majd a túszejtő közölte, hogy a megyei rendőrfőkapitánnyal vagy annak helyettesével tárgyalni kíván

 – tájékoztatott. Bánfi Ferenc két órakor érkezett a helyszínre, és párbeszédet kezdett az ekkora már ismertté vált túszejtővel, Papp Illés vállalkozóval, a Speditőr Szállítási Kft. egyik tulajdonosával. 

A kft.-tulajdonos közölte, sajtónyilvánosságot kér, hogy a gazdasági vállalkozásával összefüggő gondjairól szólhasson: követelte, hogy a Nap Tv vasárnap reggeli egyenes adásában hozhassa nyilvánosságra problémáit.

Hogy milyen gazdasági gondjai voltak, arra a rendőröknek nem válaszolt, azt hangoztatva: csak akkor beszél, ha a sajtó képviselői jelen lesznek. Hangsúlyozta azt is, ha a kérését meghatározott időn belül nem teljesítik, ötpercenként kivégez egy túszt és nyomatékul 022-es forgótáras pisztolyából lövést adott le.

A különleges szolgálat és hófehér Mercedes a túszdráma helyszínén

Időközben az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének jelentették a debreceni eseményt és a különleges szolgálat bevetését kérték, megérkezésükig a helyi rendőri erők - a bevetésirányítási központ, valamint a Hortobágy beavatkozó alosztály - biztosították a terepet. 

Bánfi Ferenc kifejtette, elsődleges céljuk azt volt, hogy békés megoldást keressenek és a konfliktushelyzetet fegyverhasználat nélkül oldják meg.

Mindez végül is eredménnyel járt, hisz az öt órakor megérkezett különleges szolgálat a helyi különleges csoportokkal együtt folytatta tovább Papp Illéssel a tárgyalásokat. A tárgyalás utolsó fázisában a túszejtő szabadon engedett két hölgyet, de egyben közölte azt is, hogy hófehér Mercedeszében - mellyel a szálló árkádjai alá parkolt - robbanószerkezetet helyezett el, és ha rendőri tevékenységet észlel, a pokolgépet távirányítással működésbe hozza 

– ismertette a közbiztonsági főkapitány-helyettes. Bökönyi István ezredes, az ORFK különleges szolgálatának parancsnoka elmondta, hogy a helyi kollégák a terepet rendkívül jól előkészítették, és a szálloda személyzete is segítette munkájukat, így az együttműködésnek köszönhetően 6 óra 32 perckor a kommandósok a kaszinó bejáratánál lefegyverezték és megbilincselték a túszejtőt. Az ezredes jelentős eredményként emelte ki, hogy az akcióban sem a túszok, sem a rendőrök közül nem sérült meg senki, és az elkövető is sértetlen maradt.

aranybika, túszdráma, debrecen, papp illés
Papp Illés (középen) egy 1993-ban készült fényképen
Forrás:  Napló-archív

Az eset másnapján a rendőrség arról tájékoztatott, hogy Papp Illést terrorcselekmény elkövetésének alapos gyanújával vették őrizetbe. 

A Speditőr Kft. két maroklőfegyverrel rendelkezik, ezek a szállítmányok kísérésének védelmére szolgálnak. Önvédelmi célra Papp Illés fegyverviselésre nem volt jogosult. A Mercedeszében állításával ellentétben nem volt robbanóanyag. Az akcióban több mint száz rendőr vett részt, az ügyben a vizsgálat tovább tart. A túszejtő büntetése 5-15 évig terjedhet és az első hírek szerint elrendelik elmeorvosi vizsgálatát. Az 1955-ös születésű Papp Illés elfogásakor meglepődött, majd arcán cinikus mosoly jelent meg 

– közölték.

A túszokat meghívta egy italra

Az 1994. október 17-i Napló a túszokat is megszólította, bár mint írták, nem volt könnyű dolguk: a tizenötből mindössze két – neve elhallgatását kérő – szegedi fiatalember nyilatkozott az újságnak, akik október 15-én este együtt érkeztek az Aranybika kaszinójába. Elmondták, hogy a játékasztalnál ültek, amikor egyszer csak lövésre figyeltek fel, és azonnal arra gondoltak, hogy valami nagy baj van.  

Mindenki rettegett. Nagyon komoly volt a helyzet. A fegyvert ránk fogta

 – idézték fel a riporternek az eset után pár órával még mindig remegve. A túszejtő viselkedéséről is beszéltek, úgy látták, folyamatosan sört és konyakot ivott Papp Illés, aki a szegedi túszokat is meghívta egy italra. A meghívást elfogadták, mint mondták azért, hogy oldódjon a borzasztó légkör.

– Nyert ezen az éjszakán? – kérdezték egyikőjüket. – Vesztettem. De lelkileg is. Azt hiszem, többet nem megyek kaszinóba játszani – érkezett a válasz.

Postabankos hitel a háttérben

A Napló cikkében a túszejtő egyik munkatársától is idéztek, aki szerint az ügy hátterében egy postabankos hitelügylet állt. 

Amennyire ismerem, a Postabank a 25 milliós hitelfolyósításánál nem a hitelfelvételre megkötött szerződés szerint járt el, és ebből Papp Illésnek kára keletkezett. A lényege az volt, hogy pénzt nem kapott arra a célra, amire a hitelt kérte, hanem másképpen lett a pénz felhasználva. Kamionvásárlásra kérte, de hogy konkrétan mire használta, azt nem tudom

 – osztotta meg a szintén neve elhallgatását kérő kolléga.

aranybika, papp illés, túszdráma
Papp Illés (balról) a bírósági tárgyaláson
Forrás:  Napló-archív

A túszdráma után

Hónapokig húzódott Papp Illés pere, végül 1996. október 3-án 10 évi börtönben letöltendő szabadságveszítésre ítélte a Hajdú-Bihar megyei bíróság – olvasható a Napló 1996. október 22-i számában, amiből az is kiderül, hogy az ítélethirdetés után a túszejtő öngyilkosságot kísérlet meg. 

A lap információi szerint október 6-án reggel az elkövető egy 4 centiméter hosszú varrótűt próbált a szívébe szúrni, ezért kórházba szállították, ahol megállapították az orvosok, hogy a tű a tüdőlebenybe hatolt be.

 Ezzel szemben a büntetés-végrehajtási intézet egyik illetékese azt nyilatkozta az újságnak, hogy a túszejtő nem akart öngyilkos lenni, pusztán korábbi szívproblémái miatt volt szüksége egészségügyi ellátásra. A cikkben arról számolt be a Napló, hogy Papp Illés túl van az életveszélyen: éppen akkor az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelték Budapesten, hogy állapotának javulása utána megkezdhesse letöltendő börtönbüntetését. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában