Támogatás

2 órája

Újítana a kormány: a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program terveiről tárgyaltak Debrecenben

Pályázat formájában nyújtana a kormány támogatást a járások számára. Elindulhat a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program.

Balogh Efraim

Elindulhat a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program

Forrás: Czinege Melinda

Segítene a kormány a járások felzárkóztatásában. Ehhez a tervek szerint elindítják a Versenyképes Járások Területfejlesztési Programot, melynek Hajdú-Bihar vármegyét érintő részleteiről tanácskoztak a vezetők csütörtök délelőtt Debrecenben, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Árpád termében.

Versenyképes Járások Területfejlesztési Program, iparűzési adó 2024, beruházás, haon, debrecen
Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára (balra) és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja tájékoztatták a megjelenteket a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program részleteiről
Forrás:  Czinege Melinda

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, az elmúlt bő tíz évben országos szinten számtalan célt meg tudtak valósítani a fejlesztéseknek hála, viszont hiányosságról is beszélt, miszerint még nem sikerült minden járásnak felzárkóznia az Európai uniós átlaghoz területi fejlettség tekintetében (ezzel szemben vannak olyanok is, amelyek azt meghaladták már).

Arról is beszélt, hogy mivel hazánkban nagy a területfejlettségi egyenlőtlenség, a kormány a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program elindítását tervezi.

– Magyarországon a helyi iparűzési adó bevételeket tekintve egyenlőtlen az önkormányzatok helyzete. A 3200 önkormányzatból kb. 400-nál keletkezik meg az iparűzési adó 89-90 százaléka – részletezte, majd az iparűzési adó 2024-es helyzetére is kitért.

Versenyképes Járások Területfejlesztési Program: több százmilliós forrásra pályázhatnak a járások

Mint Dukai Miklós elmondta, 135 olyan járás van országszerte ahol a helyi iparűzési adó növekménye nem éri el a 250 millió forintot. Ennek az összegnek az elérésben segíthet a Versenyképes Járások Program, ami voltaképpen kiegészítené a már meglévő keretet.

Azt is kifejtette, hogy hat megyeszékhely 500 millió forintos keretre pályázhat majd. Rámutatott, a vármegyeszékhely-központú járások esetében is érvényes, hogy amennyiben az iparűzési adó többlete nem éri el az 500 millió forintot, a költségvetés majd kipótolja 500 millió forintig. Előrevetítette, 141 járás juthat nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 rendelkezhet 2025-ben 250 millió forint feletti többlettel.

Versenyképes Járások Területfejlesztési Program, iparűzési adó 2024, beruházás, haon, debrecen
Dukai Miklós felvázolta, milyen keretösszegekre lehet pályázni
Forrás:  Czinege Melinda

Várhatóan 2025 nyarán érkezhet majd támogatás az önkormányzatok számlájára – így akár újabb beruházások indulhatnak el?

Minden járásban lesznek úgynevezett járási egyeztető fórumok, melyek a polgármesterek, a vármegyei közgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselők részvételével fognak zajlani. Az lesz az elsődleges cél, hogy a polgármesterek együttműködéseket kössenek egymással. Ha kidolgozták a projekteket, és összeállít majd az adott járás egy listát, akkor a minisztérium és a területfejlesztéshez kapcsolódó szakemberek pontozzák azt, a végső döntést pedig a miniszter fogja meghozni a támogatást illetően

 – foglalta össze az államtitkár.

Dukai Miklós a pályázat kiírásával kapcsolatos terveket is felvázolta, miszerint tavasz elején hirdetik majd meg a pályázatokat, és nyár eleje-közepén folyósíthatják az összegeket (két részletben) az önkormányzatoknak. Hangsúlyozta, a kormányzat célja, hogy minél több munkahelyet tudjanak létrehozni, másrészről pedig leszögezte, megmarad minden eddigi program (pl. a TOP), amire lehet pályázni; a Versenyképes Járások Területfejlesztési Programnak kiegészítő szerepet szánnak.

Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja szerint a korábbi lehetőségek tárháza kibővül, s mivel még további terveket vázoltak fel, ha vannak javaslatok, azok akár még be is épülhetnek.

Versenyképes Járások Területfejlesztési Program, iparűzési adó 2024, beruházás, haon, debrecen
Kósa Lajos szerint feltétlenül közölni kell a megoldandó ügyeket az egyéni körzeti képviselőkkel
Forrás:  Czinege Melinda

– Szükségszerű, hogy a megyei, ipari és szolgáltatóközpontok fejlesztve legyenek, mivel mélységesen egyenetlen és igazságtalan az iparűzési adóbevétel az országban – szögezte le Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Ezután Debrecen fejlődését méltatta, majd hozzátette, meg kell vizsgálni minden egyes településen, hogy mire van szükség, és elengedhetetlen közölni a megoldandó ügyeket, problémákat az egyéni körzeti képviselőkkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában