Amerikai elnökválasztás

2 órája

Virgina államban megnyíltak a szavazóhelyiségek a korai szavazásra

Megnyíltak a szavazóhelyiségek a korai szavazás keretében a választók előtt az Egyesült Államok Virginia szövetségi államában pénteken, elsőként az országban lehetővé téve a személyes voksolást a 2024-es választásokon – írja az MTI.

MW

Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök (b) és Kamala Harris demokrata párti amerikai alelnök kezet fog az elnökjelölteknek az ABC amerikai tévécsatorna közvetítette első televíziós vitája előtt Philadelphiában 2024. szeptember 10-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Brandon

A korai szavazás az állam kijelölt hivatalos helyiségeiben lehetséges, külön engedély nélkül.

További szövetségi államokban, így Arkansas, Idaho, Minnesota, Dél-Dakora, Nyugat-Virginia és Wyoming államokban már lehetőség van a levélszavazásra, a szavazólapokat több helyen személyesen is leadhatják a szavazók.

Szeptember végéig az Egyesült Államok 26 államában, valamint a különálló közigazgatási területnek számító fővárosban, Washington megnyílik a lehetőség a választásokon való részvételre személyes, vagy levélszavazat formájában.

2020-ban az elnök- és kongresszusi szavazáson a választók több mint kétharmada (69 százalék) szavazott a választás kiírt napja előtt, amit a koronavírus-járvány idején a hatóságok is ösztönöztek, hogy ezzel is csökkenjen a személyes érintkezés.

A választás szabályai az Egyesült Államokban államról-államra változnak, a legtöbb helyen egymás mellett létezik a választás napja előtt is a személyes szavazás intézménye, valamint a levélszavazás intézménye is nyitva áll, és egy állam kivételével külön indoklást sem igényel az előzetes voksolás, illetve levélszavazás. Mintegy 9 államban, így Kaliforniában a választási szervezet automatikusan kiküldi a levélszavazati csomagokat a regisztrált választóknak.

Pénteken az egyik meghatározó szövetségi állam Georgia választási bizottsága új szabályt fogadott el a szavazólapok kézi számlálásáról. A rendelkezést a testület szoros, 3–2 arányú döntéssel fogadta el. A kezdeményezést a republikánus vezetésű állam főügyésze és közigazgatási vezetője ellenezte, mondván, hogy a kézi számlálás rendkívül lelassítja majd az eredmények közlését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában