Óriás cukiságok

2 órája

Gyönyörű és nagyon barátságos négylábúakkal találkoztunk a Nemzetközi Komondor Fesztiválon – fotókkal, videóval

Nem csak szürke marhák, nóniuszok, racka juhok és bivalyok tömkelege lepte el Hortobágyot szombaton… Hatalmas, hófehér négylábúak szépségkiállításán járt a Haon stábja, vagyis a Nemzetközi Komondor Fesztiválon.

Balogh Efraim

Hatalmas, hófehér és gyönyörű állatokat láttunk a Nemzetközi Komondor Fesztiválon Hortobágyon

Forrás: Molnár Péter

A Szent Dömötör-napi behajtási ünnep Hortobágyon óriási tömeget vonzott, és persze, a racka juhok, szürke marhák, bivalyok, valamint a lovak mellett volt más látványosság is. A Hungária Komondor Klub megrendezte ugyanis a Nemzetközi Komondor Fesztivált. A nyertessel beszélgettünk.

komondor fesztivál, hortobágy, haon, debrecen
Nem éppen kis termetű kedvencek... A Nemzetközi Komondor Fesztiválon jártunk
Forrás:  Molnár Péter

Gyönyörű állatokat láttunk a Nemzetközi Komondor Fesztiválon

Felvezetőnkből adódik, hogy kedvencekről van szó, noha a komondorok külsőre nem feltétlenül tűnnek babusgatható ebeknek. A külső alapján várhatóakra alaposan rácáfolt a tapasztalatunk a helyszínen: odaléptünk a hófehér szépségversenynyertes gazdájához, Wágner Edithez, és alig váltottunk pár szót, a békés óriások máris a kezemet nyaldosták, és várták, hogy a kérdezősködő idegen megszeretgesse őket. Úgyhogy míg elárasztottak kis túlzással mindenütt rokonszenvük jelével, addig Edit büszkén beszélt a komondorokhoz való szenvedélyes kötődéséről.

30 éve kezdtem el komondorokat tenyészteni, akkor még Németországban. Itthon pedig két évtizede folytatom ezt a tevékenységet a Zalai-Subás komondor kennel képviseletében. Első pillanattól kezdve szerelem ez, szeretem a hosszú szőrű kutyákat, ezért is esett a választás a komondorokra, noha, van pulim is

 – kezdte részletezni.

komondor fesztivál, hortobágy, haon, debrecen
Wágner Edit és komondora
Forrás:  Molnár Péter

Mi jellemző a komondor kutyákra?

Majd folytatta:

– Kitartóak, lehet rájuk számítani, és meg lehet bízni bennük, mert amit rájuk bízunk, tudják, miért csinálják, megvan a saját személyiségük. Minden csodálatra késztet ez a fajta… 

– mondta Wágner Edit.

A szépségkiállításra való felkészülésről is beszélgettünk, és azt mondta, hogy voltaképpen semmilyen extra tevékenységet nem igényelnek, fürdeni például nem szeretnek; úgy véli, ez a komondoroknak nem is feltétlenül természetes. 

Mint kifejtette, a szőrüket kell inkább visszavágni, ha rácsomósodik mindenféle (bizonyára el tudják képzelni, micsoda…).

Edit körül éppen három hatalmas kutyája feküdt – róluk azt is elmondta, hogy a szuka világgyőztes, a testvére pedig Európa-győztes, és rengeteg versenyre viszik kedvenceiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában