A remény napjai

2024.09.16. 16:15

Tim Robbins Debrecenben: „Nagyszerű látni, hogy itt a színházba fektetnek be” – fotókkal

Először látott a falai között Oscar-díjas színészt a debreceni Csokonai Színház. Tim Robbins társulata a héten kétszer is fellép Debrecenben.

Kosztin Éva

A Csokonai Színházban tartott sajtótájékoztatót az Oscar-díjas színész

Forrás: Molnár Péter

Augusztus elején jelentették be, hogy Tim Robbins Debrecenbe látogat. Társulata, a The Actors' Gang szeptember 18-19-én adja elő a Topsy Turvy, azaz Ramazuri című darabot, amelyet a világhírű színész írt és rendezett. A remény rabjai sztárja az előadásnak is helyet adó Csokonai Színházban hétfőn beszélt a színmű keletkezéséről és a várossal közös együttműködéséről. – Tim Robbins jelenléte bizonyítja, hogy igenis lehet nagyot álmodni – kezdte köszöntőjét a hétfői sajtótájékoztatón Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Színház igazgatója. 

tim robbins, debrecen, csokonai színház
Vida Virág kulturális újságíró (balról), Papp László polgármester, Tim Robbins színész-rendező, Simon Zoltán tolmács és Mátyássy Szabolcs színházigazgató a sajtótájékoztatón haon
Vida Virág kulturális újságíró (balról), Papp László polgármester, Tim Robbins színész-rendező, Simon Zoltán tolmács és Mátyássy Szabolcs színházigazgató a sajtótájékoztatón
Fotó: Molnár Péter

Kiemelte, a város vezetésével közösen sikerült megszervezni, hogy az amerikai gárda két estén át is Debrecenben szerepeljen, és reményét fejezte ki, hogy akár további együttműködéseken is gondolkozhatnak. 

– A Ramazurit angol nyelven, magyar felirattal játsszák. Bár Tim Robbins nem szerepel a darabban, tolmács segítségével mindkét előadás után kérdezhet tőle a közönség – tájékoztatott a részletekről. 

Papp László polgármester hangsúlyozta, a lokálpatriotizmus is szerepet játszott abban, hogy az Oscar-díjas színész társulata fellépjen Debrecenben. – Köszönhetjük ezt annak, hogy a cívisvárosból elszármazott, Los Angeles-ben élő Vida Virág kulturális újságíró összekötötte a feleket, illetve hogy a Covid-járvány időszakában az önkormányzat felújította a színház épületét. Míg Debrecent a pandémia a korszerűsítésre inspirálta, addig a járvány nehézségei a darabot ihlették. Bízom benne, hogy a nézők óriási megelégedéssel fogadják majd, és bízom a további közös együttműködésben is – fogalmazta meg Papp László. 

Tim Robbins szerint a Csokonai Színház megtérülő befektetés

 Mindig lenyűgöz, amikor a politikusok tisztában vannak vele, hogy a művészetek és a kultúra alapvető fontosságúak. Tegnap lehetőségem nyílt szétnézni a színház épületében, amit gyönyörűnek találtam. Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan beruházás volt, ami nagy mértékben meg fog térülni. A színházban ugyanis megvan a potenciál, hogy felemelje az embereket, amikor szomorúak, motiválja őket, hogy jobb állampolgárok legyenek, és képes rá, hogy inspirálja a jövő generációit

 – mondta Tim Robbins. – Az a legnagyobb aggályom a 21-ik században, hogy túlságosan megosztottak vagyunk. Nyilvánvalóan csak az Egyesült Államokról tudok beszélni, de sok időt töltöttem az Egyesült Királyságban is, ahol szintén hasonló a helyzet. Úgy tűnik, vannak olyan rosszindulatú erők, amelyek arra törekednek, hogy megosszanak minket, pedig valójában sokkal több közös van bennünk, mint gondolnánk: ez pedig az emberiesség – adott hangot a vélekedésének. 

tim robbins, ramazuri, debrecen, csokonai színház
Papp László (balról) és Tim Robbins
Fotó: Molnár Péter

Kiemelte, a Ramazuri azt kérdezi, miért léteznek ezek az erők, kik vagyunk, miután megosztottá válunk, és legfőképpen hogyan tudunk mindezek után továbblépni. 

Hozzátette, a Covid alatt két évig zárva volt a színházuk, ezért az a kérdés is megfogalmazódott benne, hogy vajon mit gondolna Dionüszosz, a színházak istene, ha látná, hogy egyik játszóhely, bár és közösségi hely sem fogadhat látogatókat.  

Az embereknek beszélniük kell egymással, de ehelyett mindenki a saját külön kis algoritmusát követte a járvány alatt. Hirtelen csak olyanokkal beszélgettünk, akik egyetértettek velünk, és ez nagyon egészségtelen

 – fejtette ki.

Az igazság nem odaát, hanem a színházban van

Tim Robbins az újságírók érdeklődésére arról is beszélt, hogy a színészet és a rendezés mellett az elmúlt 30 évben fotózással is foglalkozott. – A fényképeimet viszont csak a barátaimmal osztom meg, a festményeimet pedig jobb, ha senki sem látja – fűzte hozzá nevetve. Elmondta, ezen kívül egy együttesben is játszik, akikkel nyáron Olaszországban léptek fel. – Hat új számot írtam a bandának, amelyek a Ramazuriban is megszólalnak, de fontos, hogy ettől a darab még nem lesz musical, csak egy színmű, amiben zene is van – mutatott rá.

tim robbins, debrecen, csokonai színház, ramazuri
A Topsy Turvy, azaz Ramazuri a 21-ik század legnagyobb kérdéseit feszegeti
Forrás:  Molnár Péter

– Jelenleg az egyik legnagyobb szenvedélyem, hogy a társulatommal járhatom a világot. Az elsődlegesek az életemben az unokáim, de amikor már elfáradnak tőlem, akkor útra kelek a csapattal. Van valami szép abban, hogyan mindig más és más kultúrába látogatunk el: júniusban Romániában játszottunk, múlt héten pedig Lengyelországban léptünk fel – sorolta.

A színház az a pont, ahol minden perspektívába kerül. A színház őszinte, ahol hamar kiderül az igazság: ha nem jól csinálod, azonnal visszajelzést kapsz a közönségtől. Ez a filmről nem mondható el, sok nagyszerű film nem is jut el a közönséghez. Ezért is látjuk, hogy a filmek minősége csökkenő tendenciát mutat 

– fejtette ki Tim Robbins. Arra is kitért, hogy aggasztja, milyen irányba tart ma a filmipar, hiszen úgy tűnik, folytatásokra, formulákra építik a szórakoztatást. Hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének napjainkban is fantasztikus alkotók, hiszen ő maga is szerepel egy remek műsorban, az Apple TV Silo című sorozatában, de úgy látja, az igazán formabontó alkotások mostanában nem Amerikában, hanem Európában vagy Dél-Koreában készülnek.

– A színház az utolsó szórakoztatási forma, ahol a nézőt megkérdheted, szakadjon el a telefonjától, és csak az előadásra figyeljen. A színházat soha nem tudja helyettesíteni a mesterséges intelligencia, ami egyben a jövőjének a záloga is: minél technokratább a világ, annál fontosabb a valódi jelenlét. Ezért is nagyszerű azt látni, hogy Debrecenben a színházba ruháznak be – fogalmazta meg a színész-rendező.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában