Építészet

1 órája

Alakulnak a debreceni közlekedési múzeum tervei

Ötletpályázatot írt ki a létesítmény tervezésére az Építési és Közlekedési Minisztérium. A Magyar Közlekedési Múzeum debreceni épületére összesen 18 pályamű érkezett, a legjobbakat szerdán a debreceni Kölcsey Központban jutalmazták. Az eseményen részt vett Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára és Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Kosztin Éva

Az ötletpályázat első helyezettje így képzeli el a közlekedési múzeumot

Forrás: ÉKM

A Népszavához eljutott pályázati dokumentációból derült ki, hogy Debrecen külterületén, az M35-ös autópálya és az új BMW autógyárhoz vezető lehajtó által határolt 6,5 hektáros területen húzzák fel a 14 ezer négyzetméteres Közlekedési Múzeumot is tartalmazó létesítményt – számolt be róla a Haon júliusban. A nyilvános pályázati kiírásból azóta kiderült, az új komplexumban a közlekedési múzeum állandó és időszaki kiállításai 6800 négyzetmétert foglalnának el. Ezen felül a műtárgyraktár, az irattár és a restaurátori műhely 3900 négyzetméteren rendezkedhet be, az irodákra és az üzemeltetésre 1900 négyzetméter jutna. A dokumentáció szerint szintén terveznek még egy 600 négyzetméteres multifunkcionális konferencia- és rendezvényteret, egy 3D mozitermet, egy 350 négyzetméteres oktatási központot, egy 350 négyzetméteres éttermet és közösségi teret, valamint egy 150 négyzetméteres panorámateraszt.

A 2. helyezett látványterve szerint ilyen lenne a közlekedési múzeum
A 2. helyezett látványterve szerint ilyen lenne a közlekedési múzeum
Forrás: ÉKM

A debreceni közlekedési múzeum nem csak a múltat idézi, a jövőbe is tekint

A debreceni épület tervezésére ötletpályázatot hirdetett az Építési és Közlekedési Minisztérium, az október 16-án, szerdán tartott ünnepélyes díjátadón 9 pályaművet jutalmaztak. – Az építészet és a közlekedés ügye az ősidők össze összekapcsolódik, ez a két ágazat mindenhol meghatározza az emberiség kultúráját: ezért is építünk nekik múzeumot – nyomatékosította Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára. Hangsúlyozta, az új létesítmény nem csupán egy hagyományos értelemben vett múzeum lesz a régmúlt relikviáival, hanem egy élő műhely, ahol a jövő tervei születnek meg.

Az innovációnak olyan központjává válhat, ami az egész iparágat meghatározza. Debrecen mindig is a haladás jelképe volt, ezért ideális helyszíne lesz a közlekedési múzeumnak, amely a fiatalokat is inspirálhatja, hogy a jövő mérnökei, feltalálói legyenek

 – mutatott rá Lánszki Regő. 

Akár így is kinézhet belülről a múzeum
Forrás: ÉKM

Kisebb irodák is lehetőséget kaptak

Kifejtette, a 60 ezer négyzetméteres terület a 14 ezer négyzetméteres épülettel várhatóan nemcsak a tervezett műhelyeknek és termeknek ad otthont, hanem a magyar sikerek, találmányok központi bemutatóhelye is lehet. Hozzátette, az ÉKM fontosnak tartotta, hogy a létesítmény a funkcionalitáson felül kimagasló építészeti élményt is nyújtson, ezért írták ki a felhívást egy ötletpályázatra, amelyben a kisebb irodák is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

Közlekedési múzeum, ötletpályázat, díjátadó
Az Építési és Közlekedési Minisztérium ötletpályázatára 18 munka érkezett
Forrás:  Molnár Péter

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója arról beszélt, jó érzés, hogy az intézmény folytathatja a több mint 100 éve megkezdett munkáját, sőt, magasabb szintre is emelheti. 

Számos olyan ritka gépjárművel tudtuk gyarapítani a gyűjteményt, amelynek már régóta nálunk lett volna a helye, és a restaurálásukat is be tudtuk fejezni. Ahhoz azonban, hogy a karburátor feltalálástól az elektromos autókig vezető út legfontosabb állomásait be tudjuk mutatni, még további erőfeszítésekre lesz szükség

– tájékoztatott. Elmondta, az új közlekedési múzeum épületétől azt várja, hogy már kívülről is utaljon annak funkciójára, a pályázatok elbírálásnál azonban elsősorban a műtárgyvédelmet és a kiállítási elhelyezhetőséget helyezte előtérbe.

közlekedési múzeum, ötletpályázat, díjátadó
Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója

A szerdai eseményen 9 pályaművet díjaztak, az okleveleket Lázár János építési és közlekedési miniszter, Papp László polgármester, Lánszki Regő és Perényi Lóránt, az építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár adták át. 

A Magyar Közlekedési Múzeum - Debrecen építészeti ötletpályázatának díjazottjai

Helyezettek:

  1. Archiko Kft.
    2. DPI-Design Kft.
    3. DAW Építész Stúdió Kft.

Kiemelt megvételi díjat kaptak:

  • Építészkohó Kft.
  • Tecton Kft. 
  • VH Stúdió Kft.

Megvételi díjat kaptak:

  • Fülöp Tamás
  • TSPC Kft.
  • UNITEF'83 Zrt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a többféle megoldási javaslatból készül egy részletes tervezési program, amely után akár egy tervpályázatot is kiírhatnak, azaz az ötletpályázat nyertes terveit nem valósítják meg automatikusan: feladatuk az volt, hogy minél több új elképzeléssel és nézőponttal szolgáljanak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában