Sportfogadás

2024.06.22. 11:03

Megkérdeztük a debrecenieket, mi a tuti tippük a foci-Eb-re

A kontinensviadal történéseit a cívisvárosban is rengetegen követik. Van, aki csak a játék kedvéért fogad, de van, aki azt reméli, hogy a sportfogadásnak köszönhetően fog meggazdagodni. A lottózókban megforduló járókelőket arról faggattuk, mit várnak a magyaroktól és milyen gyakorisággal tippelnek.

Tóth Huba Elemér

Mostanság mindenki szeme a kivetítő felé szegeződik

Fotó: Czinege Melinda

Mint tapasztalható, az Európa-bajnokság miatt focilázban ég az egész ország. Bár a magyarok eddig nem muzsikáltak túl jól, de amennyiben vasárnap 21 órától a skótok ellen nyernek – és ha a többi csoport végeredménye is jól alakul –, a továbbjutás is meglehet. Sokan arra esküdnek, hogyha a sportfogadás alkalmával megteszik tétjeiket egy-egy mérkőzésre, úgy még izgalmasabb követni az eseményeket. 

sportfogadás, lottózó
A foci-Eb ideje alatt a sportfogadás is népszerűbb
Fotó: Napló-archív/Kiss Annamarie

A hét folyamán több debreceni lottózó környékén is megfordultunk, és arra voltunk kíváncsiak, hogy a helyiek mire fogadnak, valamint mit várnak a magyaroktól, továbbá ki lesz az Eb-győztes. Többek között arról is szó esett, hogy a sportfogadók milyen összeget szánnak egy-egy tipp megtételére, milyen gyakorisággal állítják össze szelvényeiket, és mi a tuti tippük.

Csak a játék kedvéért

Az első lottózóban, ahova ellátogattunk, az eladó arról beszélt, hogy mióta elkezdődött az Európa-bajnokság, többen játszanak. Szerinte a legtöbben eddig a magyarok meccseire tippeltek. Bár a legtöbben kisebb összeget tesznek fel, az elmúlt időszakban olyannal is találkozott, aki százezer forintot kockáztatott meg azért, hogy nyerjen.

Hasulyó József arról beszélt, hogy természetesen követi a foci-Eb történéseit, de úgy látja, hogy már a csoportmeccsek is kiszámíthatatlanok, ezért nem biztos abban, hogy a következő hetekben túlzottan sokat fogadna majd. – Először is nem gondoltam, hogy a magyarok kikapnak Svájctól, onnan már az egész szelvényt elbuktam. Nagy érvágás ez számomra, legalább egy pontot meg kellett volna szerezni, mert innen már nagyon nehéz lesz a továbbjutást kiharcolni. Ha a többi meccsre gondolok, egyébként a románokat sem gondoltam, hogy megverik Ukrajnát, de az esélyesnek titulált angolok sem remekeltek. Általában kis téttel fogadok, tényleg csak a játék kedvéért. A Real Madridra rendszeresen tippelek, hisz a kedvenc csapatom, így az egy-két ezer forintommal ilyenkor együtt sírok, együtt nevetek – mondta a fiatalember, aki szerint a németek a legesélyesebbek az Eb megnyerésére.

Meggyőződésem, hogy a horvátoknál egy fecske nem fog nyarat csinálni, az angolok pedig hamar búcsúzhatnak. Sokáig a hollandokat tartottam a legjobbnak, de látva az első mérkőzésüket, ezt már nem állítom így. Kíváncsi vagyok még, hogy a folytatásban mire lesznek képesek a Ronaldo vezette portugálok és a megsérült Mbappéval hogyan teljesítenek a franciák

 – fogalmazott József.

Az Eb-re specializálódott

Nem sokkal később egy idősebb úriember jött ki az üzletből. Kérdésünkre elmondta, hogy azért fogad, mert így izgalmasabb számára a meccsnézés. – Nem szoktam nagy összegben fogadni, ráadásul én csak most, az Európa-bajnokság idején játszok, csak kimondottan erre specializálódtam. 

Az a tervem, hogy a torna összes meccsére fogadok, meglátom mi lesz, remélem, azért nyerek is vele egy kicsit.

Szerintem a németek lesznek az Eb végső győztesei, a magyarok pedig csoportjukban harmadik vagy negyedik helyen végezve kiesnek, mert nem hiszem, hogy olyan gólaránnyal végezhetnek, amivel továbbléphetnének – jegyezte meg Csiki Tibor. 

Aztán egy nő arról beszélt, hogy a férje az FC Barcelonáért és a DVSC-ért rajong, de az Eb-meccseket is nézi. A házaspár a magyarok találkozóit közösen nézte, többet várnak a csapattól.

 – Nekem nincs annyi időm, hogy minden meccset megnézzek, de a férjem mindig beszámol a történésekről. Múltkor a belgákra nagyon haragudott, hogy két góljukat lesből szerezték, így nem tudtak pontot szerezni a szlovákok ellen. Ő néha-néha fogad, de csak a játék miatt, ebből nem lehet meggazdagodni – ecsetelte a sorsjegyet vásárló nő.

A sportfogadást nem gyakran űzi, de most vannak jó tippjei

A napokban érettségiző Boti is megfogalmazta gondolatait. – Magyarország megnyeri az Eb-t! Viccet félretéve, nem ártana, ha a csapatunk végre alkotna valamit, mert ez így nagyon kevés. Ha fogadok, kicsi tétben inkább, általában kötésekben. Németország otthon játszik, így be is húzzák szerintem az Eb-címet. 

Biztos tipp, hogy az angolok nem jutnak el a döntőig. A mérkőzések javát majd csak ezután fogom követni, mivel az elmúlt napokban sokat tanultam az érettségire, és az »kicsit« számomra fontosabb volt

– fejtette ki a járókelő.

Foci-Eb: a skót-magyar meccs legfrissebb szorzói 

  • 1: 2,70
  • X: 3,80
  • 2: 2,50  

Most még többen űzik

Egy másik lottózóban a pultos azt részletezte, hogy általában ugyanazokat szolgálja ki, de azt látja, hogy az Európa-bajnokság alatt olyanok is fogadnak, akik nem szoktak. Szerinte nincs olyan időszak, amikor a legtöbben jönnének a tétekkel a nyerni vágyó emberek, ez teljesen változó. 

Azt mondta, hogy az alkalmanként játszó sportfogadók általában a papírformában bíznak, míg a legnagyobb megszállottak szeretnek jobban kockáztatni. A naponta több száz szelvényt kinyomtató nő maga is követi az eseményeket, meggyőződése, hogy a hazai pálya a németek számára a döntőig lejt majd. 

Robi arra világított rá, hogy mostanában nem érdemes fogadni, mert úgyis borul a papírforma. 

Követem a foci-Eb eseményeit, de hiába. Játszok, mert csóró vagyok, abban reménykedek, hogy nyerek, de a kontinensviadal eddig nem az én tornám. Változó, hogy mikor, mennyit és melyik csapatokra fogadok. Általában kétezertől tízezer forintot teszek fel egy-egy meccsre, attól függ, milyen érzések kavarognak bennem

 – árulta el a középkorosztályba tartozó férfi.

sportfogadás
Ki így, ki úgy tölti ki a szelvényt
Forrás: illusztráció / MW-archív

Csak a kaparósban bízik

Egy idősebb nő szerint a kaparós sorsjegyekkel jobban lehet nyerni, mint a „Tippmix”-szel, de úgy érzi, nincs szerencséje. – Őszintén szólva már nem is érdemes játszani. Két gyerekem halt meg, az egyik tíz éve, a másik két éve, örülök ha élek. Abban bízok, hogy egyszer még lesz jobb, s szebb, hátha nyerek a lottón egy nagyobb összeget.

Mást várnak a magyar labdarúgó-válogatottól a barátok

Albert még azért reménykedik, hogy a magyarok továbbjutnak a csoportkörből, míg munkatársa, Csaba már arra is fogadna, hogy véget ér Marco Rossi együttese számára az Eb. A férfiak azt ismertették, hogy általában hetente egyszer-kétszer ötszáz és ezer forint közötti összeget nem sajnálnak feltenni. Kiderült, hogy gyakran a szöglet, les, vagy sárga lapok számára tippelnek. Albert spanyol sikert vár, míg Csaba szerint a belgák lesznek az aranyérmesek.

Két fiatal munkavállaló, Balázs, és Benedek megosztotta velünk, hogy manapság már leginkább online fogadnak, de olykor szelvényen tesznek egy „bulimixet”. – A magyarok szerintem 1–1-es döntetlent játszanak majd a skótokkal úgy, hogy mindkét csapat lő gólt. Úgy vélem, hogy francia–spanyol döntőt rendeznek majd. Mikor mennyi összeget szánok a fogadásra, pár száz forinttól határ a csillagos ég. Sokszor tippelek, ez a kontinensviadal ideje alatt még inkább igaz – osztotta meg Balázs.

Én 3–0-s magyar sikert, ezzel együtt pedig továbbjutást várok Szoboszlai Dominikéktól. A fináléban pedig spanyol–német összecsapást láthatunk majd. Sokszor az infláció mértékével növelem az alaptétet, amely most ezertől ötezer forint nálam

– magyarázta Benedek.

A fiúk a tuti tippjeiket is elárulták: Balázs szerint jól fizet, hogy az ukránok nem jutnak tovább a csoportból, míg Benedek véleménye, hogy a holland–francia találkozón két gólnál több lesz (ez utóbbi nem jött be, az a meccs 0–0-val zárult).

Egy biztos tippje is van

Végül Bálint azt ismertette, hogy a bajnoki szezonban a meccsekből általában hétvégente összegyűjt egy szelvényre valót, és azért izgul. – Ha konkrétan az Európa-bajnokságot nézzük, akkor ott természetesen előfordul akár a napi rendszeresség is. Leggyakrabban egy-két ezres téttel játszok, kedvenc csapat esetében ez az összeg még magasabb lehet. A belgáknak kötelező nyerni a továbbjutáshoz, így jöjjön a románverés – ez a biztos tippem. 

Úgy gondolom, hogy vasárnap a tétnek megfelelően a korábbi masszív magyar csapatot fogjuk látni. A svájci vereséget követően Németország ellen már helyére kerültek a gondolatok a fejekben. Győzelmet várok, ami továbbjutást fog eredményezni

– gondolt Sallai Rolandék utolsó csoportmeccsére. A fiatalember véleménye alapján a franciák kiemelkedően erős kerettel rendelkeznek, ha pedig csapatként jól tudnak muzsikálni, akkor szerinte nem is lehet kérdés, ki lesz a végső győztes a foci-Eb-n.

Fontos kiemelni, hogy a sportfogadásnál tudjuk a határainkat. A veszélyek elkerülése érdekében fontos a felelősségteljes játék, ami magában foglalja a költségvetés meghatározását, az időkorlátok betartását és a kockázatok tudatosítását. Ha valaki úgy érzi, hogy a sportfogadás problémát jelent számára, érdemes segítséget kérni szakembertől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában