Konferencia

3 órája

Úgy kezelte Debrecen a menekültválságot, hogy abból a város lakói szinte semmit nem érzékeltek

Két és fél éve indult Debrecen és az UNICEF együttműködése. A mintegy 900 millió forintos programban nemcsak az ukrajnai menekültek, de a debreceniek támogatására is indítottak programokat a cívisvárosban. Ezekről, az együttműködés eredményeiről tartottak konferenciát csütörtök délelőtt a gyermekjóléti központ Thomas Mann utcai épületében.

Bekecs Sándor

Projektzáró konferenciáját tartották az UNICEF által támogatott menekültügyi vészhelyzetet kezelő támogatási programnak. Az orosz-ukrán háború kitörésével több százezren hagyták el a szomszédos országot és kerestek menedéket többek között Magyarországon, azon belül Debrecenben is. A világszervezet még 2022-ben kötött megállapodást a cívisváros önkormányzatával, mellyel a lakhatásról gondoskodó Dorkász Szolgálat, az élelmezést működtető EU-Roma Országos Egyesület, az egészségügyi ellátást biztosító DAEFI és a debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ munkáját segítették az ukrajnai menekültek ellátásában.

ukrajnai menekült, Debrecen, UNICEF, menekültválság
Több millió ukrajnai menekült érkezett az európai unióba az orosz-ukrán háború kitörése óta
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

– Mindannyian emlékszünk, amikor 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát és Debrecen már másnap, harmadnap bekerült abba a menekültáradatba, amit akkor úgy láttunk, hogy nem tudunk megoldani. Ha a Karitatív Testület, a hatóságok és a szociális rendszerünk nem lett volna ennyire rugalmas, együttműködő, nem tudtuk volna kezelni ezt a helyzetet. Mindezek ellenére sikerült gyorsan kezelnünk a háborús menekült-áradatot, amiből a debreceniek szinte semmit nem érzékeltek – értékelt Széles Diána alpolgármester.

ukrajnai menekült, Debrecen, UNICEF, menekültválság
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás:  Czinege Melinda

A városvezető elmondta, az UNICEF 2022. májusában kereste meg az önkormányzatot, hogy támogatni kívánja annak menekültügyi intézkedéseit. Az azóta eltelt két és fél év alatt 900 millió forint támogatást nyújtott Debrecennek.  

Ebből az összegből ráadásul nemcsak a menekültválságra tudtunk költeni, de olyan, a debrecenieket segítő kezdeményezések indulhattak el, mint a Szent Anna utcai Egészségfejlesztési Központ, ahol egy év alatt 11 ezer debreceni fordult meg, illetve az ingyenes TSMT-torna, ahol 60 gyermekkel terveztünk, de ma már 500-an vesznek részt rajta

– összegezte Széles Diána.  

ukrajnai menekült, Debrecen, UNICEF, menekültválság
Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodájának vezetője
Forrás:  Czinege Melinda

Több, mint 60 ezer ukrajnai menekült van ma Magyarországon

– Mint tudják, több mint két éve, hogy a szomszédos országban kitört a háború, és közel 6 millió ukrajnai menekült van Európa-szerte, akik 80 százaléka nők és gyerekek. Magyarországon ma több mint 60 ezer ukrán menekült van – mondta Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodájának vezetője. Felidézte, amint kitört az orosz-ukrán háború, az UNICEF irodát nyitott Magyarországon és programot indított, hogy itt és a szomszédos országokban támogatást nyújtson az ukrán menekültek számára. Méltatta Debrecen önkormányzatának és az együttműködő partnereknek a hozzáállását, profizmusát. Mint fogalmazott, a cívisváros az elsők között válaszolt a megkeresésükre, figyelemre méltó elkötelezettséggel és közösséggel álltak a program mellé.  

Rengeteg ukrajnai menekültet sikerült elérnünk ezzel az integrált beavatkozással, amely magában foglalta a gyermekvédelmet, a táplálkozást, az egészségügyet, az oktatást és a kora gyermekkori fejlesztést is

– mondta Pilar Gonzalez Rams. Kiemelte, az UNICEF lényegében új dolgot nem hozott, a program sikere az önkormányzat és a partnerszervezetek alkotta szilárd rendszeren alapszik.  

ukrajnai menekült, Debrecen, UNICEF, menekültválság
Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja
Forrás:  Czinege Melinda

Az UNICEF programja véget ért, de a feladatokat tovább kell vinni

Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott, bár az UNICEF programja most véget ért, de ez a vég egyben valaminek a kezdete is. – A szervezet megtanított bennünket valamire, ezt kell továbbvinnünk. Van még feladat, s nekünk kell lennünk az iránytűnek azon családok számára, akiknek segítségre van szüksége – mondta.  

– A huszonegyedik században különös jelentőséggel bír az egészséges életmód, melynek része a tudatos egészségfejlesztés. Ez a tudatosság azonban csak az egészségmagatartás hosszú távú céltudatos fejlesztésével érhető el. A lakosság egészséges életmódjának elősegítése ugyanakkor társadalmi összefogást igényel – mondta Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának ápolási és szakdolgozói igazgatója. Hozzátette, a közös célok eléréséhez elengedhetetlen az önkormányzat és a klinikai központ együttműködése, hiszen mindkettő elemi érdeke, a város polgárainak megelégedésére szolgálva a lehető legmagasabb szintű, európai élvonalba tartozó betegellátást biztosítsanak.

ukrajnai menekült, Debrecen, UNICEF, menekültválság
Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának ápolási és szakdolgozói igazgatója
Forrás:  Czinege Melinda

– Az UNICEF és Debrecen együttműködésének alapvető célja az ukrajnai menekültek, a gyermekek és nők, valamint más hátrányos helyzetű csoportok helyzetének, a javítása segítése, az egészségügyi ellátás területére is kiterjedően. Ehhez csatlakozott intézményünk is, hogy e társadalmi csoportok részére egészségügyi alapellátási szolgáltatásokat nyújtsunk, prevenciós ellátásokon, szűrővizsgálatokon való részvételt biztosítsunk, egészségfejlesztési tevékenységet folytassunk – ismertette az ápolási és szakdolgozói igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában