Szemle-szemle

2 órája

A koleszterintől a Neonhalig – a tudomány szemével Debrecenben

Megjelent a város és a térség tudományos folyóiratának legfrissebb száma.

Haon.hu

A debreceni Neonhal zenekar frontemberével, Nagy Tamás Imrével is olvasható interjú a Debreceni Szemlében

Forrás: Napló-archív

A Debreceni Szemle 2024/3. száma izgalmas interdiszciplináris válogatást kínál az orvostudománytól a bölcsészettudományokig. A folyóirat első blokkja három aktuális orvostudományi témát jár körül, a koleszterincsökkentő kezelések indikációit, a reumatológiai kórképek modern szemléletét, valamint az ételintoleranciák kérdését vizsgálva – ajánlotta portálunk figyelmébe a folyóirat szerkesztője, Szendrei Ákos.

A tanulmányok rovat változatos tematikával jelentkezik: olvashatunk a vallásközi párbeszéd közel-keleti és észak-afrikai dimenzióiról, a magyar–török nyelvrokonítás kérdésköréről, valamint a hidrogénhajtás múltjáról, jelenéről és perspektíváiról. Az irodalomtudományi tanulmányok Babits debreceni Ady-előadását és Szerb Antal angoltanári pályájának dilemmáit elemzik.

A lapszám két interjút tartalmaz a kultúra és lokálpatriotizmus összefüggéseiről, valamint a Neonhal együttes frontemberének zenei munkásságáról. A recenziók rovatban Tóth Árpádról, modern filozófiai kérdésekről, ifjú történészkutatók munkáiról, az első magyar nyelvű átfogó Olaszország-történetről és a német nyelv oktatásának aktuális kérdéseiről olvashatunk elemzéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában