Jubileum

2 órája

Testvérvárosi kapcsolatuk fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte Paderborn és Debrecen

A két város 1994 óta ápol aktív kapcsolatot az oktatás, a kultúra és a turisztika területén. A testvérvárosi együttműködés jubileumát a Kölcsey Központban ünnepelték meg szombaton. Az eseményen részt vett Margit Keikutt, a paderborni Német-Magyar Baráti Társaság elnöke, Ilone Klose és Maria Hoffmeister, a Német-Magyar Baráti Társaság képviselői, valamint a paderborni Spee Gimnázium képviselete.

Haon.hu

A két város vezetője az ünnepségen

Forrás: Debreceni Városháza

Papp László polgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta: – A mai rendezvényen városaink szövetségét, barátságát és a közös értékeket ünnepeljük. Mindannyian tudjuk, hogy a barátságok, legyenek azok országok, városok vagy közösségek között, alapvető fontosságúak a békés és harmonikus jövő érdekében – olvasható a Debreceni Városháza közleményében. 

A két település között immár 30 éve van testvérvárosi kapcsolat
A két település között immár 30 éve van testvérvárosi kapcsolat
Forrás: Debreceni Városháza

– A mai világban, amikor a kihívások egyre komplexebbé válnak, elengedhetetlen, hogy párbeszédet folytassunk egymással. 

Az együttműködés nemcsak hogy gazdagít minket, hanem új lehetőségeket teremt közös programok révén, amelyek során megismerhetjük egymás kultúráját, hagyományait és értékeit

– emelte ki a városvezető.

A polgármester köszönetet mondott Michael Dreier, valamint Margit Keikutt számára a három évtizedes együttműködésért és barátságért.

Színvonalas műsorral kápráztatták el a meghívottakat
Színvonalas műsorral kápráztatták el a meghívottakat
Forrás: Debreceni Városháza

Papp László elmondta: Debrecen város számára igazi érték és lehetőség, hogy az Árpád vezér utcai Általános Iskola és a Szent László Gimnázium több éves paderborni iskolai csereprogramjai mellett tavaly elindult a Csokonai Gimnázium csereprogramja is, és idén bekapcsolódik az Ady Endre Gimnázium is.

Ezért is jó a testvérvárosi kapcsolat

– A testvérvárosi kapcsolatok hidakat építenek, értékeket közvetítenek és jelentősen hozzájárulnak a népek közötti megértéshez, kommunikációhoz. Az olyan városi partnerségek, mint ami Debrecen és Paderborn között létrejött, erősítik az európai közösséget – hangsúlyozta Michael Dreier, Paderborn polgármestere.

Margit Keikutt, a paderborni Német-Magyar Baráti Társaság elnöke gratulált a 30. évfordulóhoz és felidézte, hogy milyen sokszínű ez a kapcsolat.

A két polgármester egy szándéknyilatkozatot is aláírt
A két polgármester egy szándéknyilatkozatot is aláírt
Forrás: Debreceni Városháza

A városvezetők az ünnepségen egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a jövőbeni együttműködésről.

A rendezvényen a paderborni és a Hajdú Néptáncegyüttes is színpadra lépett. Az esemény zárásaként a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjai meglepetés produkcióként elénekelték a Paderborn-dalt, amelyhez Michael Dreier, Paderborn polgármestere és Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere is csatlakozott.

 

Debrecen eddig 19 várossal ápolt testvérvárosi kapcsolatot. A 2024. augusztusi közgyűlési döntés szerint az elmúlt hetekben 2 új testvérvárosi kapcsolatot is elindított, Tianjin és Ningde városával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában