Programajánló

2 órája

Mozart-maratont rendeznek Debrecenben

A különleges zenei élményeket kínáló eseményhez szakmai előadás, valamint tematikus kiállítás is kapcsolódik.

Haon.hu

Mozart-maraton lesz Debrecenben, a Liszt teremben

Forrás: unideb.hu

Népszerű műveket, különleges zenei élményeket kínál október utolsó vasárnapján a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara: a Mozart-maratonon a ZK hallgatói és művésztanárai több órán keresztül játsszák Wolfgang Amadeus Mozart szerzeményeit – hívta fel rá a figyelmet az unideb.hu. Mint írják, a Mozart-maraton kapcsán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja, aki arról beszélt, hogy Mozart művei napjainkban is örökérvényűek, az egyetem hallgatói számára pedig különleges élményt jelent, hogy mélyebben foglalkozhatnak ezzel az egyedülálló életművel.

Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja
Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja
Forrás: unideb.hu

– Mostanában országszerte népszerűvé váltak az ilyen jellegű tematikus események, koncertsorozatok, éppen ezért csatlakozott a kar is ehhez a kezdeményezéshez. Nagyon izgalmas lehetőség ez, hiszen a hallgatók és az oktatók van, hogy együtt vagy akár egymással felváltva is színpadra lépnek. Ez a program igazi feltöltődést kínál a közönségnek, aki részt vesz rajta, biztosan nagyon fogja élvezni minden elemét – hangsúlyozta a kari vezető. 

Oktatási szempontból is jelentős a rendezvény, hiszen a kar képzései kiemelten gyakorlatorientáltak és ebbe tökéletesen illeszkedik a tematikus nap.

– A hallgatók a képzések jellegéből adódóan nagyon sok gyakorlati órán vesznek részt, ugyanakkor egy ilyen program még nagyobb esszenciában tartalmazza azokat az elemeket, amelyekkel az egyetemi órákon is találkozhatnak. Az oktatás mellett a kar számára fontos értékek és fejlesztési területek miatt is jelentős szerepe van a Mozart-maratonnak, hiszen erősíti a kar egyetemi, városi és régiós kulturális szerepvállalását, valamint az oktatói és a hallgatói kapcsolatokat is – fogalmazott Tóth Ákos, a ZK innovációért, oktatási ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Tóth Ákos, a ZK innovációért, oktatási ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója
Tóth Ákos, a ZK innovációért, oktatási ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója
Forrás: unideb.hu

Bolyky Zoltán, a rendezvény művészeti vezetője az eseménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy két éve Claude Debussy műveivel indult a kezdeményezés, melynek kínálatát idén tovább szélesítették.

– Olyan szerzőt szerettünk volna választani, akihez a karról szinte mindenki tud kapcsolódni. Ilyen módon a kar szakmai programjához tökéletesen passzol az esemény repertoárja. Mozart-koktél című koncertünkön például szólóművek, fantáziák, variációk, versenyművek is hallhatók lesznek majd, de a zenei kínálat mellett különleges, informatív előadás és nagyzenekari koncert is szerepel majd az eseményen, ahol Mozart utolsó szimfóniáját is meg lehet hallgatni. Emellett igyekszünk közösségi jelleget is adni a rendezvénynek – fogalmazott a művészeti vezető. 

Bolyky Zoltán, a rendezvény művészeti vezetője
Bolyky Zoltán, a rendezvény művészeti vezetője
Forrás: unideb.hu

A Mozart-maratonon a DE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke is részt vesz. Bátori Éva tanszékvezető szerint az énekes jelenléte attraktívvá teszi a rendezvényt, és a szakmai fejlődésüket is segíti.

– Úgy gondolom, hogy innovatív tanszék vagyunk, s az a célunk, hogy a vokális komolyzenei élet versenyszférájában piacképes énekeseket képezzünk, ehhez a hallgatóknak minden plusz tudásra szükségük van, ami a pályájuk kezdetekor előnyt jelenthet a számukra. Ebben nagyon sokat segíthet nekik az a tematikus előadás, amit összeállítottunk vasárnapra. A hallgatók részleteket énekelnek majd a Varázsfuvola Csokonai-féle magyar nyelvű változatából és az eredeti, Schikaneder-féle verzióból is – tette hozzá a tanszékvezető. 

Bátori Éva, a DE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének vezetője
Bátori Éva, a DE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének vezetője
Forrás: unideb.hu

Az október 27-én, vasárnap 14 órakor kezdődő Mozart-maratonon először szóló- és kamaraművek csendülnek fel, majd a Varázsfuvola című operából adnak elő részleteket a kar hallgatói. A zenei élmény mellett Leopold Mozart Hegedűiskolájáról Sárosi György brácsaművész, nyugalmazott egyetemi tanár tart előadást, majd a közönség meghallgathatja a DE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarának Mozart-estjét, melynek szólistái Lakatos Péter és Pless Attila lesznek, Bolyky Zoltán vezényletével. Zárásként Notturno címmel Kissné Mogyorósi Pálma vezetésével közös éneklés, kötetlen beszélgetés és teaház is várja majd a látogatókat. 15 és 21 óra között tematikus kiállítással és ahhoz kapcsolódó kvízjátékkal is készül a Zeneművészeti Kar.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában