Uszonyosúszás

2024.07.01. 15:22

A debreceni uszonyosok is kitettek magukért a junior Eb-n

A debreceniektől Váradi Zalán országos csúcsot is úszott; az összes magyar fiú váltó dobogós helyezést ért el az uszonyosúszó Eb-n.

Tóth Huba Elemér

Dobos László, Gyula Levente, Váradi Zalán és Mészáros Ákos

Forrás: Debreceni Búvárklub/Facebook

Múlt héten a litvániai Klaipeda városában rendezték a 18. CMAS Junior Uszonyosúszó Eb-t, ahol a Debreceni Búvárklub növendékei is megmérettették magukat. A verseny négy napon át tartott, a cívisvárosiaktól Dobos Lászlónak, Gyula Leventének és Váradi Zalánnak szurkolhattunk, míg Mészáros Ákos edzőként kísérte el a magyar csapatot.

uszonyosúszó Eb
A magyarok remekül teljesítettek az uszonyosúszó Eb-n
Forrás: MBSZ/Facebook

Egyénileg is jól helytálltak

Mint arról a Debreceni Búvárklub Facebook oldalán található bejegyzésekben is olvashatunk, remek eredmények születtek:

  • Dobos László 50 méteres uszonyos gyorsúszásban megközelítve legjobbját a 11. helyen végzett, 
  • Váradi Zalán pedig 100 méteres búvárúszásban megjavítva egyéni csúcsát holtversenyben spanyol vetélytársával a 9. helyen ért célba.
  • A hajdúságiak első egyéni döntős szereplését Váradi Zalán vívta ki 200 méteres búvárúszásban, ahol az 5. helyen csapott célba. Időeredménye 1:24.15 volt, amely a junior korosztályban új országos rekordot jelent.

Brillíroztak a váltók is az uszonyosúszó Eb-n

A magyar uszonyosok futamról futamra kitettek magukért, az egyéni versenyek mellett pedig csapatban is kimondottan jól teljesítettek.

Dobos László a 4x100 méteres mix gyorsváltóval úgy jutott a döntőbe, hogy meg is javította egyéni csúcsát, azonban ott már nem bizonyíthatott – a válogatott csapatvezetője, Szabó László noha a fináléban már másnak adott bizalmat, de a vegyes kvartett végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Érdekesség, hogy az Eb-n az összes magyar fiú váltó dobogós helyezést ért el. A 4x50 és 4x100 méteres férfi felszíni úszásban a váltó tagja volt, Gyula Levente és Váradi Zalán is, akik végül bronzérmesként zártak. A debreceni duó a 4x200 méteres felszíni váltóval pedig ezüstérmet nyert. 

A Magyar Búvár Szakszövetség beszámolójából kiderül, hogy hazánk sportolói a kontinensviadalt 7 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzéremmel zárták, és végül az éremtáblázat 2. helyén végeztek.

Kovács Megyer hat megszerzett medáliával az Eb legeredményesebb férfi versenyzője lett. Turucz Zoé 50 méteres uszonyos gyorson új junior női világcsúcsot döntött, ebben a versenyszámban egyébként a felnőtt női rekorder Senánszky Petra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában