Rejtély

2 órája

Mi lesz a jövője a debreceni elfelejtett kastélynak? – fotókkal

Debrecenben évekig érintetlenül állt a Külső Sámsoni útról is jól látható ingatlan. Az elmúlt hetekben azonban jelentős változások történtek a területen, ezért felkerestük a debreceni elfelejtett kastély jelenlegi tulajdonosát, hogy megtudjuk, mi lesz a telek további sorsa.

Kosztin Éva

Ha nem is százéves, de több évtizedes álmából éledt fel a birtok

Forrás: Keszthelyi Zoltán-archív

A debreceni elfelejtett kastélyt az 1990-es években kezdte építtetni a néhai Ilia de Riska görög-olasz származású díszlet- és jelmeztervező – számolt be róla a Haon, amikor 2021 júliusában utánajárt az Erdőmester utcai épület történetének. Akkoriban arról beszéltek a környékbeliek, hogy a ma már egybefüggő birtok telkeit és házait a művész annak idején részletenként vette meg, és azokat bővítette az elképzelései szerint. Helyszíni riportunk szerint az egyik szomszéd azt is tudni vélte, hogy a romkastély a 2011-ben elhunyt Ilia de Riska firenzei családi kastélyát mintázta. A környéken élők úgy tudták, a tornyos épület a megálmodójának halála után külföldi kezekbe került, és arról számoltak be, hogy a tulajdonosváltás óta eltelt évek alatt nemcsak az építkezés szünetelt, hanem láthatóan az állagmegóvásra és a kertgondozásra sem fordítottak figyelmet.

elfelejtett kastély, debrecen
Az elfelejtett kastély minden négyzetméterét benőtték a növények
Forrás: Molnár Péter

Ugyanezt erősítette meg Keszthelyi Zoltán, a Véda Kartel Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, aki augusztustól üzemelteti a birtokot. – 20 évig senki nem használta a területet, leginkább illegális szemétlerakóként üzemelt. 42 köbméter hulladékot távolítottunk el, a háztartási szeméttől kezdve az építési törmeléken át minden volt itt. A terület megtisztítása mellett javában zajlik a területrendezés és a parkosítás.

Minden négyzetméterből nőtt ki valami fa vagy bokor, a futónövények szinte rácsavarodtak az ember lábára, ezeket irtjuk most ki. Ráadásul újra kell húzni a vezetékeket, mert mindent elloptak

– írta le az elfelejtett kastély állapotát. Hozzátette, a tulajdoni szálakat nem volt egyszerű kinyomozni, ügyvéd segítségével találták csak meg az egykori birtokost. Elmondta, egy horrorfesztiválnak keresett helyszínt, amikor nyáron az egyik gyerekkori barátja, Balogh Imre hívta fel a figyelmét a helyre, akivel közösen üzemeltetik a fesztivál- és kiállítói térből álló birtokot, melyen több fotópont, magánrendezvénytér, nagyszínpad és Magyarország legnagyobb horror tematikájú szabadulószobája is helyet kap majd. 

elfelejtett kastély, debrecen
Kívülről is látszik, már javában zajlik a tereprendezés és a parkosítás
Forrás: Molnár Péter

A 8 ezer négyzetméteres birtokon családi rendezvényhelyszínt alakítunk ki, ahol a 10 és 18 óra közötti idősávban szervezünk programokat maximum 500 fő számára, a 700 négyzetméteres kastélyban pedig Magyarország legnagyobb horror-szabadulószobáját hozzuk létre

– ismertette Keszthelyi Zoltán.

Mikortól látogatható a debreceni elfelejtett kastély?

A rendezvényszervező elmondta, hivatalosan 2025 márciusában nyitja meg a kapuit a birtok a rendezvények előtt, várhatóan addig tart a területrendezés és a parkosítás. – Most október végén rendezünk egy horrorfesztivált, ahol kifejezetten a témába vág a romos helyszín, és egyáltalán nem számít, hogy nem patika a pázsit. Novembertől pedig megnyitjuk a szabadulószobát, többek között pincerendszerrel, belső kastélykerttel és robotizált horrorkarakterekkel – tájékoztatott.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában