Két debreceni is van az év legjobb magyar épületei között

Három hét múlva kiosztják az idei Média Építészeti Díjakat. A jelöltek mezőnyében debreceni épületek is helyet kaptak: sportlétesítmény és közösségi tér is lehet végső befutó.

Haon.hu

Nemsokára ismét kiderül, mely épületek lesznek a kortárs magyar építészet legjobbjai, idén is kiosztják ugyanis az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díjakat, hívta fel a figyelmet az Index. A legjobbakat 2024-ben közel 200 alkotás közül választotta ki a nemzetközi előzsűri, a döntősök november 8-án mutatják be munkájukat a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és a közönség előtt Budapesten. Az Építészfórum oldalán már a közönségszavazás is elindult.

A debreceni DEAC-pálya megújult lelátója nyerheti az Épület kategória közönségdíját
A debreceni DEAC-pálya megújult lelátója nyerheti az Épület kategória közönségdíját
Forrás: Építészfórum.hu / Varga Attila

Idén összesen 76 épületet, 89 tervet és 30 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy közösségi alkotótér, egy monostor, egy kulturális központ, egy óvoda és egy családi ház verseng az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzik meg egymással. Az épület, terv és épített környezet kategória legjobb 10-10-10 projektje a közönségdíjért, míg az épület és terv kategória 5-5 finalistája a Média Építészeti Díjáért versengenek – mutat rá a lap.

A mezőnyben két debreceni épületet is találni. Az Épület kategória közönségdíj-jelöltjei között ott van a Dóczy József utcai DEAC-pálya 2023-ban átadott lelátóbővítése, a finalistáknál pedig a debreceni Műszaki Kar új közösségi tere, a Szárító Műhely kapott helyet.

A debreceni Szárító Műhely | Forrás: Palkó György, Szentirmai Tamás DLA
A debreceni Szárító Műhely
Forrás: Építészfórum.hu / Palkó György, Szentirmai Tamás DLA

A szavazás november 3-án zárul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában