X. Reaktor konferencia

2 órája

Hankó Balázs: az identitásépítő kultúra a támogatandó

Nem az identitásromboló, hanem az identitásépítő kultúra a támogatandó - mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter a X. Reaktor konferencián, Siófokon szombaton.

MW

A X. Reaktor konferencia Siófokon

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Hankó Balázs az egyetemi hallgatók részvételével tartott fórumon úgy fogalmazott, hogy azt a kultúrát kell támogatni, amely "a magyarnaklenniséget" erősíti, és az értékek alapján szerveződik.

Az a kultúra támogatandó, amely büszkévé, erősebbé tesz bennünket, és az identitásunkat megőrzi. Európa azért van válságban, mert a nemzetek nem vállalják fel az identitásukat

 - jelentette ki.

Azt mondta, a színházi világban a kőszínházak mellett olyan projekteket támogatnak, amelyek „az alapértékeknek való megfelelés irányába visznek előre".

A legfontosabbnak a családi értékek védelmét nevezte, mert „odajutottunk, hogy a családot, az alapvető egységet akarják szétrombolni" - húzta alá.

Hankó Balázs szerint 

az identitásunk a nemzetből, keresztény hitünkből, és a magyar nemzet építőköveiből, a családokból áll.

A miniszter beszélt arról, hogy a felsőoktatásban az elmúlt időszakban olyan átalakulást próbáltak elérni, amely a gyakorlathoz kapcsolódó tudást biztosít, és sikeressé, innovatívvá teszi a fiatalokat.

Azt mondta, az egyetemi modellváltás célja az volt, hogy olyan emberek vezessék az egyetemeket, „akik érzik, miről szól a mindennapi élet", és a hallgatók a gyakorlatban hasznosítható tudást kapjanak.

„A szakképzést abból rángattuk ki, hogy az a fiatal jelentkezik szakképzésre, aki máshol nem kell" - hangoztatta.

Hozzátette, a megújított ötéves szakképzés most ott tart, hogy informatikában, szoftver- és webfejlesztésben, valamint „minden másban" verjük a világot.

 A változás mozgatórugója, hogy az ipari és a piaci szereplők bekapcsolódtak a szakképzésbe 

- jegyezte meg.

Azt mondta, az innovációs struktúra két lényeges eleme, hogy a fiatalok tudjanak a tudással mit kezdeni - ezért van a többi között a Hungarian Startup University Program -, illetve hogy a kutatási kiválóság programot úgy alakították át, hogy aki a tudományban előrelép, az megfelelő támogatást kap.

Az Erasmus-programot és a Pannónia Ösztöndíjprogramot összehasonlítva közölte, a modellváltó egyetemekről az Erasmusban kétezren tanultak, a Pannónia-programban háromezren lesznek külföldi egyetemeken. 

A Pannónia támogatásával sokkal jobb egyetemekre lehet eljutni, az ebben tanuló nyolcszáz fiatal közül van, aki a Harvard Egyetemen, más szingapúri, japán egyetemeken tanul.

Kérdésre válaszolva a többi között kifejtette, óriási előrelépés tapasztalható a tanárképzésben. Tizenötezer pedagógushallgatót vettek fel szeptemberben, és elindították a tanárképzés megújítását, amelynek egyik eleme, hogy a képzési idő 25 százalékát gyakorlóhelyen kell tölteni, és erősítik a gyakorlóiskolák szerepét.

Hankó Balázs arról is beszélt, hogy a

 többszörösére növelték a hátrányos helyzetű régiókból felvett hallgatók számát, valamint külön programban szerepel a felzárkóztatás és a lemorzsolódás csökkentése. 

A szakképzésben az elmúlt két évben 9,4-ről 7,4 százalékra mérséklődött a lemorzsolódás aránya.

Az egyetemek modellváltásával kapcsolatban kijelentette: Brüsszelnek semmi köze nincs a felsőoktatáshoz, amely az Európai Unióban a nem harmonizált területek közé tartozik. Kiemelte azt is, hogy az egyetemek modellváltását a szenátusok 80 százaléka támogatta; az EU az ő döntésükkel szemben foglal állást, ezek szerint nem ismeri el autonómnak a szenátusokat mint döntéshozó szerveket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában