Kossuth Lajos egykori szobájában nyílt könyvtár a debreceni városházán

Nem csak a városvezetőséget és a közgyűlést, Debrecen polgárait is szolgálja majd. A Polgármesteri Kézikönyvtárat október 10-én adták át.

Haon.hu

Kossuth Lajos egykori szobájában átadták a Polgármesteri Kézikönyvtárat a Régi Városházán október 10-én, tudatta közleményben a debreceni polgármesteri hivatal.

Polgármesteri Kézikönyvtár nyílt a Régi Városházán Debrecenben
Polgármesteri Kézikönyvtár nyílt a Régi Városházán
Forrás: polgármesteri hivatal

Mint írták, a debreceni, bár nem a legidősebb városházája az országnak, mégis óriási történelemmel bír. Alighogy elkészült 1843-ban, néhány évvel később, a forradalom és szabadságharc időszakában máris egy nagyon neves lakója volt Kossuth Lajos személyében. Az általa lakott helyiségben kialakított Polgármesteri Kézikönyvtár, emléke előtt tisztelegve, a Kossuth-terem nevet viseli.

Papp László: hozzáférhetővé kell válnia a Polgármesteri Kézikönyvtárnak

Büszke vagyok arra, hogy szerepet vállalhattam, vállalhattunk ennek az épületnek a megújításában, és Debrecen tradícióihoz visszanyúlva a könyvnyomtatásban és az oktatásban betöltött városi szerepvállalásnak egy új megjelenési lehetőségét biztosítjuk itt, a debreceni városházán. A történet szorosan összefügg Debrecen múltjával, hiszen a kollégium megalapítása után, 1538-tól kezdődően az oktatás és a könyv, az a debreceniség egyik nagyon fontos alkotóeleme

– fogalmazott Papp László polgármester a könyvtár átadóján. Mint mondta, a nyomda sokáig ebben az épületben működött, ezért kézenfekvő volt a gondolat, hogy a könyveknek vissza kell térniük a városházára. Ebben a gondolatkörben erősödött meg bennük az az elképzelés, hogy egyszerre állítsanak emléket Kossuthnak és Debrecennek az oktatásban, a könyvnyomtatásban betöltött szerepének. Megjegyezte, Európában nagy hagyománya van annak, hogy a haladó városok központi épületében könyvtárat hozzanak létre. Angliától Hollandián át, Olaszországig jelentős és rendszeres alkotóeleme volt a városházának a könyvtár.

– Ennek a könyvtárnak nem csak a polgármestert, vagy a polgármesteri vezetést kell szolgálnia, hanem hozzáférhetővé kell válnia. Szolgálja ez a könyvtár a közgyűlés valamennyi tagját a döntéseinek helyes meghozatalában, szolgálja a hivatal valamennyi munkatársát és szolgálja Debrecen polgárait, ugyanis

a szándék szerint ez a könyvtár hivatalosan is a Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózatának része lesz. A közgyűlési döntést követően egy fiókkönyvtárként fog üzemelni, ami azt jelenti, hogy meghatározott rendben a város polgárai által is felkereshető, hiszen ahogy ez az épület, úgy ez a könyvtár is a debreceni közösségé, a cíviseké, Debrecen polgáraié, és nem bezárni, hanem kinyitni akarjuk ezáltal is a városházát

– húzta alá a városvezető.

Polgármesteri Kézikönyvtár nyílt a Régi Városházán Debrecenben
A könyvtár a debreceni polgárokat is várja
Forrás: polgármesteri hivatal

Ady-kézirat, Jókai-kisregény is van a könyvtárban

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke a debreceni cívis közösség értékteremtő hagyományairól szólt a könyvtár ünnepélyes átadóján. – 663 éve, amióta Debrecen elnyerte a városi jogállást, 114 azonosított és ismert városvezető, köztük főbírák, polgármesterek törekedtek a város közösségének erősítésére, vagyonának, kultúrájának, mentális erejének gyarapítására – fogalmazott. Hozzáfűzte,

a kézikönyvtár nem csupán a város könyvészeti értékeit, a városfejlesztés szakirodalmának javát gyűjtötte össze, de a fizikai könyvtár mellé a 21. század új kihívásaira is válaszolva tervezi kifejleszteni a kézikönyvtár keretében a Debrecen specifikus, digitális adatbázist.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, aki 1998 és 2014 között volt Debrecen polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a város már korábban is igyekezett beszerezni olyan könyvritkaságokat, amelyek Debrecenhez kötődnek. Többet között sikerült megvásárolni Ady-kéziratot, Jókai Mór Sárga rózsa című kisregényét, amely a Hortobágyról szól, vagy az európai hírű debreceni gyöngykötészet legszebb darabjait. Kósa Lajos köszöntőjét követően könyvadományát elhelyezte a könyvtárban.

A Polgármesteri Kézikönyvtár gyűjteménye a debreceni polgárok, magánemberek, közgyűjtemények, adományaiból valósult meg.

A gyűjtemény létrejöttét az alábbi intézmények, magánszemélyek támogatták:

  • Papp László polgármester
  • Kósa Lajos országgyűlési képviselő
  • Magyarország Kormánya
  • Alföldi Nyomda
  • Debreceni Egyetem
  • Tiszántúli Református Egyházkerület
  • Déri Múzeum
  • Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára
  • Mathias Corvinus Collegium Alapítvány
  • MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
  • Országos Széchényi Könyvtár

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában