Medvelesen

2 órája

Medve járt a Debrecen melletti tanyán? Szakértővel vizsgáltuk meg a nyomokat – fotókkal, videóval

Egy egész vármegye kereste heteken keresztül az állatot. Több szemtanú állította, egy barna medve jár Hajdú-Biharban, de egyértelmű bizonyíték nem került elő. Jelentkezett egy tanyatulajdonos is, aki medvetámadás nyomait vélte felfedezni az egyik melléképületén és állatain.

Bekecs Sándor

Három hete kezdett el terjedni a hír, miszerint egy barna medve Hajdú-Biharban jár-kel. Ahogyan arról korábban a Haon elsőként beszámolt, Filemon Mihály, Nyírmártonfalva akkori polgármestere egy bejegyzésben írt arról, hogy szeptember második felében többször is észleltek barna medvét a településükön és Vámospércs környékén. Felkerestünk egy tanyát, ahol több jószág is medvetámadás áldozatául eshetett. Molnár István tulajdonos vezette körbe stábunkat, aki akkor elmondta, körülbelül 3 és fél hete történt, hogy – vélhetően a medve – az egyik melléképület falát megbontotta, egy kétszárnyas ajtót pedig teljesen leszakított. Támadás ért továbbá két birkát és az egyik kutyája is megsérült. Utóbbi két nappal később el is pusztult. István megmutatta a karmok nyomát az egyik faajtón, az elforgácsolódott anyagon látni lehetett a viszonylag friss sérüléseket. A hajdú-bihari medve híre hamar elterjedt a hazai sajtóban, amelyre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense is felfigyelt, aki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes természetvédelmi őrével együtt vizsgálta meg a még látható nyomokat Molnár István tanyáján.  

medve Hajdú-Biharban, medvetámadás, Debrecen,
Járt medve Hajdú-Biharban? Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferenssel vizsgáltuk meg a nyomokat egy Debrecen melletti tanyán
Forrás:  Czinege Melinda

A nyomok alapján kiderült, valóban járt-e barna medve a Debrecenhez közeli tanyán  

A napokban ismét ellátogattunk, immár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőjének, Gombkötő Péternek a társaságában a Hármashegyalján elhelyezkedő tanyára.  

medve Hajdú-Biharban, medvetámadás, Debrecen,
A deszkaajtón lévő sérülések egyértelműen nem medvetámadásra utalnak
Forrás:  Czinege Melinda

– A deszkaajtón látható sérülések véleményem szerint valami emberi tevékenységnek az eredményei lehetnek, talán valamilyen fémtárggyal karcolták vagy dobálták. Medvetámadás esetén ez nem így nézne ki, az ajtó valószínűleg a teljes roncsolás állapotát mutatná, a helyszínen vélhetően találtunk volna még a medvétől származó, fennakadt szőrszálakat is, de ezek egyike sem volt kimutatható – állapította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense. Elmondta, mind az ajtó fafelületét, mind az egyik birkát ért sérülések gyengébbek egy medve támadásához képest.  

A birka testén látható sérülésekből, azoknak a helyéből és azok erejéből következtetve inkább valamilyen kutyaféle okozhatta azokat. Pontos fajt nem lehet megmondani. A támadást követő 24 órán belül van arra lehetőség, hogy a sérülések felszínéről genetikai mintát vegyünk, amiből lehetőség van objektív módon meghatározni a támadó fajt, akár annak ivarát is. A medve támadása következtében az áldozat testének egésze erősen roncsolt állapotban lenne, mivel a medve zsákmányolás közben jellemzően a gerinc felső harmadára támad, a fellépő erőhatás következtében az áldozat testfolytonossága is nagy valószínűséggel megszakadna

 – mutatott rá a szakértő.  

medve Hajdú-Biharban, medvetámadás, Debrecen,
Az egyik birkán esett sérülést is megvizsgálta a szakértő
Forrás:  Czinege Melinda

Volt egyáltalán medve Hajdú-Biharban?  

Az elmúlt két hét „medve-láza” közepette egyértelmű bizonyíték nem jutott lapunk birtokába arról, hogy valóban medve járna Hajdú-Bihar vármegyében, csupán néhány szemtanú beszámolója állt rendelkezésre. 

Az elmúlt hetekben folyamatosan kerestük a hivatalos szerveket, úgymint a Pest Vármegyei Kormányhivatalt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot, valamint a Nyírerdő Zrt-t. Mindhárom arról számolt be, hogy munkatársaik nem észlelték medve jelenletét, illetve bejelentést sem kaptak erről. 

 – Köszönöm Gombkötő Péternek, hogy szakértő véleményével, a nyomok alapján egyértelműsítette, hogy nem medve járt itt. A legutóbbi riport óta többen is érkeztek, hogy megnézzék a nyomokat, lássák vagy épp lefotózzák a medvét. Ez egy tanya, ahol szeretnénk nyugodtan végezni a tevékenységünket, szeretném rendbe tenni a jószágok helyét. Nincs itt medve és nagy valószínűséggel nem is járt erre – összegezte Molnár István tanyatulajdonos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában