Tűpontosan

2019.05.11. 08:34

Már 3D-s technikával műtenek az urológián

Bipoláris prosztataműtét, 3D-s laparoszkópia, lézeres vesekő-operáció. Ezeket a legmodernebbnek számító műtéti eljárásokat mutatják be azon a mesterképzésen, amely pénteken kezdődött a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján. A 3D-s beavatkozások „moziélményt” nyújtanak a szakembereknek.

Fotó: Kiss Annamarie

– A beavatkozásokat 3D-s szemüveget viselve követhetik a kurzus résztvevői, hiszen a közvetítés 3D-s projektor és vászon segítségével történik. Ehhez hasonlót nem rendeztek még Magyarországon, először nálunk vált elérhetővé a 3D-s technika – mondta Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója, majd azzal folytatta, hogy az ehhez hasonló beavatkozásoknál az operációt végző szakembereknek módosul a térlátása, ez pedig hozzájárul a pontosabb műtéti eljáráshoz.

 

A beavatkozásokat nem csupán hazai specialisták végzik, érkeztek külföldi szakemberek Németországból, Lengyelországból és Olaszországból is. Idén 45 éves a debreceni klinika, és évente több mint 3000 operációt végeznek itt, amelyek 60 százaléka endoszkóppal történik.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában