Felújítás

11 órája

A Régi Városháza már csak nevében régi: megszépült, és egy csodálatos Debrecen makettel is gazdagodott az épület – fotókkal, videóval!

Visszafogottság, tekintély és elegancia. Ezekkel lehet jellemezni leginkább a megújult régi városháza épületét Debrecenben, melyet Papp László vezetésével jártunk be szerda délelőtt.

Balogh Efraim

A város makettje a padlóban és más különlegességek is beépültek a felújított épületbe

Fotó: Kiss Annamarie

Új fényben tündököl a Piac utca jellegzetes klasszicista épülete. Felújításon esett át ugyanis a régi városháza Debrecenben, ahol szerda délelőtt Papp László polgármester körbevezette a sajtó munkatársait.

városháza debrecen, régi városháza debrecen, beruházás, haon, debrecen
Pazar látványt nyújt belülről is régi városháza megújult épülete Debrecenben: gyönyörű oszlopcsarnok tárult elénk, középen Debrecen makettjével
Fotó: Kiss Annamarie

Két ütemben zajlott a felújítás: az egyik a városháza hátsó szárnyainak munkálatait, a másik pedig a reprezentatív terekét fedte le. Minden tekintetben tiszteletben tartottuk a városháza tradícióit, ami több mint 500 éve szolgál a debreceni közigazgatás helyszínéül. A történelmi jelentőség kiemelése mellett az is cél volt, hogy élményt adjunk mindazoknak, akik belépnek ide

 – fogalmazott Papp László.

Modern, letisztult, elegáns: teljesen megújult a régi városháza Debrecenben

Mint elmondta, tulajdonképpen a portásfülkétől a nagy tanácsteremig mindent igyekeztek modernizálni, azzal a céllal, hogy magával ragadja a látvány a városháza küszöbét átlépő embereket. Így már a bejárati ajtót kinyitva, és a fogadó csarnokba (ahol többek között kulturális rendezvényeket is szerveznek majd a tervek szerint) lépve gyönyörű oszlopcsarnok tárul a látogatók elé.
– Amikor belép valaki a fogadó térbe, akkor egyből elétárul maga a város, ami azt üzeni, hogy ennek az épületnek a legfontosabb funkciója, hogy a települést szolgálja – jelentette ki Papp László. Noha 

Debrecen teljes makettje nem fért el a folyosón, viszont a Nagyerdőtől a repülőtérig minden kiemelt városrész megtalálható rajta.

Debrecen kicsinyített másának tanulmányozása után kiléptünk az udvarra, ahol nagy erőkkel dolgoztak a szakemberek, s mint a polgármester rávilágított, az utolsó simításokat végezték éppen, növénytelepítés, illetve füvesítés szerepelt a napirenden. 
– A város kulturális és társadalmi életének is fontos része lehet az udvar, és igyekeztünk olyan igényességre törekedni, hogy akár felújítás nélkül is szolgálatot teljesíthessen a következő évtizedekben – mutatott rá Papp László.

Ezután beljebb léptünk, pontosabban feljebb, az emeletre, ahol megtekintettük a kifejezetten Debrecen számára készült (ezt az azokon elhelyezett felirat bizonyítja), különleges világítótesteket, ezután pedig a nagy tanácsterem látványa tárult elénk, mely a Simonffy nevet viseli.

városháza debrecen, régi városháza debrecen, beruházás, haon, debrecen
A nagy tárgyaló, vagyis a Simonffy-terem, az említett, hatalmas csillárral a mennyezeten
Forrás:  Kiss Annamarie

A régi városháza már nem a régi, közel kétmilliárd forintból újították fel

Itt is érzékelhetőnek kell lennie annak a visszafogottságnak, ami azt bizonyítja, hogy számunkra nem a hivalkodás a fontos, de az elegancia és a tekintély természetesen igen. Nincs túldíszítve, tiszteletben tartja a városháza korábbi tradícióit, és egyetlen faragvány látható a teremben, ami Debrecen címere

 – magyarázta Papp László. Hozzátette, fennáll annak a lehetősége, hogy a debreceni önkormányzat a helyiséget kiadja bérbe városi rendezvények, konferenciák és ünnepélyes események megtartására.

A Simonffy-terem leglátványosabb eleme egy hatalmas csillár, melynek külső és belső ívén is az a felirat áll, hogy: „Debrecen városának hasznára, javára, megmaradására.”, mely a főbírói eskü szövegének legnagyobb hangsúllyal bíró mondata, s a polgármester úgy véli, ez örök érvényű üzenet. Emellett beépítettek egy új szavazatszámláló rendszert, illetve a közgyűlés számára további hasznos technikai elemeket.

Mint a polgármester részletezte, a teljes beruházás 1,8 milliárd forintba került, s ez nemcsak a városháza belső renoválását öleli fel, hanem a külső rész, az udvar és a közműrendszer felújítását is – ilyen léptékű beruházásra pedig a városháza történetében még soha nem került sor, egészen mostanáig.

régi városháza könyvtár Papp László Debrecen
A könyvtár különleges színfoltja az épületnek, a nagyközönség is látogathatja majd
Fotó: Kiss Annamarie

Kossuth Lajos hálószobája könyvtárként fog üzemelni, ahová szintén várják majd a látogatókat

Utolsó állomásunk a városháza könyvtárába vezetett, ami igen különleges történelmi jelentőséggel bír, ugyanis ez volt Kossuth Lajos hálószobája – így tulajdonképpen adta magát, hogy a Kossuth-terem nevet viselje a könyvtár, ahol egyébként Debrecen egykori polgármestereiről készült festmények is megtalálhatóak. Papp László arról is beszámolt, hogy a teremnek lesz majd nyitvatartási ideje, ugyanis a Méliusz Juhász Péter Könyvtár fiókkönyvtáraként fog funkcionálni.

Nem gondolom azt, hogy a polgármesteri szék hozzámragadt, a debreceniek dönthetnek egykor másképpen is. Ezt nem magamnak és nem a polgármesteri vezetésnek, hanem a jövőnek építettük a múlt teljes körű tiszteletben tartásával azért, hogy ez a ház meséljen Debrecen nagyszerű történelméről

 – szögezte le Papp László.

Cikkünkben szót ejtettünk a látogatókról, nos, nem véletlenül. Mint Papp László előrevetítette, várhatóan az advent elején, tehát november második felében kerül a helyére minden, és körülbelül onnantól kezdve intézik az első meghívásokat Debrecen polgárai felé a régi-új városháza bemutatása céljából. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában