Debreceni Egyetem

3 órája

100 éve született az építész, aki Debrecen sok-sok ikonikus épületét tervezte – videóval

Száz éve született az építész, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fél évszázados épületét is tervezte. Mikolás Tibor emlékére Mikolás100 címmel ünnepi rendezvénysorozat kezdődött, melyet jubileumi fotó- és makettkiállítás nyitott hétfőn a ZK Galériában. Az eseménysort a Zeneművészeti Kar, a Műszaki Kar, valamint a vármegyei Építész Kamara közösen szervezi.

Haon.hu

Az egyetemi szintű zeneoktatásnak otthont adó, a debreceni kulturális élet egyik meghatározó, emblematikus épületét, a mai Zeneművészeti Kar székhelyét 1974-ben adták át, azóta zajlik ott felsőfokú zenei képzés. A kereken fél évszázaddal ezelőtti esemény jubileumán a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara is csatlakozott az épületet tervező Mikolás Tibor születését ünneplő programsorozathoz. A több elemből álló rendezvény szervezésében a ZK mellett az egyetem Műszaki Kara, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara vesz részt – írja az egyetem hírportálja. 

A Zeneművészeti Kar épületének megálmodójára, Mikolás Tiborra emlékeztek a Debreceni Egyetemen
A Zeneművészeti Kar épületének megálmodójára, Mikolás Tiborra emlékeztek a Debreceni Egyetemen
Forrás: unideb.hu

A rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja azt mondta: az épület legnagyobb különlegessége, hogy a hallgatók itt nem csak tanulhatnak, gyakorolhatnak, de azáltal, hogy az emeleti kollégiumban laknak, szoros közösséget is alkotnak.

Ez egy különleges épület, funkcionalitásában egyedülállónak számít az országban. Megható az a gondoskodás, mely árad a helyszínből. A Liszt terem révén egy olyan koncerttermünk van, ami minden igényt kielégít, de az itteni adottságok az oktatást és a hallgatók fejlődését is kiemelten segítik. Az elmúlt ötven év is azt mutatja, hogy az épületben folyó szakmai munka és a folyamatos személyes jelenlét egymást erősítik

– tette hozzá a kari vezető a hirek.unideb.hu cikke szerint.

A debreceni építészet megkerülhetetlen alakja

A rendezvénysorozat másik szervezője a Műszaki Kar. Szentirmai Tamás, az Építészmérnöki Tanszék vezetője szerint két irányból is hatott Mikolás Tibor az egyetemi oktatásra, hiszen gazdag szakmai életművét a hallgatók testközelből ismerhetik meg, emellett pedig meghatározó oktatója volt a tanszéknek. 

- Hasonló lelkesedéssel vett részt az oktatásban, mint a szakma gyakorlásában. Az ő munkásságán keresztül a világ hatvanas-hetvenes évekbeli építészete jelent meg Debrecenben és ezt a tudását a hallgatóknak is átadta. Életművéből egy, két éven át tartó kutatómunka során olyan kötet készült, amiből a hallgatók a régió és a város építészetéről tanulhatnak és a nemzetközi modern építészet jellegzetességeit is megismerhetik – tette hozzá a tanszékvezető.

Puskás István alpolgármester, Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja, Szentirmai Tamás, az Építészmérnöki Tanszék vezetője és Pecsenye Béla, a Hajdú Bihar vármegyei Építész Kamara elnöke a hétfői sajtótájékoztatón
Puskás István alpolgármester, Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja, Szentirmai Tamás, az Építészmérnöki Tanszék vezetője és Pecsenye Béla, a Hajdú Bihar vármegyei Építész Kamara elnöke a hétfői sajtótájékoztatón
Forrás: unideb.hu

Mikolás Tibor hatása megkérdőjelezhetetlen a debreceni építészetre, munkái évtizedeken keresztül meghatározóak voltak a város arculati fejlődésében, az általa tervezett épületek pedig a debreceniek hétköznapjainak fontos részét alkották – emelte ki Pecsenye Béla, a Hajdú Bihar vármegyei Építész Kamara elnöke. A neves tervező olyan épületeket álmodott meg a Zeneművészeti Kar székhelye mellett, mint például a Centrum Áruház, a Petőfi téri toronyház, az Új Vigadó vagy a régi Kölcsey Központ. 

- Folyamatosan változik az épületek megítélése, de amik megmaradtak, azok minden molekulájának örülni kell. Az általa tervezett épületek közül több fellelhető az egyetem területén is, elég csak a Kémiai Épületre, az Elméleti Tömbre, a Zeneművészeti Karra, az agrárkar épületére gondolni. Mikolás Tibor hatása a korabeli modern építészetben európai és középeurópai léptékben mérhető - fejtette ki a kamara elnöke.

Kiállítás is nyílt Mikolás Tibor emlékére

Puskás István alpolgármester köszöntőjében a második világháború utáni modern debreceni építészet örökségének időtállóságával kapcsolatban azt mondta: az elmúlt 40-50 év alapján dől el, hogy milyen szerepet töltenek be ezek az épületek a kollektív emlékezetben és továbbra is megmaradnak-e a városkép részeként. 

A rendezvénysorozatnak nem csak az a feladata, hogy emlékezzünk egy kitűnő építészre vagy hogy szakmai diskurzus folyjon ezekről az épületekről, hanem a város identitása szempontjából is nagy a tétje. Közös felelősségünk ugyanis az, hogy a közös párbeszéd révén a huszadik század második felének debreceni építészete is a város épített örökségének a meghatározó része legyen, ezáltal nagyobb hangsúlyt kaphat ezeknek az épületeknek a megőrzése és védelme

– hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendezvénysorozatot a sajtótájékoztatót követően jubileumi fotó- és makettkiállítás nyitotta, melyen a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói által készített épületfotókat mutatták be a ZK Galériában. A tárlatra az építész kamara makettekkel érkezett, ezek közül kiemelt helyet és figyelmet kap a DE ZK épületének kicsinyített mása is. 

A jubileumi programok sorában október 1-én, kedden pódiumbeszélgetést hallhatnak a Zeneművészeti Kar épületének első beköltözőivel, október 2-án, szerdán 19 órától az Universitas hangversenysorozat keretében Ábrahám Márta hegedűművész és Borbély László zongoraművész koncertezik, október 3-án, csütörtökön a Mikolás 100 részeként, egyúttal a Steinway hangversenysorozat következő alkalmán Artem Yasinskyy ukrán zongoraművész ad koncertet. Másnap, október 4-én, pénteken 10 órától a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke közreműködésével szakmai konferenciát rendeznek a Zeneművészeti Karon.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában