fejlődő település

2019.05.11. 16:14

Otthonosabb, élhetőbb lett Hajdúbagos

Értékrendjében stabil, nemzeti elkötelezettségében erős embereket adjon a település a hazának.

Fotó: Kovács Zsolt

Ezt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke mondta szülőfalujában, Hajdúbagoson a felújított óvoda és mellette létesült minibőlcsőde átadása, az önkormányzati játszóház és bowlingpálya avatása, illetve a kommunizmus hajdúbagosi áldozatainak emlékköve leleplezése alkalmából tartott ünnepségen péntek délután.

Köszönet a bagosiaknak

- A falu főutcája járda nélküli, csak a templomig volt kövezve, a templom tornya ellőve, teteje félig bedőlve. Innen indultunk – kezdte múltidézéssel köszöntőjét Jakab István, majd az óvodás korát idézve a szeretetről, az emberi szavakról, a különleges bánásmódról, Kiss Erzsike néni óvónőről beszélt. – Ma rendben van a falu, az utak több mint 90 százaléka aszfaltozott, a templom gyönyörű, a főtér rendezett, az iskola teljes, az óvodát felújítottuk és átadtuk. Köszönet mindezért a hajdúbagosiaknak, akik olyan polgárok, akik törődnek településükkel, a köz érdekében tevékenykednek, és így van fejlődés. Boldogság látni, hogy bölcsőde van és az óvodát hamarosan bővíteni kell. Bízom abban, hogy a templom is megtelik majd egyszer – zárta gondolatait Jakab István, aki megosztott a Naplóval egy nagyon személyes, Szabó Lukács polgármesterhez is kötődő történetet is: – Nincs még az országban egy olyan kis település, amelyiknek óvodai csoportja és általános iskolai osztálya két országgyűlési képviselőt is adott volna. Szabó Lukács két cikluson keresztül volt képviselő, nekem pedig ez a negyedik parlamenti ciklusom.

- Mindaz, amit most átadtunk, a falunkban lévő lét jobbá tételét szolgálja. Játszóház a gyermekeknek, bowling-pálya a nagyobbaknak, nem szokványos egy faluban, főleg nem önkormányzati beruházásban. Az itt lakóknak is szórakozási lehetőséget akarunk adni. Az óvodát kívül-belül felújítottuk, bővítettük a bölcsődét, amit hamarosan ismét nagyobbítani kell – mondta Szabó Lukács polgármester, aki elmondta azt is, hogy az emlékkővel több évtizedes hiányt pótoltak. 1919-ben hosszú ideig Hajdúbagos és Sáránd között volt az országhatár, és az akkori bizonytalan helyzetben nem csak emberéleteben esett kár.

Fotó: Kovács Péter

Vitányi István országgyűlési képviselő az átadások kapcsán gondoskodó önkormányzatnak nevezte a hajdúbagosit. Az átadásokkal a múlt, a jelen és a jövő találkozik.

Esélyegyenlőséget

- Olyan átadások, avatások ezek, amelyek a településen élőknek jövőképet, extra lehetőséget adnak – mondta ünnepi beszédében Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. – A gyermekek az óvodában már olyan képességeket, indíttatásokat kaphatnak, amelyek kihatnak egész életükre. Nem tudni, mi következik az előttünk álló 20-50 évben, viszont a mai gyermekeknek képeseknek kell lenni alkalmazkodni azokhoz a körülményekhez, lehetőségekhez – tette hozzá Pajna Zoltán, aki elmondta még, hogy a következő hónapokban 3,3 milliárd forint értékű fejlesztés érkezik a megyébe.

- Kovács Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában