Állásbörze

1 órája

Idén ősszel sem maradt el a Debreceni Egyetem egyik kedvelt eseménye – képekkel

Több mint 40 kiállító várta az érdeklődőket október 16-án a Debreceni Egyetem főépületében. Az egyetemi állásbörze immár 18 éves hagyományra tekint vissza, minden év tavaszán és őszén hozza össze a karrierkezdő hallgatókat az új munkaerőt váró cégekkel, intézményekkel.

Bekecs Sándor

Debrecen legnagyobb cégei is kitelepültek az egyetemi állásbörzére

Forrás: Czinege Melinda

Immár 18. éve annak, hogy állásbörzét tart a Debreceni Egyetem, ráadásul 2017 óta hagyomány, hogy évente két alkalommal: tavasszal és ősszel. Az utóbbiból az ideit október 16-án tartották, melyen több mint 40 kiállító várta a jövőjüket tervező hallgatókat. Az esemény megnyitóján Bartha Elek, az intézmény oktatási rektorhelyettese kiemelte, ez az ország egyik legnagyobb egyetemi állásbörzéje, melyet évente több mint 2 ezren keresnek fel. Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke pedig elmondta, a hallgatók fontos eseménye az egyetemi állásbörze, hiszen sokan még nem tudják, hol folytatják diplomaszerzés után, de itt nagy eséllyel választ kaphatnak a kérdéseikre.

egyetemi állásbörze, Debreceni Egyetem, állásinterjú, önéletrajz
Idén is népszerű volt az egyetemi állásbörze
Forrás:  Czinege Melinda

Erre figyelj, ha állásinterjúra készülsz

A szolgáltatószektor, a járműipar, illetve a köz- és versenyszféra is képviseltette magát a több mint 40 kiállítót felvonultató egyetemi állásbörze programján. Látványos standok, szimulátorok, prospektusok csalogatták az érdeklődő hallgatókat, akik akár helyben is leadhatták önéletrajzaikat a kiszemelt cégeknél. Akik pedig ilyesmivel nem készültek, illetve szeretnék magukat hatékonyabb álláskereső-tudással felvértezni, azok számára ingyenes karriertanácsadással, próba-állásinterjúval is készültek a szervezők.

Utóbbiról érdeklődtünk a Randstadt Hungary standjánál, ahol többek között megtudtuk, 

a sikeres állásinterjú alapja a könnyen áttekinthető, jól összerakott dokumentum. Szükség van némi magabiztosságra is, hogy az álláskereső tudja, mennyit ér a piacon, de nem szabad átesni a ló túloldalára sem, tehát nem javasolt hatalmas bérigénnyel fellépni. Utóbbival kapcsolatban is kaphattak tájékoztatást az állásbörze érdeklődői.

egyetemi állásbörze, Debreceni Egyetem, állásinterjú, önéletrajz
Több mint 40 kiállító várta az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Főépületében
Forrás:  Czinege Melinda

Tudatosan keresik fel az egyetemi állásbörze standjait a hallgatók

A sorok között járva két végzős villamosmérnök hallgatóval, Attilával és Jocival beszélgettünk. Mint elmondták, az egyetemi állásbörze lehetőségével élve igyekeznek most felmérni, mennyire keresett az a szakma, amit ők tanulnak. – Az eddigi tapasztalatok alapján keresett, úgyhogy a következő szempont az, hogy az egyes lehetőségek mennyire illeszkednek a szakirányú végzettségünkhöz. Debrecenben vagy Budapesten szeretnénk elhelyezkedni – mondták. A két fiataltól megtudtuk azt is, hogy gyakornokként korábban már dolgoztak, így az állásinterjú és az önéletrajz-készítés területein van már tapasztalatuk.

Pénzügy és számvitel szakos hallgatókkal is találkoztunk a standok között. Enikő, Vanda és Kitti jövőre lesz végzős, de már most igyekeznek felmérni a lehetőségeket. 

Én tavaly már voltam, akkor a barátnőmmel néztünk szét. Most tudatosabban érdeklődöm, főleg gyakorlati helyek felől

– mondta Vanda. A hölgyek elmondták, nem debreceniek, de itt képzelik el a jövőjüket. Konkrétumot még nem tudnak, de a BMW lehetőségeit vonzónak találják. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában