Helyi közélet

2017.06.30. 11:00

Megtörte a hallgatást az álmosdi expolgármester

Álmosd - Még mindig Köteles István otthonában működik a bojler, amelyet közpénzből vásárolt Álmosd felfüggesztett polgármestere. A fideszes politikust a hónap elején a közigazgatási és munkaügyi bíróság leváltotta a tisztségéről, a döntés azonban nem jogerős, fellebbezett. A Hajdú-bihari Napló az ügy tavaly tavaszi kirobbanása óta igyekszik szóra bírni a faluvezetőt, aki eddig mindig elhárította a nyilatkozatot, de szerdán otthonában interjút adott lapunknak.

Álmosd - Még mindig Köteles István otthonában működik a bojler, amelyet közpénzből vásárolt Álmosd felfüggesztett polgármestere. A fideszes politikust a hónap elején a közigazgatási és munkaügyi bíróság leváltotta a tisztségéről, a döntés azonban nem jogerős, fellebbezett. A Hajdú-bihari Napló az ügy tavaly tavaszi kirobbanása óta igyekszik szóra bírni a faluvezetőt, aki eddig mindig elhárította a nyilatkozatot, de szerdán otthonában interjút adott lapunknak.

A Virágkarnevál megnyerése után az országban ünnepelt Kötelest a törvényellenesen felvett jutalomról, a meg sem tartott rendezvényekről és a büntetőfeljelentésről is kérdeztük, s helyenként meghökkentő magyarázatokkal szolgált. A kísérleti termékekkel például Izrael mellett a Távol-Keletet is megcélozta…

Tavaly júliusban felfüggesztették és éppen egy hónapja fosztotta meg tisztségétől a bíróság, a döntés nem jogerős. Eszébe jutott a lemondás az elmúlt egy évben?

Köteles István: A választási törvény miatt nem tehetem. Ha lemondok, csak új polgármestert kell választani, a testület marad. Azt szeretném elérni, hogy mindenki mondjon le! Ugyan hat képviselővel megyek szembe, de tudom, hogy nekem van igazam.

Amikor tavaly azt kérdeztem több képviselőtől, ha ennyire kínos nekik a polgármester személye, miért nem kezdeményezik a feloszlatást, azt mondták, erre nincs lehetőségük, mert a tisztsége megszüntetése elleni perben a testület a felperes.

Köteles István: Ettől még feloszlathatná magát a testület. De nem is ez a lényeg. Hanem, hogy én sem és a falu zöme sem akarja, hogy maradjanak a képviselők, de ők foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalmukhoz.

Miért hátráltak ki ön mögül még a fideszes párttársai is, és fogtak össze az ellenzékkel, csak hogy szabaduljanak a polgármestertől?

Köteles István: Tisztázzuk: rajtam kívül Bardovics Sándor nyert Fidesz-tagként. A két ellenzékit leszámítva a többiek függetlenként, de Fidesz-támogatással nyertek mandátumot.

A választás.hu szerint önökön kívül Markocsány Tamásné alpolgármester és Bacsa László Zsolt is Fidesz-színekben jutott mandátumhoz.

Köteles István: Ez téves információ. A támogatóim önös érdekből hagytak magamra.

Nem az volt nekik sok, hogy 2015 decemberében a testület felhatalmazása nélkül vett fel 293 ezer forint jutalmat, amit aztán utólag akart megszavaztatni?

Köteles István: A jegyző utasítására kaptam a jutalmat.

Ehhez nem kellene testületi hozzájárulás?

Köteles István: A törvény szerint valóban szükség van rá, de a testület ilyen esetben utólag is jóváhagyhatja.

Egyébként 2015-ben minden dolgozómnak adtam jutalmat. Utána vetődött fel részükről, hogy én nem kapok? Ekkor adta utasításba a jegyző, hogy nekem is járjon jutalom.”

A többi dolgozó is közel nettó 300 ezer forintot kapott?

Köteles István: Egy havi bért, plusz cafetériát kapott minden dolgozó, de a konyhai, óvodai dolgozóknak is jutott cafetéria. A bérek nem egyformák, ahogy a felelősség sem. Ennek ellenére pozitívan zártuk az évet. 2015-ben 268 millió forint pályázati pénzt hoztam Álmosdra. Ennek alapján döntött úgy a jegyző, hogy megérdemlem a jutalmat.

Jól értem, hogy a saját sikerének tudja be az elnyert pályázatokat?

Köteles István: Ha nagyképű akarok lenni, igen. Ugyanakkor ebben ott van a hivatali dolgozók háttérmunkája is.

A testület nem szavazta meg a jutalmát, és úgy tudom, azóta sem fizette vissza a pénzt. Szándékában áll megtenni?

Köteles István: Nem. Dolgoztam annyit, és volt annyi kiadásom, hogy ezt méltatlannak tartanám. A törvényben előírt juttatásaimat tavaly július 1-jétől megvonták. Komoly munka volt 2015 nyarán is, amikor részt vettünk Debrecenben a Virágkarnevál alatt az Értéksziget nevű tradicionális értékbemutatón, Álmosdi szakácskönyv és Álmosdi képes krónika címmel kiadványok készültek a falu múltjáról.

Ezt korábban helyben osztottuk szét. Majd az Értékszigetre nyomtattunk egy második kiadást, amit ott némi felárral árusítottunk, de a mai napig megvásárolható a Kölcsey Emlékházban.

Azt is a szemére vetette a testület, hogy ennek kinyomtatására nem volt felhatalmazása. Mennyibe került?

Köteles István: 700 ezer forintba, egymillió forint alatti kiadás esetén viszont nincs szükség testületi hozzájárulásra. Itt kell elmondanom, hogy amikor ott befejeztük az árusítást, egy nagy halom konyhai számla állt az asztalomon, rajta olyan termékekkel, amelyeket jóval drágábban szereztek be, mint amennyiért én vásároltam otthonra előző nap a boltban.

Az egyik beszállító egyébként Bardovics Sándor, az egyik képviselő. Akkor szóvá tettem az alpolgármesternek, Markocsány Tamásnénak, hogy beszéljen a beszállítóval. Ekkor kezdődött az ellenségeskedés velem szemben.”

A bíróság azt állapította meg, hogy nyolc olyan rendezvényről nyújtott be számlákat, amelyeket meg sem tartottak…

Köteles István: A bíróság azt mondta ki, nem bizonyítható, hogy voltak, vagy sem ilyen rendezvények.

A bíróság szerint utólag gyártatott le plakátokat a rendezvényekről, azokra a falu prominenseit nem hívták meg, erről beszéltek a képviselők, az egyházak vezetői, az iskolaigazgató.

Köteles István: Nem utólag készültek a plakátok. Aki erről beszélt tanúként, az 2016. március 11-én felmondott a hivatalban. A bíróság nem értette meg, hogy nem volt szokás írásbeli meghívókat küldeni.

Akkor vajon miért állították a tanúk, hogy maguk sem tudtak a rendezvényekről, és hogy szóban sem invitálták őket? Megtartották például a Magyar Köztársaság Napját? Nem mondanám elterjedt, bevett megemlékezésnek.

Köteles István: Megtartottuk.

Nem vizsgáztatni akarom, de hadd kérdezzem meg: mikor van ez az emléknap? Tudja, mire emlékezik ekkor az ország?

Köteles István: Február elején van, a 2000-es évek óta tartják. A feleségem vezette a műsort.

Muszáj pontosítanom: 1946. február 1-jén hirdették ki a törvényt, amely kimondja: az ország államformája köztársaság. Máshol nem tartanak ilyen ünnepséget. Miért volt fontos erre emlékezni?

Köteles István: Álmosd nem termelte ki azt a vezető értelmiségi rétegét, amely tovább tudná örökíteni az itt rejlő történelmi értékeket. Például a Ratio Institutioniszt, a református tanügyi konferenciát Péchy Mihály házában tartották! Itt döntötték el, hogy a református iskolákban a latin helyett a magyar legyen az oktatás nyelve.

Az első pedagógiai szaklap is Álmosdon íródott, de az óvodapedagógia alapjait is itt fektették le. Ahhoz, hogy a helyieknek fontos legyen a történelem, rendezvényekre volt szükség. Tájékoztattam a résztvevőket, hogy miket tártam fel a településről.

Jól értem? Helytörténeti kutatásokat is végzett?

Köteles István: Mondhatjuk így is. Meggyőződésem, hogy ilyen értékekről kellene inkább beszélni, vagy a két évente tartott Kölcsey-konferenciáról, ami szintén óriási siker volt!

Nem értem: miért voltak fontosak az olyan nem bevett megemlékezések, mint a köztársaság napja, vagy éppen a független Magyarország napja, ha Álmosd kétségkívül jelentős történelmi értékeit szerette volna erősíteni?

Köteles István: 10-15 percben emlékeztünk meg az adott eseményről, majd áttértünk a falu helyzetére. A rendezvények alkalmak voltak arra, hogy a lakókkal találkozzak. A helyiek olyan történelmi kincsen ülnek, amiből ide milliárdok jöhetnének! Vidéken az ilyen összejöveteleknek óriási jelentősége van. És persze a jövőbeni elképzelésekről is szóltam.

Ehhez kellett a vendéglátás, a főzés is?

Köteles István: Így van. Ha nincs vendéglátás, kevesen jönnek, ez így van máshol is. A főzésnél sértődések voltak abból is, ha valakit kihagytunk.

Mi lett a sorsa a sok megrendelt húsnak, amelyekről számlázott? Ezeken a programokon használták fel? A tárgyalóteremben is elhangzott, hogy azok az ön házába kerültek.

Köteles István: Az a pletyka, hogy 500 kiló hús került hozzám. Látja a hűtőmet, hová tennék ennyi húst? Ez annyiban igaz, hogy miután a rendezvényeken a feleségemmel egész nap rohangáltunk, sohasem tudtam leülni, megebédelni. A végén csomagoltak egy tányér ételt nekünk vagy a gyerekeinknek. De emiatt nem szégyellem magam. Elég kicsinyes dolognak tartom, hogy ezzel kell foglalkozni.

Akkor foglalkozzunk a beszerzett konyhai robotgéppel, vasalóval, bojlerrel, tévével, blue-ray-lejátszóval! Megvásárolta, majd azokat kifizettette az önkormányzattal. Miért volt szüksége ezekre az eszközökre?

Köteles István: Ön szerint egy polgármester nem teheti meg, hogy ha egy eszközre szüksége van, azt megvegye, és elszámoltassa? Leltárban van az önkormányzatnál az összes eszköz. Ha kell, akármikor visszaviszem.

A bojler fel van szerelve, használják. Nem tűnik életszerűnek, hogy a felszerelt bojlert, ha szólnak, lekapja a falról, és az sem, hogy például erre otthoni munkavégzéshez volt szüksége.

Köteles István: Különleges helyi termékekkel kísérleteztünk (a neje két üveget vett ki a hűtőből – a szerző). Készült például tormával töltött csípős paprika, mondhatom, igazán különleges az íze. Ezen kívül komoly tervek készültek egy feldolgozó üzem kialakítására (egy vaskos füzetet mutat – a szerző).

Azt mondja, hogy a műszaki cikkeket csak kísérletezésre használják?

Köteles István: Igen, kivéve a bojlert. Ahogy mondtam a bíróságon is, egy minikonyhát szeretnék a kísérletezésre, a falu nagy konyhájába nyilván nem mehet be akárki.

A testület tudott a feldolgozó üzem terveiről? Azt állítják, nem.

Köteles István: Az alakulóülésen kötelező ismertetni a gazdaságfejlesztési elképzeléseket. Ez megtörtént. Az élelmiszerekkel a távol-keleti piacra készültünk betörni. Elvittük ugyanis a termékeket oda. Bacsa László képviselő készítette el azokat.

Távol-keletre? Miért? A bíróságon még izraeli–magyar étkekről beszélt.

Köteles István: Igen, ott szeretik a csípős étkeket. Egy-egy városban 10-15 millióan élnek, óriási piac! Nem győznénk előállítani a tormát! De valóban kísérleteztünk magyar–kóser étkekkel is. A kóser termékekkel az izraeli piacot célozzuk meg.

A feldolgozóüzemben ezeket a termékeket szeretném előállítani. Nemcsak munkahelyet adna az álmosdiaknak, rátelepülne ugyanis a régi felvásárlói rendszerre, a helyiek a zöldségeket és állatokat itt adhatnák le. Az általam készített anyag egy vitairat.

Miért kellett ehhez a tévé, blue-ray-lejátszó?

Köteles István: Elnézést, de vonjam el a családtól a tévét?

És a vasaló?

Köteles István: 2014-ben megnyertük a Virágkarnevált, 2015-ben is ott voltunk. Pólókra vasaltunk volna matricákat.

Miért a polgármester otthonában van szükség a vasalóra? Nincs ember a hivatalban, vagy közmunkán, aki el tudná végezni? Ez a polgármester feladata?

Köteles István: Nehezen értik meg az emberek, milyen fontos a marketing. Például, hogy miért fontos a Virágkarnevál, micsoda reklámértéke van egy ilyen óriási rendezvényen való jelenlétnek. 2014-ben a karnevál teljes zsűrijét vendégül láttuk a Kölcsey-házban, sokan nem is tudják, nekem és a feleségemnek mennyi háttérmunkája volt ezekkel a rendezvényekkel. Az én felelősségem az elvégzett munka. A felvonulók viselték volna a matricás pólókat.

A költések miatt sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen. Meghallgatták már?

Köteles István: Nem. A laptopomról töltöttek le adatokat.

Mit szólt Tasó László ország­gyűlési képviselő, a térség erős fideszes embere, amikor szembesült azzal, hogy milyen súlyos, Fidesz-csoporton belüli viták vannak?

Köteles István: Álmosd belügyének tekinti a történéseket, a csoport működését felfüggesztették.

Segíti önt, például tanácsokkal?

Köteles István: Erre hadd ne válaszoljak.

Ha jogerősen megszüntetik a tisztségét, és új választást kell tartani, indul?

Köteles István: Igen! Nem csak rólam van szó, hanem az egész falu jövőjéről. De a bírósági eljárás során ki kell derülnie annak, hogy igazam van, bizonyítani tudok mindent. Első fokon nem vették ezeket figyelembe.

Nincs bűntudata a testületi vizsgálóbizottság és a munkaügyi bíróság által megállapított komoly, az önkormányzatra nézve anyagi veszteséggel járó törvénytelenségek miatt?

Köteles István: Én abban vagyok bűnös, hogy dolgoztam a falumért. Ha ez bűn, büntessenek meg.


Lényegében közel egy éve nincs polgármestere a román határ menti Álmosdnak, és úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz: miután tavaly júliusban a bíróság felfüggesztette tisztségéből Köteles Istvánt (Fidesz-KDNP), csütörtökön a bíróság megszüntette a faluvezető tisztségét is. Ez azt jelenti, hogy ha a másodfokú bíróság helyben hagyja a döntést – a polgármester a Naplónak azt mondta, fellebbezni fog –, új választást kell kiírni a településen.

Furcsa plakátokról és számlákról is beszéltek a képviselő tanúk a polgármester perében.

 

Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere - írja a Hajdú-bihari Napló.

Törvénytelenségre utaló jeleket talált az a fegyelmi bizottság, amelyik a polgármesteri tisztségében márciusban felfüggesztett Köteles István (Fidesz-KDNP) felelősségét vizsgálta – tudta meg a Napló. Az álmosdi képviselő-testület május 4-ei ülésén határoz az esetleges szankciókról, valamint a polgármesterrel szembeni további eljárásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában