Helyi közélet

2019.03.01. 17:07

Szólj be a papnak! - Verekedés-e a küzdősport?

Debrecen - Tóth Imre Tony debreceni olvasónk arra kíváncsi, hogyan viszonyulnak a keresztények a küzdősportokhoz.

Debrecen - Tóth Imre Tony debreceni olvasónk arra kíváncsi, hogyan viszonyulnak a keresztények a küzdősportokhoz.

Olvasónk úgy véli, a birkózás vagy a boksz nem csupán verekedés, hiszen sportágakról van szó.

A Szólj be a papnak! csapata most sem késlekedett a válaszadással. A kérdésre Németh Áron református lelkész, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adjunktusa válaszolt.

„Ami engem illet, én ... úgy öklözök, hogy nem a levegőt csapkodom.” A mondat lehetne akár egy nehézsúlyú világbajnoki mérkőzés beköszönő interjújának velős nyilatkozata egy profi bokszolótól. Nem az. Ez egy bibliai idézet. Pál apostol egyik levelében szerepel, amit a görög Ko­rinthus/Korinthosz városában élő keresztyéneknek írt, nagyjából Kr. u. 55-ben. Nem valószínű, hogy Pál különösebben járatos lett volna a küzdősportokban (ahogyan én magam sem), az viszont világos, hogy a képet alkalmasnak tartja arra, hogy a céltudatos keresztyén életről tanítson. Ha az ökölvívás valami „ördögtől való” tevékenység lenne, talán nem példálózott volna ezzel. És ne feledjük Jákób különös birkózását sem, melynek isteni áldás lett a vége (1Móz. 32) Testi erőszak alkalmazása, fizikai fájdalom okozása önmagában nehezen fér össze a keresztyén élettel, de a kontextus mégsem teljesen mindegy. Fájdalmat okoz az orvos is a gyógyításért, erőszakot alkalmaz a rendőr, hogy védje a polgárokat.

Ízlés kérdése is

Maradva az ökölvívásnál, annak célja többek között a mozgás öröme, a másik ember tiszteletén alapuló nemes küzdelem, önként vállalt és szabályok mentén zajló játék (fair play). Ezek után nem vallási meggyőződés, hanem inkább ízlés kérdése, hogy szívesen nézem-e, ahogyan két felnőtt férfi vagy nő egymást püföli. A szabálytalan játék vagy az ellenfél gyűlölete, amely eredendően nem része egyetlen sportnak sem, nyilván keresztyén szempontból is elítélendő. Néhány pozitív példa a profi boksz világából: Miután Mike Tyson beleharapott Evander Holyfield fülébe, a sértett többször is nyilatkozott arról, hogy keresztyéni kötelessége megbocsátani, így „békeszerető bokszolóként” nincs is benne semmi neheztelés. Tyson Fury, aki 2010-ben lett hitvalló keresztyénné, elmondása szerint sokat olvas Bibliát, valamint minden mérkőzés előtt imádkozik saját győzelméért és ellenfeleinek testi épségéért. A korábbi profi világbajnok George Foreman pedig a sportolás mellett felszentelt lelkészként szolgál.

Természetesen más a helyzet az illegális küzdősportokkal kapcsolatban, mint a fogadásokért szervezett ketrecharcok és mindenféle szabályt nélkülöző bunyók, melyek számos jogi és etikai kérdést vetnek fel. Ezekkel keresztyénként aligha lehet azonosulni. Sajátos esetnek tekinthetőek a keleti harcművészetek, ahol a háttérben meghúzódó filozófia – ami tulajdonképpen egyfajta vallás – sok elemében nem összeegyeztethető a keresztyén gondolkodással. Kérdés, hogy ilyen sportok űzése mennyiben függetleníthető a mögöttes ideológiától.

- Németh Áron -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában