Munkácsy-trilógia

2 órája

Elviszik Debrecenből a Golgotát – fotókkal

Munkácsy Mihály világhírű alkotása hamarosan elhagyja a cívisvárost. A Golgota jövőjéről pénteken a Déri Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót.

Kosztin Éva

A festmény jövőjéről tartott sajtótájékoztatót Angi János (balról), Papp László, Vígh Annamária, Fodor Éva Irén

Forrás: Molnár Péter

– Sokat dolgoztunk azon, hogy a Munkácsy-trilógia az idők végezetéig otthonra találjon a debreceni Déri Múzeumban, de korábban is előfordult már, hogy valamelyik alkotás átmenetileg elhagyta a várost – emlékeztetett Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón. Tudatta, ezúttal pár hónapra a budapesti Szépművészeti Múzeumba kerül a Golgota. – A két kulturális intézmény között az együttműködés közel sem egyoldalú, Budapestről is egy csodálatos festmény érkezik Debrecenbe: El Greco Angyali üdvözletét tekinthetik meg az érdeklődők adventtől vízkeresztig – ismertette a polgármester.

golgota, munkácsy-trilógia
Papp László a Déri Múzeumban
Forrás:  Molnár Péter

Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese elmondta, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából a festő fordulatokban gazdag életét, szegény asztalos legényből festőfejedelemmé válásának útját, sikereinek történetét idézi fel a Munkácsy - Egy világsiker története című tárlat

– Mindig nagy ünnep, amikor egy emblematikus műtárgyat más közönség előtt is kiállíthatunk. Ez a kölcsönzés nem egyszeri alkalom, egy már évek óta fennálló együttműködést folytatunk a Szépművészeti Múzeummal, ahonnan nagyon várjuk az Angyali üdvözletet – fogalmazta meg Angi János, a Déri Múzeum igazgatója.

Meddig látható a Golgota Debrecenben?

A szállítás részleteit Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményének tárvezetője ismertette. – A Golgota 460 centiméter magas és 712 centiméter széles, ami megfelel egy minigarzon területének, nagy körültekintést igényel a mozgatása – mutatott rá. 

golgota, munkácsy-trilógia
A Golgota szállítása fokozott körültekintést igényel
Forrás:  Molnár Péter

Hozzátette, az előkészületeket már megkezdték, a restaurátorok egy alapos állapotfelmérést végeztek, hogy meg tudják tervezni a szállítást. – November 3-án a felállványozott festményen elvégzik azokat a beavatkozásokat, amelyek biztosítják, hogy ne peregjen le a festékréteg a szállítás alatt. A következő nap emelik le a falról, hogy elvégezzék az utolsó javításokat, majd egy nap pihentetés után november 5-én hengerbe helyezik, és egy klimatizált ládában elviszik a Szépművészeti Múzeumba – magyarázta.

A Golgotát a Déri Múzeumban idén november 2-ig (szombat) láthatja a közönség. A Szépművészeti Múzeum Munkácsy-tárlata az intézmény honlapja szerint november 27-től jövő március 30-ig tekinthető meg.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában