Cipő nélkül ment Liverpoolba Luis Ramos, aki a gengszterség helyett a focit választotta

Hondurastól Nagykállóig: miután Lionel Messivel egy világbajnokságon szerepelt, rengeteg országban megfordult, de mindig visszatért Debrecenbe. Luis Ramos kendőzetlenül őszintén beszélt családjáról és karrierjéről – benne a DVSC-s éveiről –, valamint megosztotta, hogyan telnek napjai manapság.

Tóth Huba Elemér

A H szektor legutóbbi vendége a DVSC-vel a Bajnokok Ligája és Európa-liga csoportkörében is pályára lépő, továbbra is Debrecenben élő Luis Ramos volt. A jelenleg 39 esztendős futballista 2009-ben a rivális Nyíregyházától érkezett a Debreceni VSC-hez. A védekező középpályás alapembernek számított, a Lokiban 82 első osztályú összecsapáson lépett pályára. 2013-ban hagyta el végleg a piros-fehéreket, ekkor a francia második vonalba igazolt. Majd gyakorlatilag évente váltotta a klubjait, Csehországon át megjárta Azerbajdzsánt, Irakot, Hondurast, amíg vissza nem tért Magyarországra, elsőként Rakamazra, később a DEAC-hoz. Volt még a Füzesgyarmat labdarúgója az NB III.-ban, majd a Cigánd, a Hajdúböszörmény és a Nyírbéltek után idén nyáron Nagykállóba igazolt.

luis ramos, podcast
Luis Ramos a Haon stúdiójában
Forrás: Haon

Luis Ramos az adásban felidézte gyermekkorát, elmesélte hogyan került a Lokihoz és kivel ápolja volt csapattársai közül a legjobb kapcsolatot. Azt is tisztázta, miért „körözték”, és mi a véleménye a mostani DVSC-ről.

Mivel foglalkozik jelenleg Luis Ramos?

Luis Ramos először arról beszélt, hogy mivel foglalkozik mostanság. Úgy gondolja, hogy a profi futball után nehéz elhelyezkedni. Bár már több helyen is kipróbálta magát, egyre inkább úgy tűnik, hogy marad a labdarúgás világában, hisz jelenleg egy spanyol cég játékosmegfigyelője. – Leginkább dél- és közép-amerikai játékosokat figyelek meg, sokszor hajnalban ülök a tv előtt, és nézem, hogyan teljesítenek egy-egy meccsen. Eközben az ügynökséggel folyamatosan tartom a kapcsolatot, és ha más is lát az adott sportolóban potenciált, a menedzserek később tárgyalnak afelől, hogy hova igazolhat. Ez egy hosszú folyamat, aminek én is részese vagyok, órákon át nézem, hogy egy-egy focista mire képes – fogalmazott.

Luis Ramos egyébként gyakran megfordult Spanyolországban, ugyanis testvére, Anthony Lozano többek között az FC Barcelona B-csapatában, a Gironában, Cádizban, a Getaféban és az Almeríában is futballozott, jelenleg pedig a mexikói Santos Laguna együttesét erősíti.

Gengszter-negyedben nőtt fel

A Hondurasból származó Luis Ramos felelevenítette, milyen volt a gyerekkora. – Nem volt gazdag a családunk, de megvolt a mindennapi kenyerünk, és mindig volt mit felvennünk. Három éves koromban hagyott el bennünket apám, nem nagyon tartom vele a kapcsolatot. Csak féltestvéreim vannak, apám által olyan is van, akit nem ismerek. Édesanyám gondoskodott rólam, három lány testvéremmel és a szintén focista öcsémmel együtt nőttem fel. Hondurasban szegénység van, de az emberek nagyon boldogok, és szinte mindenben a jót látják meg.

 Mi olyan helyen születtünk, ahol sok volt a gengszter, de bennünket sose bántottak. Nagyon sokan térnek rossz útra, mindenhol találhatunk drogdílereket. Ott senki sem lehet maximálisan biztonságban. Még a sztárok családtagjai sem, sőt…

– mondta, majd részletezte, hogy David Suazo, az olasz Cagliari és az Interben korábbi játékosa nagyon komoly váltságdíjat fizetett a testvéréért emberrablóknak. – Neki szerencséje volt, de egy másik hondurasi válogatott, a Tottenhamben is játszó futballista, Wilson Palacios hiába fizetett, megölték a testvérét.

A turistáknak viszont ajánlja

Luis Ramos elmondta, Hondurasban még a legvérmesebb gengsztereknél is aranyszabály, hogy a turistákat nem bánthatják. – Csodálatos ország, a magyaroknak is ajánlom. Keleten van a Karib-tenger, nyugaton pedig a Csendes-óceán, gyönyörű partokkal, szép szállodákkal. Továbbá még nagyon szép hegyei is vannak – mondta.

Üresen áll a családi ház

Luis Ramos elárulta, hogy az egyik nővére Londonban él, míg a másik két lánytestvére és édesanyja Houstonban lakik. – Hét éve voltam utoljára Hondurasban, akkor a hat hónapig tartó bajnokságban játszottam egy szezont, és visszatértem. Nem tudom milyen most ott a helyzet, de a családból mindenki el akart onnan jönni, azóta is üresen áll ott a családi ház. 

Nyáron lesz az esküvője az öcsémnek, ez nagy nap lesz, anya több unokájával is először találkozhat először. Húsz éve már nem volt ilyen, hogy mindannyian együtt leszünk, hihetetlenül várom már ezt – ecsetelte.

Lionel Messivel az U20-as vb-n

Luis Ramos azzal folytatta, hogy Hondurasban két lehetősége van egy embernek. Tanul vagy focizik. – Mivel nem voltam túl okos gyerek, számomra egy lehetőség volt: a futball. Mióta az eszemet tudom, azóta foglalkoztat a labdarúgás. Tizenhat éves voltam, amikor a menedzseremmel elmentem Horvátországba, de túl fiatal voltam, így profi szerződést nem kaptam, és vissza kellett mennem a hazámba. Viszont ott egy profi együttesben fejlődhettem tovább, és nem adtam fel, Európába akartam jönni. 

U20-as válogatott lettem, a hollandiai világbajnokságon pedig felfigyeltek rám. A legjobb játékos azon a világeseményen Lionel Messi volt, akin már akkor is látszott, hogy klasszis. Ajánlatot kaptam szlovák MSK Zilinától, amely klubnak ugyan sokat köszönhetek, de mivel sose kerültem a kezdőbe, kis híján szögre is akasztottam a cipőt.

Hondurasnak más az éghajlata, Szlovákiban mikor mínusz tíz fok volt a pályán, nemcsak megfagytam, de mentálisan is nagyon megviselt. Aztán jött is a sérülés, teljesen leépültem. A játékosügynököm azonban mondta, ha már itt vagyok, próbáljuk meg máshol Európában – emelte ki.

20160209_0008_VV
Luis Ramos többször is futballozott Nyíregyházán
Forrás: NS-archív

Igazi otthonra lelt Debrecenben

Luis Ramos a szlovák másodosztályú Mihalovce (Nagymihály) együtteséhez került, ahol újra kellett építenie magát. Két edzőmeccset játszottak a Nyíregyházával, akkor pedig a Szpari akkori edzője, Révész Attila felfigyelt rá. Ahogyan Ramos fogalmazott, Magyarországról sokáig nem is hallott, de mikor hívták, nem hezitált, rögtön elfogadta az ajánlatot. – Égett a tűz a szememben, keményen odatettem magam a pályán. Harcosságom Révész Attilának megtetszett, és szívesen csatlakoztam az akkor élvonalbeli Nyíregyházához. 

Jó dolgok történtek a karrieremben. Nagyon jól ment, mindig kezdő voltam, és negyedikek lettünk a bajnokságban, ráadásul az NB I. legjobb tizenegy játékosa közé is beszavaztak.

A Loki edzője, Zoran Szpisljak pedig többször is járt a meccseinken, és mikor megtudtam, hogy a DVSC leigazolna, először nem is hittem el. Mikor Debrecenben jártunk, öt gólt kaptunk, egy nagyon erős csapathoz hívtak, azonnal igent mondtam. Nagyon szimpatikus volt már első pillanatra a város, amely nem túl nagy és nem túl kicsi. 

Bár többször is elhagytam az országot, mindig visszatértem, ide húz a szívem, én itt találtam igazi otthonra

– hangsúlyozott.

Ramos elmondta, hogy Szlovákiában nem jót hallott a magyarokról, de örül, hogy nem dőlt be nekik, mert hazánkban az első meccstől kezdve szerették. És nem tudja miért, de a Loki-szurkolók még a mai napig viccelődnek vele az utcán, amiért nagyon hálás nekik. A bőrszíne miatt nem sokszor érte bármi megkülönböztetés, csupán a meccseken az ellenfelek szurkolói próbálták bosszantani majom-hangot utánozva, de ezt sose vette magára.

Ezt mondta Ramosnak Bücs Zsolt, Herczeg András és Kondás Elemér

Luis Ramos az Oláh Gábor utcai stadionra először azt hitte, hogy egy NB III.-as csapaté. Kicsit sajnálja, hogy akkor nem olyan körülmények között dolgozhattak, mint Magyarországon a jelenlegi futballisták, viszont az, hogy benne lehetett a DVSC valaha volt legsikeresebb csapatában, büszkeséggel tölti el, és nem cserélné semmire. – Még mindig kiráz a hideg, itt van a bőrömön a libabőr – mutatott a podcast közben elérzékenyülve Ramos. – Ami a legjobb volt, hogy maximálisan tiszteltük egymást. A középpályán Czvitkovics Péter, Szakály Péter, Varga József és Kiss Zoltán is nagyszerű teljesítményt nyújtott, ha nem kerültem a kezdőbe, akkor is tanultam, odatettem magam minden edzésen. Fantasztikus volt a csapategység. Minden téren egyben voltunk, mindenki tudta, mit kell csinálni. 

Mészárossal és Simaccal nagyon értettük egymást. Titkunk talán az volt, hogy fiatalok, idősek, magyarok és külföldiek egyaránt voltak nálunk, mindenki alkalmazkodott egymáshoz. Utálok veszíteni, mindig nyerni akartam. Sok piros lap után megtapasztaltam azt is, hogy kicsit türelmesebbnek kell lenni

– gondolt vissza.

130522-CER_0027
Luis Ramos ünneplése 2013-ban
Forrás: NS-archív

Luis Ramos arról is szót ejtett, mit mondtak neki anno a debreceni edzők. – Bücs Zsolt úgy fogalmazott, hogy nem a gólt kell rúgjam, hanem csak a labdát kell tovább adni, én hordozom a zongorát. Ha valaki kemény volt velem, visszavágtam: az volt a fejemben, hogy inkább az ő anyja sírjon, ne az enyém. Mint később kiderült, Herczeg András olykor azt mondta a társaimnak, hogy passzolj, csak a Ramosnak ne – én akkor már pontosan tudtam mi a dolgom, nekem inkább a labdaszerzés volt az erősségem. Kondás Elemér azt kiáltotta szélről, hogy csak a középpálya vonalától ne mozduljak előrébb. Persze azért néha gólt is rúgtam, de mindig tiszteletben tartottam az edzők kérését, a taktika nagyon fontos dolog a futballban – hívta fel a figyelmet.

A Liverpool elleni BL-meccs volt számára a favorit

Mikor azt a kérdést tettük fel Ramosnak, hogy melyik volt élete meccse a Lokiban, minden bizonnyal sok gondolat átfutott benne. A BL-meccsek közül hagyott benne a legnagyobb nyomot, mikor az Anfield Roadon játszhatott. – Mikor a Liverpool elleni mérkőzés előtt Herczeg András közölte velem, hogy kezdő leszek, köpni-nyelni nem tudtam. 

Még éles cipőt se vittem magammal, ott nézegettem, a csapattársaimnak hányas méretű lába van. Végül Komlósi Ádámtól kaptam kölcsönbe a csukát. Leírhatatlan érzés volt pályára lépni a Bajnokok Ligájában és után az Európa-ligában is, ez volt a karrierem csúcsa.

Ezeken kívül még kétszer is megnyertük a bajnokságot és a Magyar Kupát. Az NB I.-ben akkor a Videotonnal mindig kemény meccseket vívtunk. Az MTK ellen számomra kimondottan ment a játék, Kanta Józsefékkel szintén nagyokat csatáztunk.

Szó esett róla, hogy a BL-csapat tagjait – köztük Luis Ramossal – legutóbb szeptemberben láthattuk együtt a Nagyerdei Stadionban. – Jó volt ismét velük találkozni. Valakinek megnőtt a hasa, Fodor Marci szakállkát növesztett, de hiába telt el ennyi év, mintha tegnap találkoztunk volna. Azt mondják, én nem túl sokat változtam, és bár elég jól tartom magam, ha a tükörbe nézek, én azért már több ráncot felfedezek.

20240929_15 évvel ezelőtti_MP_HBN (2)
Már 15 éve, hogy a Debrecen a Bajnokok Ligájában szerepelt. A Loki vezetői ebből az alkalomból a DVSC-MTK találkozó kezdete előtt a Nagyerdei Stadionban, a szurkolókkal együtt köszöntötték az egykori csapat tagjait. A képen: Zoran Szpisljka, Luis Ramos és Szélesi Zoltán 
Forrás: Napló-archív

Luis Ramos a volt csapattársai közül a szintén Debrecenben élő Ibrahima Sidibével és a Franciaországban lakó Adamo Coulibalyval tartja a kapcsolatot. Utóbbira testvéreként tekint, a cívisvárosban élő gyermekeit gyakran maga viszi el fociedzésre.

Tudtad?

  • A nyelveket gyorsan tanulja

Luis Ramos a podcastben azt is elmondta, hogy Magyarországon az első két évben semmit se értett. Nyíregyházán Ilyés Dani fordított neki angolra, majd ő tolmácsolt a csak spanyolul beszélő argentin kapusnak. Elsajátította még az olasz és a francia nyelvet is, de még kicsit szlovákul is tud, így nem jelent neki gondot, hogy megértesse magát. De mint fogalmazott: a focinyelv egyszerű, ha az edző ordított vele, tudta, nagy a baj.

  • Kínából is érkezett érte ajánlat

Kiderült, hogy a BL-t követően Luis Ramosért Kínából érkezett ajánlat. A korábbi játékos kiemelte, utólag visszagondolva örül neki, hogy nem jött össze az átigazolás. – A Loki akkori tulajdonosa, Szima Gábor nem engedett. Viszont ez a szerződés nem is lett volna annyira biztos. Jó, hogy akkor nem igazoltam el, mivel a Debrecennel még további sikereket értünk el, továbbá akkor született a kislányom – árulta el.

Családapaként is megtesz mindent

Luis Ramos két gyermekéről is beszélt. – A lányom már 13 éves imád táncolni, a Flex-HD-t erősíti. A fiam pedig 11 éves, jelenleg a DEAC-ban focizik. A gyorsaság és erő benne van, csak ő sokkal ügyesebb, mint én. Azt se bánom, ha inkább tanul és nem lesz profi labdarúgó. Bármit is szeretne, én mindig segíteni fogom őket. A gyerekeim édesanyjával már régen nem alkotunk egy párt, hétköznap csak néhány órát tudok velük tölteni. Viszont nyáron, mikor szünidő van, mindig kimegyünk egy parkba és órákig elvagyunk ott. Szerencsére boldog embernek érzem magam, köszönhető ez a páromnak is, jelenleg Vámospércsen élünk, de a legtöbb időt azért mégis Debrecenben töltöm. – mesélt csillogó szemekkel.

20120428_0043_SZM
Adamo Coulibaly és barátja, Luis Ramos
Forrás: NS-archív

Luis Ramos a H szektorban többek között még azt is tisztázta, miért folyt ellene néhány évvel ezelőtt rendőrségi eljárás. – 2019-ben volt, mikor egy baráti társasággal alkoholt fogyasztottam, majd hazamentem, lefeküdtem aludni. A többiek buliban voltak, az egyikőjük pedig rosszul lett és felhívott, menjek értük. Autóba ültem, nagy hiba volt. Megbántam az egészet. Még nem telt el elegendő idő, megállított a rendőr, megszondáztatott. A büntetésről szóló hivatalos levél az állandó lakcímemre érkezett, ám akkorra már elköltöztem, és hiába tudta mindenki hol vagyok, nekem minderről egy szót se szólt senki. Így kikerült a fotóm a körözöttek közé. Ekkor aztán bementem a rendőrségre és rendeztem a számlát, majd a fotó is lekerült, az egész szituáció kellemetlen volt – ecsetelte.

Luis Ramos kendőzetlenül őszintén válaszolt Tóth Huba újságíró kérdéseire
Forrás: Haon

Sajnálja, hogy bezár a Roncsbár

Luis Ramos arról is beszélt, hogy Debrecenben hol volt a legjobb szórakozási lehetőség. – Ahonnan jöttem, minden nap van zene. Hanem szól, a szomszéd azt hiszi, hogy beteg vagy. A zenék nálam is maxon mennek, a szomszédok nem is mindig szerettek emiatt Magyarországon. Szeretem a közösségi élményeket, kikapcsolódni a barátaimmal. Gyakran leülünk és iszunk valamit – mikor profi focista voltam rosszul esett, de meccsek közben nem mentem el bulizni és nem fogyasztott egy korty alkoholt sem. Bernáth Csabival is jóban vagyok, a Roncsbárban sokszor összefutottunk. Már most rosszul vagyok tőle, hogy lebontják. Ezt a helyet imádtam a legjobban – jelentette ki.

Ramos-BenayounLiv-DVSCCB
Luis Ramos a Liverpool ellen is játszott
Forrás: NS-archív

Nagykállóban és Debrecenben is rúgja a bőrt

Luis Ramos azzal zárta, hogy a térde ugyan néha fáj, de addig fog focizni, amíg a teste engedi. A DVKLSZ bajnokságában a korábbi Lokistákból álló csapatukkal ők lettek az V. osztály idei bajnokai, nagypályán pedig jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállót erősíti, ahol szintén korábbi DVSC-játékosok futballoznak. – Az osztályok között nagy különbség van, a pályák minősége és a játékvezetők tudása is eltérő. A megyeiben a szurkolók közelebb vannak, jobban hallom, mit mondanak. Van ami nem változott: száz százalékosan teszem oda magam most is, mindig motivált vagyok.

Ramos a jelenlegi DVSC-ről

Luis Ramos a mostani Lokival kapcsolatban is megfogalmazta gondolatait. – A DVSC hazai meccsein mindig próbálok ott lenni. Szeretem azt a játékot amit játszanak, egy az egyben többen is jók. Az NB I.-ben amúgy is mindenki tud focizni, de az a nem mindegy, csapatként hogyan teljesítenek. Vannak minőségi játékosok, nem tudom, hogy miért lehet hullámvölgyben az együttes. Talán be kell nézni az öltözőbe – mondta, és még azt is elárulta, hogy a mostani gárdából személyes kedvence Bárány Donát, akivel két éven át a DEAC-ban is futballozott. – Szeretem, hogy harcol mindig és éhes a győzelemre. Ha ez megvan egy játékosban, előbb-utóbb sikeres lesz.

Luis Ramos végül a szurkolóknak is üzent: 

Továbbra is jólesik, akik megállítanak az utcán. Hihetetlenül nagy hálával tartozom a drukkereknek. Tudom, hogy most kicsit csalódottak, de higgyék el, minden játékos nyerni akar, türelmesnek kell lenni. Bízom benne, hogy hamarosan jönni fognak az eredmények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában