Pályaorientáció

2 órája

Rengeteg fiatalt vonzott a pályaválasztási kiállítás Berettyóújfaluban – fotókkal, videóval

Rengeteg fiatalt vonzanak a szakmák, vannak, akik már most konkrét elképzelést fogalmaztak meg a jövőjükről. Mindezt a SzakmaTúra 2024-es felvonásán tudtuk meg a diákoktól Berettyóújfaluban, szerda reggel.

Balogh Efraim

SzakmaTúra 2024: 25 kiállítóhoz látogathattak el a pályaválasztás előtt álló fiatalok

Forrás: Czinege Melinda

Újból ellepték az érdeklődők és a kiállítók a Kabos Endre Városi Sportcsarnokot. A Számadó Napok után pályaválasztási kiállításnak ad otthont Berettyóújfalu a SzakmaTúra 2024-es felvonásának köszönhetően, mely temérdek továbbtanulási és karrierlehetőséget kínál a diákok számára. Stábunk is ellátogatott a szerda reggel elstartoló eseményre, ahol kicsit beszélgettünk is a fiatalokkal arról, hogy mit tanulnak jelenleg, és milyen jövőképet vizionálnak maguknak.

szakmatúra 2024, berettyóújfalu, pályaorientációs kiállítás, haon, debrecen
SzakmaTúra 2024: már reggel rengetegen voltak a berettyóújfalui sportcsarnokban
Forrás:  Czinege Melinda

SzakmaTúra 2024: nagyon nagy igény van a szakmailag jól képzett munkaerőre

Alig léptük át a bejárati ajtó küszöbét, a nagy nyüzsgés közepette szinte utat kellett törni, hogy odaférjünk a színpad közelébe, ahol a vezetők készülődtek a megnyitóhoz. Kisvártatva Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntötte először a megjelenteket, s némi humorral megjegyezte, ha az ő idejében hasonló rendezvénnyel segítettek volna a tanulóknak pályát választani, ő azóta már lehet űrhajós lenne – utalt ezzel a SzakmaTúra színvonalára és jelentőségére.

A duális képzést azért emelném ki, mert közben meg lehet szeretni az adott munkahelyet, ahol később akár szerződést is köthetnek a felek. Ráadásul, elérhetővé válik az ingyenes jogosítvány, ami azt gondolom, óriási lehetőség. Ma nagyon nagy szükség van a szakmailag jól képzett munkaerőre

 – mondta, majd hozzátette, az említett pályaválasztási kiállítás szervezői három turnust is fogadnak szerdán, szóval tényleg rengeteg diák tájékozódhat a szakmákkal kapcsolatban.

szakmatúra 2024, berettyóújfalu, pályaorientációs kiállítás, haon, debrecen
A szakmatanulás és a duális képzés előnyeiről beszélt Vitányi István
Forrás:  Czinege Melinda

– Akár polgármesteri vagy vármegyei közgyűlési elnöki pozíciót is tudnak majd választani 2029-ben azok a fiatalok, akik most itt vannak – vetítette előre beszédében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnöke. Rávilágított, az alfa generáció komoly kihívások előtt áll a rájuk zúduló információmennyiség miatt, melyekből ki kell szűrni az érdemi, pozitív dolgokat. Úgy véli, érdemes a diákoknak bízni magukban, illetve azokban is, akik tudást adhatnak át nekik – ennek pedig az lehet az eredménye, hogy Hajdú-Bihar vármegye versenyképes, biztonságot garantáló munkahelyein dolgozhatnak majd.

szakmatúra 2024, berettyóújfalu, pályaorientációs kiállítás, haon, debrecen
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Czinege Melinda

25 kiállítóval és speciális, szakmai bemutatókkal segítenek a fiataloknak

Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója leszögezte, a tizenéves fiatalok számára nem egyszerű feladat a pályaválasztás, mert intézménytípus, konkrét iskola, ágazat és szakma mellett is dönteniük kell, mielőtt megkezdik középiskolai tanulmányaikat.

A BSZC Hajdú-Bihar vármegye 9 városának 11 iskolájában, 18 ágazatban 41 -féle szakma tanulásának lehetőségével hívja és várja a diákokat. A SzakmaTúra közel 2000 négyzetméteren 25 kiállítóval, 9 ágazati foglalkoztató szigettel és speciális, szakmai bemutatókkal szeretné megkönnyíteni a pályaválasztást

 – részletezte a főigazgató.

CM20241016_Berettyóújfalui SZC SzakmaTúra pályaorientációs kiállítás_HAON (6)
Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Leszögezte, egyre nagyobb értéket képvisel a szakképzés, mert biztos munkalehetőséget, a tanulmányok ideje alatta anyagi támogatást és a felsőfokú továbbtanuláshoz is lehetőséget kínál.

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója a felelősségteljes választás fontosságát emelte ki, mert ez kulcsa lehet a boldog felnőtté válásnak. Mint felvázolta, Berettyóújfalu mellett Püspökladányban és Hajdúszoboszlón is tanulhatnak szakmát a diákok a BSZC intézményeiben. Mint korábban írtuk, valóban sok kiállító adta a nevét az eseményhez, így jutottunk el a Berettyóújfalui SZC Közgazdasági Technikum ipari informatikai technikusaihoz is, akik közül Szabó Gáborral beszélgettünk. 

Azoknak érdemes jelentkezni hozzánk, akiket érdekel az elektronika, szóval nem kifejezetten a számítógépezésről szól a szakunk, ha esetleg valaki ezt gondolná. Rengeteg szakrajzot készítünk, gépészetet, és villamosságot is tanulunk, mert gyárban fogunk dolgozni

 – részletezte a középiskolás diák.

Van, aki még el se végezte a képzést, de már debreceni multicégben gondolkodik

– Akár a BMW Gyár debreceni telephelyén is dolgozhatok majd a szakmámmal – mutatott rá Szabó Lőrinc Gábor, a BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tanulója, aki gépészeti technológiai technikusnak készül. Standjuknál kézi hajlítással, csavarással és a hegesztő szimulátorral ismerkedtek az érdeklődők.
Mint a BSZC Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola állomásánál tapasztaltuk, ördöglakatozhattak, kockákat rakhattak ki, zsákbamacskázhattak és robottal dobhattak a látogatók, mindezt ajándékért cserébe. Az intézményről megtudtuk, hogy rendkívül széles skálában kínál továbbtanulási lehetőséget, a teljesség igénye nélkül például:

  • asztalos,
  • épület- és szerkezetlakatos,
  • kereskedelmi értékesítő,
  • mechatronikai szerelő,
  • mezőgazdasági gépésztechnikus,
  • szoftverfejlesztő,
  • kisgyermekgondozó.

És akkor még nem is beszéltünk az érettségiről… Alábbi videónkban pedig bemutatjuk, hogyan zajlott a SzakmaTúra 2024-es felvonása a megnyitó után:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában