Turizmus

1 órája

Turizmusfejlesztés Hajdú-Biharban: együtt előrébb jutunk

A vármegye meghatározó turisztikai szereplői és a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői üléseztek. Munkacsoportjuk regionális turizmusfejlesztési stratégia zónamegbeszélést tartott szerdán a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházába.

Kosztin Éva

A megbeszélésen megjelenteket Miklóssy Ferenc, a vármegyei iparkamara elnöke köszöntötte

Forrás: Molnár Péter

– A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) munkacsoportja ma az Észak-Magyarország turisztikai stratégiájáról beszél. A közös stratégiaalkotás mellett szeretnénk kidolgozni egy olyan együttműködési formát a két szervezet között, amely nagyban elősegíti a vármegyében turisztikai területen aktív vállalkozók életét – ismertette a szerdai regionális turizmusfejlesztési stratégia zónamegbeszélés célkitűzéseit Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója a HBKIK debreceni székházában. 

Czegle-Pinczés Enikő elmondta, sok előnyt lát a turizmusfejlesztést célzó együttműködésben
Czegle-Pinczés Enikő elmondta, sok előnyt lát a turizmusfejlesztést célzó együttműködésben
Forrás: Molnár Péter

Nagyon sokrétű lehetőséget látunk az együttműködésben, legyen szó akár a támogatások koordinálásról, akár az oktatási tevékenységek szervezéséről. Azt gondolom, Hajdúszoboszló is tud ebből profitálni, hiszen a vármegyében talán a legtöbb turisztikai területen dolgozó vállalkozó a fürdővárosban nyújt szolgáltatásokat, akiknek az életét meg tudjuk könnyíteni

 – tett hozzá. Érdeklődésünkre azt is elmondta, jelenleg Hajdúszoboszló legnagyobb turisztikai kihívásainak a Covid-járvány óta megváltozott utazási trendeket, valamint a képzett munkaerő hiányát látja.

Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere a Haon stábjának kifejtette, a találkozó remek alkalmat biztosít számára az információszerzésre. – A település nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt időszakban, de továbbra is megvan az a célkitűzésünk, hogy további turisztikai fejlesztéseket hajtsunk végre. Kerestük azokat a lehetőségeket, hogy mivel tudnánk négy évszakos látványossággá tenni a Hortobágyot, és már rendelkezésünkre áll egy kibővített portfólió, ami ezt lehetővé teszi. A megbeszélésen szeretnénk látni, hogy az eddig felvázolt elképzeléseink hogyan illeszkednek bele a regionális turizmusfejlesztési stratégiába – tájékoztatott.

20241002_Turizmusfejesztési megbeszélés_MP_HBN (2)
Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere
Forrás:  Molnár Péter

A turizmusfejlesztésbe a keleti országrész is bekapcsolódott

2010 óta jelentős paradigmaváltás történt Magyarország turizmusában, ami Budapestről és a Balatonról a figyelmet végre a keleti részekre is irányította, és az azóta elindult fejlesztési lehetőséget teret engedtek, hogy beleszóljunk a turizmus fejlesztési stratégiájába

– fogalmazta meg Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, ez egy nagyon meghatározó üzenet volt a szolgáltatók számára, akik a turizmust alakítják. 

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Molnár Péter

Ez egy olyan iparág, ahol együttműködéseket kell kialakítani a fejlődés érdekében, ezért tartom a kamara mai kezdeményezését is fontosnak. Ha mi a keleti országrészben együtt gondolkodunk, akkor sokkal előrébb tudunk jutni. Amikor eljön ide egy turista, fontos, hogy ne csak 1-2 napot maradjon, hanem csillagtúrázzon több helyszínre is 

– adott hangot a vélekedésének.

A zónamegbeszélés célja egy széleskörű szakmai munkacsoport létrehozása regionális turizmusfejlesztési stratégia kidolgozása céljából, mivel a térség igen jó adottságokkal rendelkezik a hagyományosan értelmezett turizmus mellett az üzleti-, a konferencia-, a kulturális- és az egészségturizmus területein is.

 


 


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában